20 Nisan 2018 14:40

Uşak'ta cinsel istismarla suçlanan yurt yöneticilerinin davası görüldü

Uşak'ta Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdundaki görevlilerin toplam 28 çocuğa cinsel istismar ve şiddet uyguladığına dair dava görüldü.

Fotoğraf: Ramazan Çetin/EVRENSEL

Paylaş

Ramazan ÇETİN

Uşak'ta Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne bağlı Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdunda, 2014 yılı ve öncesinde yaşları 7 ile 16 arasında değişen toplam 28 kız ve erkek çocuğuna cinsel istismar, şiddet, eziyet, kötü muamele ve hakarette bulundukları ileri sürülen, aralarında yurt müdürü, yöneticiler, öğretmen, bakıcı anneler ve hizmetlinin de bulunduğu 16 sanığın 6 aydan 23 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmalarına başlandı. Duruşmada dinlenen 6 sanıktan 5'i suçlamaları kabul etmeyip iddialar hakkıda bilgilerinin olmadığını söylerken diğer sanık K.K. ise yurt müdürü S.D'yi suçladı.

İFADE VEREN SANIKLAR SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Olay, 2016 yılı Mart ayında Uşak Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdunda kalan bazı çocukların yaşadıklarını ailelerine anlatmasıyla ortaya çıktı. Çocuklarının başına gelen olayları duyan aileler Uşak Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne başvurdu. Müdürlük, çok sayıda çocuğun ailesinin cinsel istismar, taciz, şiddet, eziyet, kötü muamele ve hakaret şikayeti üzerine inceleme başlattı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettişin hazırladığı raporun ardından suç duyurusunda bulunuldu. Aralarında yurt müdürü, yardımcıları, öğretmen ve bakıcı annelerin de bulunduğu Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdunda görevlilerinin ifadeleri savcılık tarafından alındı. Soruşturmanın ardından savcılık, iddialarla ilgili iddianame hazırladı. İddianamede, Bakanlığın suç duyurusuna da yer verildi. Bu suç duyurusundaki ifadelerde Uşak Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdunda korunma ve bakım altında bulunmuş çocuklara kurum çalışanları tarafından cinsel istismar, taciz, şiddet, eziyet, kötü muamele ve hakarette bulunulduğu, yurt müdürü S.D'nin kendisine yakın bir ekip oluşturarak bazı olayları örtbas ettiği öne sürüldü. Ayrıca, yurt yönetim memuru V.Ş'nin kız çocuklarına yönelik cinsel istismarda bulunduğu, bakıcı annelerin ve hizmetlilerin de bazı çocuklara eziyet çektirdikleri iddia edildi. Bakanlık müfettiş raporunda ise yurt yönetim memuru olarak görev yapmakta olan sanık V.Ş'nin, 2014 yılı ve öncesinde 17 yaşındaki kız çocuğu K.K'ye cinsel istismarda bulunduğu ve bu duruma yurtta kalan çocukların ve çalışanların şahit olduğu belirtildi.

16 sanık hakkında 6 aydan 23 yıla kadar hapis cezası istenen iddianame, Uşak 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve davanın ilk duruşması görüldü. Uşak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün de müdahil olduğu davaya tutuksuz yargılanan 16 sanık, çocuklara Uşak Barosu tarafından temin edilen avukatlar ve Uşak Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu avukatları katıldı. Mahkemede ifade veren sanıklar C.A, H.D, A.Ş, A.M, E.Ç, yurtta kalan çocuklara yönelik üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyip olayları görmediklerini ve duymadıklarını belirterek beraat talep etti.

'YURT MÜDÜRÜ KENDİSİNE GELEN İHBARLARI DİKKATE ALMADI' İDDİASI

Yurtta bakıcı anne oalarak çalıştığını belirten sanık Ş.T, savunmasında yurt yönetim memuru V.Ş. ile ilgili bildiklerini idareye aksettirmediğini, çünkü müdür S.D'nin daha önce bu tarz olayları anlattığında "Yanlış yorumluyorsun. Böyle bir şey olmamıştır. İşine bak, karışma" dediğini ifade etti. Ş.T, "Yine böyle bir şeylerle yanına gitmem halinde beni işten atmakla tehdit etmişti. Bir de bu tip olayların delillendirilmesinde sıkıntı yaşanıyor çünkü ilgili mağdur çocuklar ve gören kişiler ifadelerini değiştiriyorlar" dedi.

Yurtta hizmetli olarak görev yapan S.T'nin katlar arasında sürekli dolaşıp çocuklara şiddet uyguladığını da ifadesinde belirten Ş.T, "Bir kere, benim sorumlu olduğum çocuklardan S.O.Ç. bahçedeydi, ailesinin geleceği kendisine bildirilmesine rağmen yalan söylendiği düşüncesiyle huzursuzluk çıkartıyordu. Bunun üzerine Ş.T. ona müdahale etti. Çocuk önden yukarıya çıkmıştı, peşinden Ş.T. gitmişti. Ben de onların arkasından gittim, çocuğu yere yatırmış, üzerine çıkıp oturmuş, yüzüne tokat atıyordu. Çocuğun sağ gözünde morluk vardı, dudağı patlamıştı. Çocuklardan S.Ö. ile çok fazla uğraşıyordu. Yurtta kalan erkek çocuklar yaramazlık yaptığında başlarına vurup, tekme attığını defalarca gördüm. Bu hususları 2 ya da 3 kez müdür S.D.'ye ilettim, ancak işlem yapmadı" diye konuştu.

Duruşmada, Uşak Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu avukatları davaya müdahil olma talebinde bulundu. Komisyon adına söz alan avukatlar, yurtta yaşanan olaylarda işkence ve nitelikli cinsel istismar suçunun oluştuğunu, bu nedenle görevli mahkemenin Ağır Ceza Mahkemesi olması gerektiğini ve sanıkların bir kısmının halen kamu görevlisi olması sebebiyle mağdurlara, tanıklara ve toplanacak delillere etki edebilme ihtimali bulunduğunu belirtip tutuklanmalarını talep etti.

Hakim, sanıkların tutuklanması talebini reddedip Uşak Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonunun diğer taleplerini diğer celsede değerlendirmek ve diğer sanıklar ile mağdurların dinlenmesi için duruşmayı erteledi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Sanayinin Sorunları Raporu: Zorlama büyümeyle sanayide dikişler atıyor

SONRAKİ HABER

Yüksel Genç: Muhalefet ortaklaşmak için elini çabuk tutmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...