evrensel.net
PAYLAŞ

Muharrem İnce kimdir?

DETAYLAR
Fotoğraf: Özge Elif Kızıl/AA
AŞAĞI KAYDIR

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin öz geçmişi...

Muharrem İnce, 4 Mayıs 1964’te Yalova’ya bağlı Elmalık köyünde Şerif-Zekiye çiftinin oğlu olarak doğdu.

İlkokulu doğduğu köyde, ortaöğrenimini Yalova Ortaokulunda, lise öğrenimini Yalova Endüstri Meslek Lisesi Torna-Tesviye Bölümünde tamamlamasının ardından, o dönem Uludağ Üniversitesine bağlı olan Balıkesir'deki Necatibey Eğitim Fakültesi Fizik-Kimya Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu. Fizik öğretmeni olarak değişik liselerde ve dershanelerde görev aldı, müdürlük yaptı. Bir süre Yalovaspor'da basın sözcülüğü ve Atatürkçü Düşünce Derneği il başkanlığı yaptı.

SİYASİ KARİYERİ

İlk olarak 1995 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Yalova'dan ikinci sırada aday gösterilse de meclise giremedi. 1998'de CHP'nin Yalova il başkanı seçildi.

2002 seçimlerinde tekrar aday olan İnce, CHP Yalova milletvekili olarak meclise girdi. Bu dönemde mecliste eğitim konusunda çalışmalarda bulundu, Millî Eğitim Komisyonu'nda yer aldı.

İlk döneminde, Deniz Baykal'ın liderliğine karşı muhalefet gösterip, 2004'te olağanüstü kurultay düzenlenmesine dair bir deklarasyon imzaladı.

2007 ve 2011 genel seçimlerinde tekrar CHP Yalova milletvekili olarak meclise giren İnce, 24'üncü dönemde Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Türk Grubu üyesi oldu.

KILIÇDAROĞLU’NUN KURULTAY RAKİBİ

TBMM’de yaptığı ateşli konuşmalarda ülke gündemine giren İnce, zaman zaman parti yönetimi ve Kılıçdaroğlu’ya da muhalif çıkışlarıyla gündeme geldi. İnce, 18 Ağustos 2014 tarihinde grup başkanvekilliğinden istifa ederek CHP kurultayındada genel başkanlığa aday oldu.

177 delegenin imzasıyla genel başkanlığa aday oldu. 5 Eylül 2014'te yapılan CHP 18. olağanüstü kurultayında genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu 740 oy aldı, Muharrem İnce ise 415 oyda ikinci sırada kaldı.

Haziran 2015 ve Kasım 2015 genel seçimlerinde tekrar CHP Yalova milletvekili olarak meclise girdi. 19 Kasım 2015 tarihinde Olağanüstü Kurultay için 500 imza topladı ancak yeterli imzaya ulaşamadığı için olağanüstü kurultay yapılamadı. Şubat 2018'de düzenlenen CHP 36. Olağan Kurultayında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na bir kez daha meydan okudu ancak Kılıçdaroğlu 790 oy alırken İnce 447 oyda kaldı.

CHP'NİN CUMHURBAŞKANI ADAYI

İnce, 4 Mayıs 2018'de CHP tarafından 2018 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterildi. Bu karar aynı zamanda İnce'nin 2002 yılından başlayarak aralıksız olarak sürdürdüğü milletvekilliğinin seçim günü itibarıyla sona ereceği anlamına geldi.

Erdoğan'ın karşısına Meral Akşener, Selahattin Demirtaş ve Muharrem İnce ayrı adaylar olarak çıktı.

Mitinglerinde Erdoğan'a karşı kullandığı üslup ile CHP tabanında önemli bir hareketlilik sağlamış olsa da İnce yüzde 30,67 oy oranına ulaşarak en yüksek ikinci oy alan aday oldu. İnce seçim gecesi 'adam kazandı' açıklamasıyla taraftarlarnın eleştirisini topladı.

Seçimden sonra İnce ve destekçileri, CHP'de olağanüstü kurultay yapılması çağrısında bulundu ve CHP delegeleri arasında imza toplanmaya başladı. Yeterli imza sayısına ulaşılamaması nedeniyle kurultay gerçekleşmedi.

MEMLEKET PARTİSİ'Nİ KURDU

Muharrem İnce'nin yeni bir parti kuracağı bilgisi ilk olarak Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer'in 31 Temmuz 2020 tarihli yazısıyla gündeme geldi. Bayer, İnce'nin CHP kurultayından sonra parti kuracağını öne sürerken İnce, bu iddiaları 11 Ağustos günü yalanladı ve "şimdilik parti kurma niyeti olmadığını" söyledi.

İnce, Sivas Kongresi'nin yıl dönümünde, 4 Eylül 2020’de Sivas’ta "Bin Günde Memleket Hareketi" adında siyasi bir hareket başlattı.

8 Aralık 2020 tarihinde, CHP'den ayrılacağını ve Memleket Hareketi'nin partileşeceğini açıkladı.

8 Şubat 2021 tarihinde kamuoyuna bir basın toplantısı gerçekleştirerek CHP'den resmi olarak ayrıldı. 17 Mayıs 2021 tarihinde var olan Memleket Hareketi’ni Memleket Partisine dönüştürdü. 17 Mayıs 2021 itibarı ile partinin genel başkanlığı görevini sürdürüyor.

2. KEZ CUMHURBAŞKANI ADAYI OLDU, SEÇİME 3 GÜN KALA ÇEKİLDİ

Muharrem İnce, 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek seçimde de cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı. İnce'nin adaylığının resmiyet kazanabilmesi için gerekli yüz bin imzayı 25 Mart 2023 tarihinde topladı.

11 Mayıs günü yaptığı açıklamayla adaylıktan çekildiğini duyurdu. İnce, "Geldikleri nokta: 'O çekilemez, saraydan para aldı, parayı geri mi ödeyecek' diye soranlar var. Adaylıktan çekiliyorum. Bunu memleketim için yapıyorum. Türkiye'ye üçüncü bir seçenek önerdim. 'Ne Cumhur ne Millet, tek yok Memleket' dedim, 'Ne sağdan ne soldan, Atatürk'ün yolundan' dedim. Bir kanal açmaya çalıştım. Bu kanalı başaramadık. Başaramadık. Bahaneleri kalmasın. Yoksa seçimi kaybettiklerinde, seçimin sabahı bütün suçu bize atacaklar. Hiçbir bahaneleri kalmasın. Memleket Partisine her evden bir oy istiyorum, cumhurbaşkanlığı adaylığından çekiliyorum" dedi.

Evli ve 1 çocuk babası olan İnce’nin Tatanka, Bu Kaçıncı Kirlenişin Beyaz, 1 İleri 5 Geri ve Buyurun Sayın İnce/Siz Yokken Meclis Sonuna Kadar Çalışıyordu adlı 4 kitabı var.

(HABER MERKEZİ)

İLGİLİ HABERLER
DİĞER HABERLER