25 Nisan 2018 08:36

3. Alan Kurdi Mülteci Çalıştayı'nda 'Yerel Yönetimler' konuşulacak

Halkların Köprüsü Derneğinin düzenlediği, 3. Alan Kurdi Mülteci Çalıştayı'nda kent mültecileri ve yerel yönetimler konuşulacak.

Fotoğraf: Metehan UD/EVRENSEL

Paylaş

Halkların Köprüsü Derneğinin bu sene üçüncüsünü düzenleyeceği Alan Kurdi Mülteci Çalıştayı'nın ana başlığı 'Kent Mültecileri ve Yerel Yönetimler' olacak. Çalıştayda, yerel yönetimlerin mültecilerle ilgili sorumluluğu ve mültecilerin kent yaşamı içerisinde yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri ele alınacak.  

5-6 Mayıs tarihlerinde Tepekule Kongre Merkezi'nde düzenlenecek çalıştayda Cumartesi günkü açılış oturumunda Dernek Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, DEÜ İİBF Kamu Yönetimi Bölümü'nde Arş. Görevlisi Adil Çamur, Yunanistan Livadias Belediye Başkanı Polyiou Panagiota,  Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Akdeniz Belediyesi Eski Eş Başkanı Yüksel Mutlu konuşma yapacak.

Öğleden sonraki oturumunda ise Suriyeli mülteci Ahmad Bakjaji, YTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Arş. Gör. Dr. Erhan Kurtarır ve Kadir Has Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü'nden Öğretim Görevlisi Öğr. Gör. Dr. Ezgi Tuncer Gürkaş konuşma yapacak.Ardından da atölyelere geçilecek. 'Mülteciler ve Yerel Yönetimlerin Sorumluluğu' ve 'Mülteciler İçin Kent Yaşamı: Sorunlar ve Çözüm Önerileri' başlıklı iki çalışma grubu olacak. Atölyelerde, mülteci kent sakinlerinin ve mülteciler üzerine çalışma yapan kurum ve kişilerin katılacağı çalışma gruplarında yapılacak tartışmalarla sonuç bildirgesi hazırlanacak. Çalıştay, herkese açık olacak.

'YURTTAŞLIK İÇİN SOSYAL ZEMİN TESİS EDER'

Çalıştayla ilgili basın toplantısı düzenlenen basın toplantısında konuşan dernek üyesi ve akademisyen Adil Çamur, yerel yönetimler mültecilerin yaşadığı sorunları kapatabilmek ve mültecilerin kamusal hizmetlere erişmesini sağlamak için özel bir öneme sahip olduğunu belirtti. Çamur "Zira yerel yönetimler, bazı iyi örneklerde de tanık olabildiğimiz üzere,  özellikle hemşehrilik hukuku vesilesiyle bu güvencesiz hayatları bir ölçüde güvenli bir çerçeveye kavuşturabilir gibi görünüyor. Mültecilerin yerel yönetimler tarafından kentsel yurttaşlar olarak tanınması, onların, bir kentin sakinleri olarak diğer sakinlerle eşit kentsel haklara sahip olmasının; irade gösteren ve bu sayede özgürlüğü de deneyimleyebilen bireylere dönüşebilmesinin hukuksal değilse de sosyal zeminini tesis eder" dedi. 

'YEREL YÖNETİMLERE DE SORUMLULUK DÜŞÜYOR'

'Yerel yönetimler, mültecilerle diğer kent sakinlerinin barış içinde bir arada yaşamasını, birbirleriyle kamusal dostluk ilişkisi kurmalarını sağlamak üzere neler yapabilir?' sorusunu da soran Çamur şunları söyledi "Mülteciler, kentlerin yeni sakinleri, yeni yurttaşlarıdırlar. Dolayısıyla mültecilerin kentlerdeki yaşam alanlarının ve fiziki, sosyal ve hukuki koşullarının iyileştirilmesinde yerel yönetimlere düşen sorumluluk, temel belediye hizmetlerinin eksiksiz olarak verilmesidir". Çamur, son olarak  mültecileri ve mültecilerle ilgili sözü olan herkesi ve İzmir halkını çalıştaya davet ederek açıklamayı bitirdi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karaman'da 8 öğrenci cıva zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Hacettepe Üniversitesinde Kuir Araştırmaları Topluluğuna saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa