25 Ağustos 2012 05:01

Karamürsel’de 2012 utanç duvarı

Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinin Ereğli sahiline yapılan Kadınlar Plajı mahallede yaşayanların tepkisine neden oldu.Sahilde bulunan evlerinin önüne yol boyunca yerleştirilen paravan, Ereğli halkının hem denizi görmesini engelliyor, hem de kadınların eşleriyle çocuklarıyla ya da babalarıyla denize girmesine engel oluyor. Çün

Karamürsel’de 2012 utanç duvarı
Paylaş
Gülşah İmrek

Sahilde bulunan evlerinin önüne yol boyunca yerleştirilen paravan, Ereğli halkının hem denizi görmesini engelliyor, hem de kadınların eşleriyle çocuklarıyla ya da babalarıyla denize girmesine engel oluyor. Çünkü Kadınlar Plajı’nda sadece kadınlar denize girebiliyor. Ereğli halkı da öncelikle kadın ve erkeğin bu şekilde ayrıştırılmasından şikayetçi. Tepkilerini paravana yazdıkları ‘2012 Utanç Duvarı’ yazısıyla ve topladıkları 600’ü aşkın imzayla dile getiren Ereğlililer, üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen yetkili mercilerden hâlâ bir yanıt gelmemesine şaşırdıklarını ifade ediyorlar.

EŞLERİMİZLE DENİZE GİREMİYORUZ

Paravan yüzünden mağduriyet yaşadığını belirten Ömür Artaç, “Paravan yüzünden yaşanan mağduriyeti en çok yaşayanlardan biriyim. Bizimle birlikte 16-17 ev bu sorunu yaşıyor ve bunu yaparken burada yaşayanlara hiçbir şey sorulmadı. Ailemizle denize giremiyoruz. Hiçbir anlam veremiyoruz bu duruma ve bu paravanın kaldırılmasını istiyoruz. Başka kesimden insanların yaşam tarzlarını oluşturmak için bizim gibi insanların yaşam tarzına müdahale edilmesi çok çirkin” diyerek tepkisini ifade ediyor.
Tuğçe Gençalp ise, “Eşlerimizle, babalarımızla, çocuklarımızla girdiğimiz denize şu anda giremiyoruz. Bu her şeyden önce Ereğli halkına sorulması gereken bir şey. Burası bir yerleşim yeri ve burada yaşayan insanların vermesi gereken bir karar. Biz böyle bir şey talep etmedik. Kadınlar Plajı olmasın da demiyoruz. Ancak yerleşim yerlerinin önüne denizi kapatacak şekilde yapılması, burada yaşayanların haklarına saldırı oluyor. 600’ü aşkın imza topladık ve yetkili mercilere gönderdik. Belediye Başkanının açıklamasına göre kışın kaldırılıp yazın tekrar takılacakmış ama bu da bizim için bir şey ifade etmiyor.

KADIN-ERKEK AYRIŞTIRILIYOR

Ereğli Mahallesi’nde yaşayan Nurettin Fitoz da bu ayrıştırmadan şikayetçi. İncelenmeden araştırılmadan bunlar yapılıyor. Karadeniz kumunu milyarlarca maliyetle buranın kumsalına taşıyorlar. O kumsal da burada tutmuyor, çamur oluyor. Vatandaşın verdiği vergilerle neden ekonomiyi geliştirecek, yoksulluğu azaltacak işler yapılmıyor da buraya yapılan harcamayla milyarlar çöpe atılıyor. En kötüsü toplum ayrıştırılıyor. Kadın ve erkek ayrıştırılıyor. Tüm bunlar yapılırken bizlere sorulmadı. Ama oy isterken ayaklarımıza kadar geliyorlar. Bizim görevimiz doğayı yaşatmak, tüm bu güzellikleri insanlarla paylaşmak, mahvetmek değil.

AKP KADIN KOLLARI PLAJA TAŞIYOR

Mahalle sakinleri, AKP Kocaeli Kadın Kollarının ‘Haydi Kadınlar Denize’ diyerek Kadınlar Plajı’na çağrı yaptığını ve mahallelinin ambulans ve belediye araçlarıyla plaja getirildiğini söylüyor.
(Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘90’ların Kabil’inde suç ve ceza

SONRAKİ HABER

Aleviler ‘yeni Sivaslar olmayacak’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...