27 Ağustos 2012 03:38

Dilenci arama ilanı neoliberal politikalara tepkiymiş

PERSONDESIGN adlı şirketininin  evsizlerin dergisine verdiği dilenci arama ilanının İsveçli sanatçılar Bogdan Szyber ve Carina Reich  tarafından planlanan bir sanat projesi olduğu açıklandı. Proje kapsamında başvuruda bulunan 45 kişi İsveç’in trafiğe kapalı en işlek caddesi Drottninsgatan’da 4 saat süreyle dilencilik yapt

Dilenci arama ilanı neoliberal politikalara tepkiymiş
Paylaş
Murat Kuseyri

Ağustos ayı başında Persondesign adlı şirketin saatte 100 kron ücretle dilenci araması  İsveç basınının yanı sıra Dünya medyasında yer almış ve tartışmalara neden olmuştu. Şirket yöneticileri yoksul ve evsiz insanların durumundan yararlanarak çıkar sağlamakla itham edilmişti. Evsizlere yardım eden Convictus adlı hayır kurumunun Şefi Dino Gerdin dilenciliğin özendirilecek bir şey olmadığını belirterek şirketi iğrenççe hareket etmekle suçlamıştı.

Tüm bu tartışmalar sürerken Bogdan Szyber ve Carina Reich  adlı sanatçılar neoliberal politikaların sonuçlarına dikkat çekmek amacıyla böylesi bir projeyi gerçekleştirdiklerini açıkladılar. Stockholm’un merkezindeki Sergel Meydanında dilenmek için başvuruda bulunanlara kartonlar dağıttılar ve kartona ne için dilendiklerini yazmalarını istediler.

Dilenmek için başvuruda bulunanlar arasında 9 yaşındaki Erik’ten 72 yaşındaki Reinhild’e kadar toplumun değişik katmanlarından insanlar vardı. Öğrenciler öğrenimlerini sürdürmek, daire kiralamak ve yurt dışında öğrenim görmek, emekliler geçinebilmek, bazıları da çocuklar ve gençlere yardımcı olmak için dilendiklerini yazdı. Bir genç kız babaannesine doğum günü hediyesi,  bir diğeri kışlık ayakkabı alabilmek için dilendiğini söylüyordu.

Asadullah adlı genç ise Yugoslavya’daki savaştan kaçarak İsveç’e geldikleri için Suriye haklının çektiği acıları bildiğini ve onlara para yardımında bulunmak amacıyla dilendiğini yazıyordu. Kışlık gocuk alabilmek amacıyla dilenen 35 yaşlarındaki Kjell Strömberg 240 kron hasılattan memnundu. Aldığı 400 kron ücretle birlikte yeni bir gocuk alabileceğini söylüyor ve sanatçılardan bu tür projeler olduğunda kendisine haber vermelerini istiyordu.

Dilenenler arasında bulunan bir kaç evsizden biri de Azeri Hasan Amiri’ydi. İşi ve evi olmadığını söyleyen Amiri, pet şişeler toplayarak geçimini sağladığını, saatte 100 kron almak için dilendiğini söylüyordu.
9 yaşındaki Erik iyi göremediği için gözlüğe ihtiyacı olduğunu ancak yalnız yaşayan annesinin ekonomik gücü yetmediği için annesi ile birlikte dilendiğini anlatıyordu. 66 yaşındaki Olof Carlsson emekli olduğunu ve hükümetin emeklilerin aylıklarını yükseltmemesini ve toplumda var olan eşitsizlikleri ve adaletsizlikleri protesto etmek amacıyla dilendiğini ifade ediyordu.

Projenin mimarlarından Carina Reich toplumda giderek yaygınlaşan dilenciliğin nedenlerini sorgulamak ve toplumun dikkatini neoliberal politikaların yol açtığı sonuçlara dikkat çekmek amacıyla böylesi bir projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi. Özelleştirmelerin ve sosyal hakların kısıtlanmasının insanları işsizliğe ve yoksulluğa sürüklediğini, geçimlerini sağlayamayan insanların sayılarının arttığını ve toplumun bu insanlara gerekli desteği vermediğini ifade etti.

Dilenen insanların sayılarındaki artışın yıkıma doğru yol alan bir toplumun belirtilerinden biri olduğunu söyleyen sanatçı Hükümetin sanatçılara yapılan kültür yardımlarını kesmesine de tepkili. Hükümetin işsizlere  olduğu gibi sanatçılara da “Şirketinizi kurun geçiminizi kendiniz sağlayın” dediğini hatırlattı ve Hükümetin uyguladığı neoliberal politikalarla sosyal devleti adım adım ortadan kaldırdığına dikkat çekti. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Alman polisinde Neonazi köstebeği

SONRAKİ HABER

‘AKP’yi durdurmalıyız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...