24 Ağustos 2012 11:00

Tampon bölge için kritik zirve

SURİYE ile ilgili olarak gelecek hafta New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılacak kritik toplantı öncesi Paris’ten Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan “uluslararası bir koalisyon”ca Suriye’de “sınırlı bir uçuşa yasak” bölgesi kurulmasının gündem

Tampon bölge için kritik zirve
Paylaş

SURİYE ile ilgili olarak gelecek hafta New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılacak kritik toplantı öncesi Paris’ten Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan “uluslararası bir koalisyon”ca Suriye’de “sınırlı bir uçuşa yasak” bölgesi kurulmasının gündeme gelebileceği sinyalleri veriliyor.
Son olarak Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın da, BM Güvenlik Konseyi yönergesi olmadan Batılı ülkeler ve müttefiklerin Suriye’de “sınırlı bir uçuşa yasak” bölge konusunu değerlendirebileceklerini söylemesi dikkat çekti.
Halen BM Güvenlik Konseyi Başkanlığını yürüten daimi üyelerden Fransa’nın girişimi ile 30 Ağustos’ta New York’ta “kritik” olarak değerlendirilen GK Dışişleri Bakanları konferansı gerçekleşecek. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un geçtiğimiz günlerde Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında mevkidaşı Ahmet Davutoğlu’nun katılmaya davet ettiği konferansa Türkiye’nin yanı sıra Irak, Lübnan ve Ürdün’ün davet edildiği belirtiliyor.

KAMPLAR DA GÜNDEME GELECEK

Suriye ile ilgili olarak New York’ta 30 Ağustos’ta düzenlenecek konferansa, BM Güvenlik Konseyi Başkanı olarak Fransa’nın Dışişleri Bakanı Fabius başkanlık edecek. Başlıca gündem maddesini Suriye halkına yönelik desteğin oluşturacağı toplantıda Suriye ve komşu ülkelerde insani durum incelenecek.
Fabius’un geçtiğimiz günlerde Lübnan ve Türkiye’yi ziyaret ettiği mülteci kampları meseleleri ve devam eden mülteci akımı dikkate alınarak olası önlemler üzerinde durulacak. Bu bağlamda Suriye’de “uçuşa yasak bölgesi” oluşturulması konusunun gündeme gelebileceği ifade ediliyor.
Ancak, Rusya ve Çin’in tavrı nedeniyle “uçuşa yasak bölge” yönündeki bir kararın, her iki ülkenin veto hakkının bulunduğu BM Güvenlik Konseyi’nden geçmesinin mümkün görünmediği belirtiliyor. Bu nedenle Fransa’nın böyle bir bölgenin Güvenlik Konseyi’nin onayı ve yönergesi olmadan “uluslararası bir koalisyon” tarafından gerçekleştirilmesi seçeneği üzerinde durduğu anlaşılıyor.
Nitekim, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un Perşembe günü Suriye’de “uçuşa yasak” yada “tampon” bölge kurulması olasılığına ilişkin bir soru üzerine Paris’in “bunları düşündüğü”nü ifade etmesi ardından Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın aynı gün France 24 kanalında konuştu. Le Drian, batılı ülkeler ve müttefiklerin Güvenlik Konseyi yönergesi olmadan “uluslar arası bir koalisyon”ca Suriye’de “sınırlı bir uçuşa yasak” bölge kurulmasını düşünebileceğini söyledi.
Böyle bir bölgenin “uluslararası koalisyon” olmadan gerçekleşemeyeceğini de vurgulayan Le Drian’ın açıklamalarına dikkat çeken Arap medyası, Le Drian’ın Suriye’ye BM yerine, “uluslar arası bir koalisyonun” müdahale edebileceğini söyleyen ilk üst düzey Fransız yetkilisi olduğunun altını çizdi.
Arap medyası Paris’in bu seçenekleri uluslar arası hukuk çerçevesinde değerlendirmekte olduğunu da kaydetti. (DIŞ HABERLER)


‘ABD, TÜRKİYE’YE GÜVENCE İÇİN HAREKETE GEÇTİ’

İNGİLTERE’de yayımlanan The Guardian gazetesi, “ABD ve Türkiye, Suriye’nin kimyasal silahlarını görüşmek üzere toplandı” derken Obama Yönetiminin, Suriye’deki krizin sınırın diğer tarafına sıçramasını ve Türkiye’yi istikrarsızlaştırmasını önlemeye yardımcı olacağı yönünde Ankara’ya güvence vermek amacıyla harekete geçtiğini öne sürdü.

Guardian şunları yazdı: “ABD şimdiye kadar Türkiye’nin, rejim muhalifleri için Suriye içinde güvenli bir bölgenin oluşturulmasının veya kuşatma altında nüfus merkezlerine uzanacak insani koridorların kurulması yönündeki Türk çağrılarını geri çevirdi ancak ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un 12 gün önce toplantının yapılmasını kabul ederek şiddetin tırmanmayı sürdürmesi halinde bu tür seçenekleri dışlamadı.”

ÖNCEKİ HABER

KCK’den Antep’teki patlamaya ilişkin açıklama

SONRAKİ HABER

İHD: Bu karakolda işkence var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa