05 Mayıs 2018 00:26

‘Yüz yılın sözleşmesi’ üç ayda eriyip gitti

Zamlar arttıkça huzursuzluğun da büyüdüğünü söyleyen Bosch işçileri, 'Yine eksilerdeyiz' dedi. 

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Türk Metal tarafından ‘yüzyılın sözleşmesi’ olarak sunulan MESS grup sözleşmesinde alınan zam 4 ay bile idare etmedi. Kurdaki ve enflasyondaki artış, iğneden ipliğe gelen zamlar sözleşmede alınan ücret artışını, fazlasıyla götürdü. Zamlar arttıkça huzursuzluğun da büyüdüğünü söyleyen Bosch işçileri, “Yine eksilerdeyiz” dedi. 

30 Ocak’ta imzalanan ve yüzde 25 artışla sona eren sözleşmenin işçilerin büyük bir çoğunluğu tarafından olumlu karşılandığını hatırlatan Bosch işçisi, “İlk günlerde büyük bir çoğunluk ‘Türk Metal iyi bir sözleşme imzaladı. Bu kadarını beklemiyorduk’ diyordu. Ama sözleşmeden bu yana üç aydan fazla bir zaman geçti. Bu üç ayda yaşamımızda bir şey değişti mi diye bir bakıyoruz... Bir şey değişmediği gibi daha da geriye gittiğimizi görüyorum. Sözleşme imzalandıktan bugüne kadar her şeye öyle bir zam geldi ki aldığımız zam eridi gitti. Doların durumu ortada, dolar karşısında bizim maaşların adı bile söylenmez” diye konuştu.

ZAMLAR ARTTIKÇA İŞÇİDE HUZURSUZLUK ARTIYOR

İyi sözleşme imzalandığı günde kaldı diyen bir başka Bosch işçisi ise şunları söyledi: “Anlayacağınız yine eksideyiz. Fabrikada evlenecek genç işçiler var ama kara kara düşünüyorlar nasıl olacak işler diye. Altına yaklaşamıyoruz diyorlar. Burada sürünüyoruz resmen, iki tane hayvan alıp gideceğim köyüme diyen arkadaşlar bile var. Zamlar arttıkça işçide huzursuzlukta artıyor. Aldığımız zammın elimizden nasıl gittiğini görüyoruz. Bu zamlar artıkça, dolar çıktıkça maaş denen bir şey kalmayacak elimizde, yine eksilerdeyiz.”

TEMSİLCİ SEÇİMLERİ YAPILMADI

Türk Metal’in “Biz değiştik” dediğini ama yapılanların makyajdan öteye gitmediğini belirten bir başka işçi, “Bizim şube başkanımız görevden alındı neden alındığını hiç kimse bilmiyor. Kimse gelip bir açıklama dahi yapmadı ve yerine başka biri atandı. Bizim seçtiğimiz bir şube başkanı bize sorulmadan nasıl alınıp yerine başkası atanıyor. Görevden alınacak ne yaptıysa bize bunu birileri açıklasın bunu bilmeye hakkımız var. Ama sendika yine kendi bildiğini yaparak işçiyi devre dışı bıraktı. Görevden alınan şube başkanı fabrikada sevilen biriydi. Temsilcilik seçimleri de yapılacak deniyordu ama bu konuda da henüz ses soluk yok. Aynı tas aynı hamam” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te Sosyal Demokratlar sığınmacı politikasını sertleştirecek

SONRAKİ HABER

Suriyeli gazeteci Lina Chawaf’a Basın Özgürlüğü Ödülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...