16 Nisan 2018 12:01

Türbenin camiye dönüştürülmesi Meclis gündeminde

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Çorum’un Osmancık ilçesindeki Koyunbaba Türbesi'nin camiye dönüştürülmesini Meclis gündemine taşıdı.

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Çorum’un Osmancık ilçesinde bulunan ve Alevi toplumun cemlerini yapıp ibadet ettikleri Koyunbaba Türbesi’ne, müftülük tarafından imam atanarak türbenin camiye dönüştürülmesini Meclis gündemine taşıdı.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesi ile Çorum’un Osmancık ilçesinde bulunan ve Alevi toplumun cemlerini yapıp ibadet ettikleri Koyunbaba Türbesi’ne, müftülük tarafından imam atanarak türbenin camiye dönüştürülmesini sordu.
    
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesinin, türbenin gerçek sahiplerinin aleviler olduklarını belirterek 2013, 2014 ve 2015 yılları içerisinde Koyunbaba Türbesi’nin vakfa devredilmesi için ilgili birimlere başvurularda bulunduklarını belirten Doğan “Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Çorum Valiliğine sunulan başvuru dilekçesinde “Halkımızın inanç ve ibadetlerinin yerine getirilmesi için gerekli ortamı sağlamak, korumak, bakım ve temizliğini yapmak” gibi gerekçeler bulunmaktadır. Davanın avukatlarından Ahmet Özdel en son 18 Haziran 2015 tarihinde dilekçe verdiklerini belirterek, valiliğin iki yıl sonra 18 Ağustos 2017 tarihinde dilekçeyi yanıtlayarak Koyunbaba Türbesi’nin mescit olarak kullanıldığı ve mescide de imam atandığı için “Yapılacak bir şey bulunmadığını” belirttiğini bildirdi.
Koyunbaba Türbesi’nin tapusunu isterken türbeyi kaybeden Aleviler’in, şimdi Danıştayda haklarını aradıklarını vurgulayan Doğan, Yıldırım’a şu soruları sordu

  1. * Basına ve kamuoyuna yansıyan iddialar doğru mudur? Bu iddialar neticesinde bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?
  2. * Yıllardır Alevi toplumu tarafından cem ve ibadet yeri olarak kullanılan Koyunbaba Türbesinin camiye dönüştürüldüğü ve imam atandığı bilgisi doğru mudur?
  3. * Koyunbaba Türbesi hangi ihtiyaç doğrultusunda camiye dönüştürülmüştür? Bu karar hangi tarihte, nerede alınmıştır?
  4. * Çorum Valiliği neden aradan iki yıl geçtikten sonra Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesince yapılan başvuruyu reddetmiştir? Bu süre zarfında neden başvurular yanıtsız bırakılmıştır?
  5. * Osmancık’ta 26’ya yakın cami, mescit ve Kur’an kursu bulunurken, tek bir cemevi olmamasının gerekçesi nedir? 
  6. * Osmancık’ta Alevilerin Koyunbaba Türbesi dışında inançlarını yerine getirebileceği başka bir yer olmamasına rağmen neden talepleri geri çevrilmiştir? Çorum, Tokat, Amasya ve Samsun’daki yaklaşık 200 bin Alevinin inançsal merkezi olan Koyunbaba Türbesi’nin Alevilere iade edilmesine ilişkin ne tür çalışmalar yapmaktasınız? (HABER MERKEZİ)

    
 

ÖNCEKİ HABER

Madra Dağı ‘imdat’ diyor

SONRAKİ HABER

Emine Demirci davasında tutuklama kararı yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...