05 Nisan 2011 15:55

Tunus halkı acil taleplerine yanıt verilmesini bekliyor

Bin Ali diktatörlüğünün devrilmesinden sonra göreve gelen geçici hükümetler Tunus halkını oyalayarak devrimi amaçlarından saptırmaya çalışıyor.İşsizlik, hayat pahalılığı, yoksulluk ve kamu hizmetlerinin bozulmasına karşı acil önlem alınmasını isteyen Tunuslular, geçiş hükümetinin bu yönd

Tunus halkı acil taleplerine yanıt verilmesini bekliyor
Paylaş

İşsizlik, hayat pahalılığı, yoksulluk ve kamu hizmetlerinin bozulmasına karşı acil önlem alınmasını isteyen Tunuslular, geçiş hükümetinin bu yönde hiçbir adım atmamasına tepkili. Tunus halkı, diktatörü ve Gannuşi’nin iki geçici hükümetini düşürdükten sonra bir kurucu meclis ile bin Ali’nin partisi RCD ile siyasi polisin dağıtılması taleplerini kabul ettirdi. Aynı zamanda örgütlenme, ifade, toplantı ve yürüyüş özgürlüğü gibi alanlarda bazı olumlu gelişmeleri kabul ettirdi. Fakat bunlara rağmen devrimin henüz tamamlanmadığını düşünen Tunuslular, devrimi büyük tehlikelerin kolladığını, karşı devrimin tehditlerinin büyüdüğüne ve her geçen gün daha çok tehdit ettiğine dikkat çekiyorlar.

SIRA DEVRİMİ SAVUNMADA

Üzerinden iki buçuk ay geçen devrimin ancak iktidarın gerici güçlerin elinden alınarak tamamen halk devredilmesiyle korunabileceğini vurgulayan Tunuslular, bu sürecin başarıya ulaşması için acil taleplerin bir önce yerine getirilmesini istiyor. Tunus İşçileri Komünist Partisi (PCOT) başta olmak üzere Tunuslu demokratik güçler, geçici Cumhurbaşkanı Fouad Mebazaâ ve Başbakan Beji Said Sebsi’yi acil talepleri bir an önce gerçekleştirmeye çağırdı. 31 Mart 2011 tarihinde ülkedeki gelişmelere ilişkin bir açıklama yapan PCOT, Tunus halkını, partilerini demokratik güçleri önemli görev ve sorumlulukların beklediğini hatırlattı.

PCOT, halkın, tehdit eden tehlikelere karşı kendi devrimini ve kazanımlarını savunmak için tüm yasal yolları kullanmaya hakkının olduğunu dile getirdi. Halkın aynı zamanda özgürlüklere zarar veren hükümete karşı mücadele etmeye yetkili olduğunu vurgulayan PCOT, hükümetin tüm eylemleri sadece “yüksek makam” tartışmalarına hapsetmek istediğini ifade etti. (DIŞ HABERLER)


TUNUS HALKININ ACİL TALEPLERİ

- Geçici başkanlık ve hükümeti denetlemek ve geçiş dönemine göz kulak olmak için bir araç olarak Devrimin Korunması için Ulusal Konsey’in korunması.
- Halkın bilinçli seçimi ve siyasi güçlerin iyi hazırlanabilmesi için Kurucu Meclis seçimlerinin yaz sonrasına ertelenmesi.
- RCD unsurlarının yeni partiler içerisinde örgütlenmelerinin engellenmesi.
- Siyasi polisin gerçekten ve şeffaf şekilde lağvedilmesi, emir verenler,  işkence, cinayet ve yağma sorumluları hakkında kovuşturma yapılması.
- Kamu ve yarı kamu hizmetlerin çürüme ve baskı simgelerinden temizlenmesi.
- Yargı kurumunun temizlenmesi ve yargıçların kendi yüksek konseylerini seçebilmelerine izin verilmesi.
- Medya sektörünün geçmiş zaman temsilcilerinden temizlenmesi.  
- Baskıcı yasaların kaldırılması ve halkın ifade, toplantı ve yürüyüş özgürlüğü haklarının kabul edilmesi.
- Şehitlerin katillerinin ve halka karşı işlenen cinayetlerin sorumlularının acilen teslim edilmesi, eski rejimin temsilcilerinin yargılanması, mallarına el konulması ve yurtdışındaki servetlerinin geri alınması.
- Dış borcun üç yıl boyunca askıya alınması ve bu paranın istihdam yaratılması ve yokluğa terk edilen bölgelerin gelişmesi için kullanılması. Ülkemizin bağımsızlığının zararına olacak yeni borçlanmalar yapılmamalıdır.
- Temel tüketim ürünlerinin, suyun, elektriğin, gazın fiyatları düşürülmelidir ve televizyon imtiyaz ücreti iptal edilmelidir.
- Şehit ailelerinin, baskıdan ve devrim sırasında yağmadan zarar görenler ile Benguerdane gibi maden havzalarındaki olaylar esnasında mağdur olanların zararları karşılanmalıdır.

ÖNCEKİ HABER

İşsizlik Sigortası Fonu böyle yağmalanıyor

SONRAKİ HABER

YGS fiyasko LGS şüpheli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...