23 Ağustos 2012 19:38

Toplum zararına çalışma programı

İŞKUR aracılığıyla, maliyeti İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanan Toplum Yararına Çalışma Programı, genel istihdam politikasına dönüştürüldü. “İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde ve bölgelerde afet, kriz gibi olağanüstü durumlarda, işsizlerin kısa süreli istihdamını ve eğitimini” amaç

Toplum zararına çalışma programı
Paylaş
Sultan Özer

Uygulamayla kadrolu personelin istihdam edilmesi gereken işlerde, geçici çalışma yaygınlaştırılıyor. Bu da kadrolu çalışma yerine güvencesizliğin yaygınlaşması anlamına geliyor.
“İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde ve bölgelerde afet, kriz gibi olağanüstü durumlarda, işsizlerin kısa süreli istihdamını ve eğitimini” amaçlayan Toplum Yararına Çalışma Programının (TYÇP) son dönemde uygulama alanı arttırıldı. AKP Hükümeti tarafından, 4904 sayılı İŞKUR Yasası’nda yapılan bir değişiklikle 2003 yılında getirilen Toplum Yararına Çalışma Programı, 6 ayı geçmemek üzere ve “toplum yararı” gözetilerek geçici istihdamı öngörüyor ve maliyeti İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor.

CAMİLERİN TEMİZLİĞİ DE FONDAN

İŞKUR’un 2011 yılı Faaliyet Raporu’nda, “TYÇP çerçevesinde çevre temizliği, kamusal altyapının yenilenmesi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okulların çevre düzenlemesi, bakım, onarım ve temizlik işleri yapılması, tarihi ve kültürel mirasın korunması, restorasyon, ağaçlandırma, park düzenlemesi, vadi ve dere ıslahı, erozyon engelleme çalışmaları” gibi çalışmaların yapıldığı vurgulanıyor. Bu çerçevede 2011 yılında açılan  2 bin 293 kurstan 13 bin 346’sı kadın, 46 bin 560’ı erkek olmak üzere toplam 59 bin 906 kişinin istihdam edildiği de raporda yer alıyor. Programda istihdam edilenlere primleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmak üzere, asgari ücret düzeyinde ücret ödeniyor.

TYÇP’ının içeriğine şimdi camilerin temizlik işleri de eklendi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 6 bakanlığın bütçesini aşan devasa bütçeye rağmen artık camilerin temizlik işleri de TYÇP çerçevesinde istihdam edilen işçiler tarafından yapılacak olup, sigorta primleri İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak.
(Ankara/EVRENSEL)


SEÇİM BÖLGESİNE TORPİL Mİ YAPILIYOR?

Programın yoğun olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in seçim bölgesi olan Şanlıurfa’da uygulandığı belirtilmekle birlikte, bunun daha da yaygınlaştırılması planlanıyor. Bakan Çelik geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, Kars, Ardahan ve Iğdır’da bu kapsamda 3 bin 514 kişinin istihdam edileceğini duyurdu. Bu kapsamda sözkonusu illerde istihdam sayısı toplam 6 bin kişiye ulaşmış olacak.
Bu kapsamda gösterilip, işe gitmeden maaş alanların da olduğu bilgileri gelirken, İŞKUR bürokratları denetim olmadığını ifade ediyorlar. Öte yandan İŞKUR’dan yapılan bir duyuruda, bu kapsamda 3 bin 500 kişinin daha alınacağı açıklandı.
İŞKUR ve fon yönetiminde bulunan Türk-İş temsilcisinden ise hiçbir karşı çıkış ya da tepki gelmemesi dikkat çekiyor. İŞKUR’da Türk-İş adına Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul temsilci olarak bulunuyor.


İŞSİZLİK SİGORTASI TEHLİKEDE

İlk başlarda daha çok bir köye sulama kanalı yapılması ya da restorasyon, ağaçlandırma gibi toplum yararına işler için getirilen düzenleme artık genelleştirildi. Üstelik ilk getirildiği dönemde 6 aylık süreyi geçmeyecek şekilde istihdam edilme biçimi, yasada yapılan değişiklikle 9 aya çıkarıldığı gibi, yararlananlar için adeta sürekli istihdam biçimine dönüştürüldü. Bu programdan yararlananlar 6 aylık süre sonunda ayrılıp, en az iki yıl geçmedikçe programdan yararlanamazken hem 6 aylık süre 9 aya çıkarıldı, hem de 2 yıllık süre 3 aya indirildi.
İŞKUR bürokratlarından edindiğimiz bilgilere göre, AKP Hükümeti 2012 için bu program kapsamında 300 bin kişilik bir istihdam yaratmayı planlıyor. Artık okulların tüm temizlik işleri bu program dahilinde yürütülürken, camilerin de eklenmesiyle kapsam genişletilmiş oldu.

ÖNCEKİ HABER

'Özgür Suriye’nin kelle avcıları

SONRAKİ HABER

Kartal'da bu kez cemevini kundaklama girişimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...