27 Ağustos 2012 03:44

Yalanın bini bir para

Şemdinli’de haftalarca süren çatışmalar sırasında yaptıkları bir çok haberin yalan olduğu ortaya çıkan gazete ve televizyonlar, Kürt sorunuyla bağlantılı konularda ‘yalan haber ısrarını’ sürdürüyor. Hükümetin Kürt sorununa ilişkin çarpıtmaya dayanan politikası gazete manşetlerini ve haberler

Yalanın bini bir para
Paylaş

Şemdinli’de haftalarca süren çatışmalar sırasında yaptıkları bir çok haberin yalan olduğu ortaya çıkan gazete ve televizyonlar, Kürt sorunuyla bağlantılı konularda ‘yalan haber ısrarını’ sürdürüyor. Hükümetin Kürt sorununa ilişkin çarpıtmaya dayanan politikası gazete manşetlerini ve haberlerini de belirliyor.
Gaziantep’te gerçekleşen patlamaya ilişkin PKK’nin yaptığı ‘ilgimiz yok, üzerimize yıkılmak isteniyor’ açıklamalarına rağmen en başından beri PKK’yi işaret eden gazete ve televizyonlar, Antep Valisi Erdal Ata’nın saldırıyı gerçekleştirenin PKK üyesi Murat Filiz olduğunu açıklamasıyla gazete ve televizyonlar, adı geçen kişiye ilişkin ardı ardına haberler yapmaya başladı. Ancak bu haberlerin gerçeği yansıtmadığı bir bir ortaya çıkıyor. Bir çok gazete ve televizyonun önceki gün Tendürek’te PKK’lilerin bir şantiyeyi bastığı, araçları ateşe vererek bir kişiyi yaraladığı haberleri de basıldığı iddia edilen şantiye yetkilileri tarafından yalanlandı.

HABERLER ASILSIZ ÇIKIYOR

Antep patlamasından sorumlu olduğu iddia edilen Murat Filiz’in 6 Mart 2006’da polise taşlı sopalı çatışmaya girdiği ve gözaltına alındığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Antep’te 10 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan patlamadan sorumlu tutulan Murat Filiz ile ilgili ‘Murat Karayılan’ın sağ kolu’ haberleri servis edilirken, “Şanlıurfa’da Abdullah Öcalan’ın yakalanma yıldönümü nedeniyle düzenlenen yasadışı gösterilere katılarak, polislerle taşlı-sopalı çatışmaya girdi. Gözaltına alınan Murat Filiz, 6 Mart 2006’da tutuklandı. 1 yıl cezaevinde kalan PKK’lı daha sonra serbest bırakıldı” denildi. Ancak Filiz’in bahsedilen eyleme hiç katılmadığı ortaya çıktı. Filiz 6 Temmuz 2006’da gözaltına alınmış ama iddia edilen eylem nedeniyle değil. Filiz’in 6 Mart 2006 tarihinde Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. sınıf öğrencisi olduğu dönemde ‘Öcalan siyasal irademdir’ dilekçesi verdiği için gözaltına alındığı öğrenildi. Filiz’in savcılık sorgusunda, ‘Öcalan’ı siyasal irade kabul ettiğini ve imza topladığını’ söylediği ve açılan davada nedeniyle 45 gün cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildiği ortaya çıktı. Yani gözaltı tarihi doğru ancak gazete ve televizyonların gözaltına alınma nedenine ilişkin yazdıkları tamamen uydurma.
Tutuklu yargılandığı bu davadan tahliye olan Filiz, 22 Nisan 2006’da Urfa’da tekrar gözaltına alınarak, tutuklandı. Cezaevinde 7 buçuk ay kaldıktan sonra yine tahliye edilen Filiz’in, ‘yasadışı örgüt üyesi olduğu’ iddiasıyla yargılandığı bu dava Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâlâ devam ediyor. Filiz’in yargılandığı davayı, DİHA 30 Kasım 2006 tarihinde ‘Kutsal kitap İncil yasaklı kitaplar arasında yer aldı’ başlığıyla yayınlamıştı.

HPG’DEN MURAT FİLİZ AÇIKLAMASI

Murat Filiz’le ilgili haberlerin ardından konuya ilişkin HPG Anakarargah Komutanlığı da bir açıklama yaptı. Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre açıklamada, Antep Valisi’nin açıklamalarının gerçekleri yansıtmadığı belirtilerek, olayın ilk saatlerinden itibaren herhangi bir araştırmaya dahi gerek duymadan PKK’nin olayla ilişkilendirilmeye çalışıldığı ifade edildi. Gerçekleri örtbas etmek ve iddiaları inandırıcı kılmak amacıyla Murat Filiz’in fotoğrafının basına gösterildiği belirtilen açıklamada, Murat Filiz’in PKK gerillası olduğu bve şu anda da gerilla birliğinde faaliyetlerine devam ettiği söylendi. Açıklamada ayrıca Filiz’in Antep olayıyla hiçbir ilgisi olmadığı gibi PKK’ye katıldığı günden beri Antep’e yada başka bir kente adımını dahi atmadığı ifade edildi.

ŞANTİYE YETKİLİSİ DE HABERLERİ YALANLADI

Gazete ve televizyonların önceki gün PKK’nin, Van ile Doğubayazıt arasında bulunan Tendürek Dağı eteklerinde bir şantiyeyi bastığı, kepçe operatörünü kaçırdığı ve bir kişiyi yaraladığı haberleri de bizzat şantiye yetkilileri tarafından yalanlandı. Televizyonlarda ve haber sitelerinde yer alan haberde, “Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi ile Van’ın Çaldıran ilçesi arasında bulunan Tendürek Dağı’nda karayolunda genişletme çalışması yapan firmayı PKK’lılar bastı. PKK’lılar 1 tır, 2 kamyonet ve 1 kepçeyi ateşe verdi ve 22 yaşındaki kepçe operatörü Zeydin Sargot’u yanlarına alarak kayıplara karıştı” denildi. Ancak bahsi geçen şantiyenin bağlı olduğu VANTAŞ firması yetkilisi Mecit Sargut, çıkan haberlerin gerçekle ilgisi olmadığını açıkladı. Sargut, “Basında çıkan haberler gerçekle alakası yoktur. O gün firmamıza bir baskın olmamış. Sadece firmanın karşısında yol eylemi yapılmıştır” dedi.

ZAMAN’IN MANŞETİ DE YALANLANMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde Zaman Gazetesi’nin manşetten verdiği ‘BDP’li başkanın, oğlunu PKK’dan kurtarma kavgası’ adlı haber de adı geçen kişiler de haberin baştan aşağı yalan olduğunu açıklamış ve savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirtmişlerdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Canan: Asker de ‘sorunu masada çözün’ diyor

SONRAKİ HABER

Sendika, ilan için üyelerinden para topluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...