25 Ağustos 2012 11:32

Yeni sistem perişan etti

Norm kadro fazlası 80 bin öğretmenin mağduriyeti de isyanı da devam ediyor. 4+4+4 sistemiyle norm kadro fazlasına düşen öğretmenler şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yer değiştirmeye zorlanıyor. Birçok öğretmen ise farklı illerde görev aldığı taktirde ailesinden ayrılmak zorunda kalacağını söylerken, sözde aile yapısı

Yeni sistem perişan etti
Paylaş
Gökhan Uysal

‘ÇOCUĞUMU BENDEN AYIRMAYIN’

Balıkesir’de fizik öğretmenliği yapan fakat norm kadro fazlasıyla farklı bir ilde görevine devam etmeye zorlanan bir öğretmen, yazdığı e-mailde 3 ay sonra eşinin doğum yapacağını, il emri uygulamasının kalkmasından dolayı çocuğundan ayrı kalacağını belirtiyor. Öğretmen mailinde “Üç ay sonra doğacak çocuğumu benden ayırmayın” diye feryat ediyor.

‘BAŞKA ÇOCUĞU NASIL EĞİTİRİZ?​’

Öğretmenler tarafından gönderilen bir başka e-mailde ise Milli eğitim Bakanlığının binlerce aileyi parçaladığı, göz göre göre ailelerinden koparıldıkları belirtiliyor. Öğretmenler Anayasa güvencesinde bulunan aile bütünlüğünün ufak çıkarlar için yerle bir edildiğini ifade ediyor. Öğretmenler, “Ailesinden, çocuğundan koparılan binlerce öğretmenin; gözünden yaşlar akarak çocuğunu düşünürken, başka çocukları eğitmesi beklenebilir mi?​” diye soruyorlar.

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Eğitim Bakanına gönderilen açık mektupta öğretmenler taleplerini dile getiriyor. Eğitim sisteminde fedakarlık payının yıllarca kendilerine düştüğünü dile getiren öğretmenler, bedel ödeyenlerin de yine hep kendileri olduğunu hatırlatıyorlar. Öğretmenler yazdıkları mektup ve e-maillerde şu anki durumlarını ‘perişan’ olarak nitelendiriyor, zorunlu hizmet affıyla doğuya çakılı kaldıklarını da belirtiyorlar. Öğretmenler, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Eğitim Bakanına, “Bize ‘Eşin senin yanına gelsin’ diyorlar da eşimizin ne iş yaptığını, çocuğumuzun okulunu, tedavilerini, geçim durumumuzu sormuyorlar” diyerek tepkilerini ifade ediyorlar. Öğretmenler, “Biz sizden vadettiğiniz ve Anayasamızın güvencesindeki adaleti istiyoruz” diyerek adalet bekliyorlar. (Ankara/EVRENSEL)


MÜDÜRÜN UMUDU RAPORDA

4+4+4 sisteminin bir diğer mağduru ise öğrenciler. Sistemle birlikte 5.5 yaşındaki çocuklar da okula gidecek. 5 buçuk, 6 ve 7 yaşındaki çocukların okula kayıt yaptırmasıyla sınıfların 80 kişilik olması söz konusu. Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, birinci sınıfa kayıt yaptıran öğrenci sayısının 373 bin olduğunu söyledi. Yıldız 373 bin içerisindeki 114 bin öğrencinin kararının velisine bağlı olduğunu belirtti. Velilerin bir kısmının rapor alıp çocuklarını göndermeyebileceğini aktaran yıldız rakamları toplayıp çıkardığınızda daha makul bir rakamla karşılaşıyoruz” diyerek olasılıklar üzerinden hesap yaptı.

‘YENİ SİSTEMDE 500 ÖĞRETMEN FAZLALIĞI OLACAK’

Yeni sistemle 5. Sınıfların olmayacağına dikkat çeken Yıldız, “Şu anda elimizde bin tane öğretmen fazlalığı var. Şimdi yeni dönemde öğretmen atamaları olacak. Biz bu norm fazlalarını ihtiyacı olan bölgelere kaydıracağız. Bizim tahminimize göre yaklaşık 500 öğretmen fazlalığı olacak. Bunları da ihtiyaçlara uygun şekilde değerlendireceğiz” dedi. (İSTANBUL)


SENDİKALAR TEPKİ GÖSTERDİ

ÖĞRETMENLERİN mağduriyetine eğitim sendikalarından da tepki geldi. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da gelinen noktada 29 bin 103 sınıf öğretmeninin norm kadro fazlası olduğunu dile getirdi. Sınıf öğretmenlerinin büyük mağduriyet yaşadığını bildiren Koncuk, “Bir yıldır, iki yıldır ailelerinden ayrı olanlar artık üçüncü yıl da tayin olmama durumunda kalacaklar” dedi. Koncuk, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in aile durumundan ataması yapılmayan öğretmenlere ücretsiz izin teklif ettiğini öne sürdü. Koncuk, pazartesi günü Milli Eğitim Bakanlığı önünde yapacakları eylemle bakanlığı uyaracaklarını da sözlerine ekledi.
Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer ise, “Geçen nisan ayından beri Bakanlık yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde, atama ve yer değiştirme için sağlıklı bir takvimin işletilmesini istedik. Maalesef bu konuya Bakanlığın en üst yöneticilerinden tutun en alt yöneticilerine kadar herkes kulak tıkamış durumda. Şu ana kadar sayısızca bilgi notu, talep yazısı ve rapor sunduk ama maalesef Bakanlık bunların çoğuna duyarsız kalmıştır.” şeklinde konuştu.
Şikayetlerle ilgili bilgisine başvurulan Milli Eğitim Bakanlığından ise konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.

ÖNCEKİ HABER

19 yıl sonra Türkiye’de olmak

SONRAKİ HABER

Bugün alanlarda olacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...