16 Nisan 2018 09:23

Germiyan'daki kalker ocağı mahkeme kararına rağmen kapatılmıyor

Çeşme'nin Germiyan Mahallesi’nde kurulan kalker ocağı ile kırma-eleme tesisi için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, üçüncü kez mahkemeden döndü.

Paylaş

Umut KARAKOYUN

İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Germiyan Mahallesi’nde kurulan kalker ocağı ile kırma-eleme tesisi için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) kararı, üçüncü kez mahkemeden döndü. Mahkeme, zeytinlik ve tarım alanlarına yakın olduğu gerekçesiyle ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti.

Ancak kapatılması için gerekli olan yasal süre dolmasına rağmen tesis faaliyetini sürdürüyor. Duruma tepki gösteren çevreciler bölgeye giderek tutanak tutup, taşocağı tesisinin yakınında piknik yaptı. Davacı Vekili Avukat Şehrazat Mercan, mahkeme kararının uygulanması için Çeşme Kaymakamlığına başvuruda bulunacaklarını söyledi. Yine kırma- eleme tesisi içinde yapılması planlanan asfalt plent tesisleri için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, İzmir 5’inci İdare Mahkemesince iptal edildi.

YARIMADA BETONCULARIN HEDEFİNDE

İzmir Düşünce Topluluğu Üyesi Ahmet Güler, Kuşadası’nın, Marmaris’in bittiğini, şimdi herkesin gözünü Çeşme’ye diktiğini anlatarak “Yarımada barbar betoncuların hedefi haline geldi” dedi. Dünyanın her yerinde çevre hareketlerinin sermayenin dünyayı talan etmesini önleyebileceğini ifade eden Güler “Hukuk mücadelesi tek başına yeterli değil. Eğer halk bunun karşısında durmazsa Çeşme, Kuşadası’ya dönecek. Torunlarımıza ne diyeceğiz? ‘Neden müdahale etmedin’ dediklerinde ne söyleyeceğiz onlara?​” diye konuştu.

‘SERMAYE NE İSTİYORSA O’

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Melih Yalçın da devletin vatandaşlarını korumakla yükümlü olduğunu belirterek, “Burada devletin ruhsatı iptal edilen taş ocağını kapatması gerekiyor. Vatandaş olarak siz kapatamazsınız, sizin kolluk gücünüz yok. Sorun burada. Kapanmıyor çünkü ülkeyi, sermaye yönetiyor. Devleti, sermaye yönetiyor. Sermaye ne istiyorsa onu yapıyorlar. Artık bu işin şirazesi kaçtı. O nedenle vatandaşlar yaşam alanlarını korumak zorunda” dedi. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Dersimlilerden Munzur Gözelerinin kirletilmesine tepki

SONRAKİ HABER

ODTÜ'de kantin boykotu başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa