02 Mayıs 2018 20:03

ETA tasfiyesini açıkladı

Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden 'Bask Yurdu ve Özgürlük' (ETA) organizasyonel yapılanmasını feshettiğini açıkladı.

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

İspanya'nın kuzeyi ve Fransa'nın güneybatısında bulunan Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden 'Bask Yurdu ve Özgürlük' (ETA), bir açıklama mektubu yazarak kendisini feshetti.

Örgüt, Associated Press haber ajansının edindiği mektupta, “tüm yapılarını tamamen lağvettiğini” duyurdu ve “siyasi ihtilafı” çözmede başarısız olduğunu açıkladı. ETA yaklaşık 10 gün önce de masum insanlara verdiği zarardan dolayı özür dilemişti.

Bask bölgesinin bağımsızlığı için yaklaşık 40 yıl silahlı mücadele veren ve 800'den fazla kişinin ölümünden sorumlu tutulan ETA, 2011'de tek taraflı ateşkes ilan etmiş, geçtiğimiz yıl da silah bırakmıştı.

İspanya hükümeti, grubun geçmişte uyguladığı şiddetten kaynaklı suçlarla ilgili soruşturmalarını sonlandırmayacağını duyurdu. Açıklamada, güvenlik güçlerinin “nerede olurlarsa olsunlar teröristlerin peşine düşmeye devam edeceği” vurgulandı.

 

1958’de diktatör Francisco Franco’nun idaresi altındaki İspanya’da kurulan örgüt, 1973’te Başbakan Luis Carrero Blanco’ya düzenlenen suikastı üstlenmişti. 1975’te ölen Franco, Blanco’yu kendi halefi olarak hazırlıyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Real Madrid'in rakibi Roma'ya 4-2 mağlup olan Liverpool oldu

SONRAKİ HABER

Usta oyuncu Ferdi Merter yoğun bakıma alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...