25 Ağustos 2012 04:54

Türkiye’de savaş bayram dinlemedi

TÜRKİYE İnsan Hakları Vakfı (TİHV) hazırladığı Günlük İnsan Hakları Raporu ile Türkiye’de son bir haftada yaşananların bilançosunu çıkarttı. Raporda yer alan veriler adeta ülkede yaşanan savaşı gözler önüne sererken, Türkiye’de bir hafta içerisinde, çeşitli nedenlerden dolayı en az 62 kişin

Türkiye’de savaş bayram dinlemedi
Paylaş

TİHV Dokümantasyon Merkezinden Evren Özer’in hazırladığı “Günlük İnsan Hakları Raporu” Türkiye’de son bir hafta içerisinde yaşanan birçok hak ihlali ile Türkiye’de yaşanan savaşı gözler önüne seriyor.

İKİ GÜN ARAYLA FAİLİ MEÇHUL

Rapor sadece basına yansıyanlar ve insan hakları örgütlerine yapılan başvuruları kapsıyor. Gerçekte hak ihlalleri ile çok daha fazla. Rapora göre bir hafta içerisinde en az 62 kişi yaşamını yitirdi, 97 kişi de yaralandı. Rapor, Gaziantep’te bombalı saldırı sonucu 4’ü çocuk 9 kişinin yaşamını yitirmesini ve Şırnak’ta iki gün arayla iki faili meçhul cinayet işlenmesini de kapsadı.

ÇATIŞMA VE OPERASYONLAR ARTTI

Bölgede, çatışmalar sonucu, 9’u asker ve polis olmak üzere toplam 47 kişinin yaşamını yitirdiği, 11 asker ve polisin de ağır yaralandığı belirtildi. Raporda, 17-19 ve 21 Ağustos tarihlerinde Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Uygur köyünde yaşayan Ubeydullah Sancar ve Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde yaşayan AKP Sur İlçe Örgütü Eski Başkanı Hamit Çelikkanat, Hakkari Korucu Derneği Başkanı Sadi Özatak ve yanında bulunan Musa Temel adlı kişilerin HPG militanları tarafından alıkonulduğu bilgisi de yer aldı. Ayrıca raporda, bölgede operasyon ve çatışmaların büyük oranda arttığının altı çizildi.

ALEVİ VE KÜRTLERE YÖNELİK SALDIRILAR

Alevilere ve Kürtlere yönelik saldırılarda artış olduğuna dikkat çekilen raporda, 17 Ağustosta Erzincan’da Alevi bir yurttaşın “Ramazan ayında sigara içtiği” gerekçesiyle Kırklareli’de ise bölgede çalışan Kürt işçilerin linç edildiği bilgisine yer verildi. Raporda, Kolluk Kuvvetlerinin aşırı güç kullanımı sonucu meydana gelen ihlaller de ise İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in Hakkari’ye yaptığı ziyareti protesto eden çok sayıda insana yönelik ‘orantısız güç’ kullanıldığına dikkat çekildi. Yine raporun ırkçı saldırılar kategorisinde yer alan olaylardan en fazla artış göstereni parti binalarına saldırılar. Son bir hafta içerisinde nefret söylemleriyle birlikte çok sayıda BDP binası yakıldı, taşlandı, tahrip edildi.

ÇOCUKLAR BAYRAMDA ŞEKER YERİNE GAZ BOMBASI YEDİ

Rapordan yer alan en çarpıcı örneklerden biri de bayram günü yaşandı.  Şırnak’ın Cizre ilçesinde 21 Ağustosta Dicle Nehri kenarında her bayram kurulan salıncaklarda oynayan çocuklara, “Trafik Şube Müdürlüğü’ne taş attıkları” gerekçesiyle gaz bombası atılması. Gaz bombası nedeniyle 3 çocuk hastaneye kaldırıldı.  

İŞTE CEZAEVLERİ GERÇEĞİ!

Rapor cezaevlerindeki hak ihlallerini de kapsıyor. Rapor, bir mahkumun kendisini asarak intihar ettiği bilgisini de Abdullah Öcalan’ın 388 gündür avukatlarıyla görüştürülmediğini de içeriyor. Raporda, insanın içini ürperten kimi örnekler var. Bunlardan biri: İstanbul’da 30 Temmuz 2011’de gözaltına alınan ve sonrasında itirafçılık dayatılan Okan Duman’ın bedenini ateşe vermesi... Vücudunun yüzde 65’i yanmasına rağmen kaldırıldığı hastanede sadece pansuman yapılan Duman’ın tekrar cezaevine gönderilmesi ve bu da yetmezmiş gibi 6 gün hücre cezası verilmesi örneği raporda yer aldı.
Raporda başta Şakran, Urfa, Adana, Bursa cezaevleri olmak üzere bir hafta içerisinde onlarca mahkumun cezaevlerinde kötü muamele ve işkence ile karşı karşıya kaldıklarına da vurgu yapıldı.
KCK adı altında yahut “Yasa dışı örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla çok sayıda kişinin evlerine baskınların yapıldığı belirtilen raporda, bu nedenle bir hafta içerisinde 48 kişi gözaltına alındı, 16’sı tutuklanarak cezaevine konuldu. (Ankara/EVRENSEL)


İHLALLERİN SONU GELMİYOR

TİHV’nin raporuna göre dün de çatışmalar ve ölümler sürdü. Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde yapılan iki farklı operasyon ve çıkan çatışmalarda 5 gerilla ve 1 askerin yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, Hakkari kent merkezinde ‘akrep’ adı verilen zırhlı askeri aracın vatandaşların üzerine sürülmesi sonucu bir çocuğun da ağır yaralandığı kaydedildi.
Gaziantep patlamasının ardından başlatılan BDP binalarına saldırıların arttığına vurgu yapılan raporda, Çanakkale, İzmir ve İstanbul’da BDP İl ve ilçe binalarına saldırılar düzenlendiği aktarıldı.
Son günlerde Alevi evlerine dönük işaretleme olaylarının arttığına da vurgu yapılan raporda, İstanbul Kartal’da Alevi evlerinin işaretlenmesinin ardından bu kez de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kartal Şubesinin kundaklandığı bildirildi. Cezaevlerinde baskı ve ihlallerin sürdüğü kaydedilen raporda, Aydın’da bir mahkumun bedenini ateşe vererek yaşamına son verdiği ve Ankara Sincan Cezaevinde bir kadın mahkuma gardiyanlar tarafından tecavüz edildiği de yer aldı.

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan’a baskı yoğunlaşıyor

SONRAKİ HABER

‘90’ların Kabil’inde suç ve ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...