Ülke çapında OHAL'e karşı demokrasi eylemleri yapıldı

CHP başkanlık referandumunun yıl dönümü olan bugün, OHAL'in 7. kez uzatılmasına karşı ülke çapında eylemler yaptı.

16 Nisan 2018 07:33
Son Güncellenme Tarihi: 16 Nisan 2018 14:37
Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 15 Temmuz 2016 askeri darbe girişimin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasının 7. kez uzatılmak istenmesine karşı ülke çapında eylemler gerçekleştirdi. Başkanlık referandumunun yıldönümünde gerçekleştirilen eylemlerde ‘OHAL değil demokrasi istiyoruz’ denildi.

Eylemin İstanbul’daki adresi Taksim Meydanı’ydı ancak polis, kitlenin meydanda kalmasına izin vermedi. Bunun üzerine kitle, Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi düzenlemek amacıyla İstiklal Caddesi’nde yürüyüşe geçti. Ancak kitlenin önü Fransız Kültür Merkezi önünde polisler tarafından kesildi. Barikat oluşturup kitlenin yürümesine izin vermeyen polis, aynı zamanda İstiklal’in girişini de kapattı.

Polis tarafından ablukaya alınan kitle olduğu yerde oturma eylemine başladı. Eylemde sık sık "Susma haykır, OHAL'e hayır", "AKP halka hesap verecek", "Faşizme karşı omuz omuza", "Her yer Taksim, her yer direniş", "Hak, hukuk, adalet", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atıldı.

'HALKIN İRADESİ GASP EDİLMİŞTİR'

Fransız konsolosluğu önünde CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu tarafından basın açıklaması okundu. "Ülkemizi tek adam rejimine dönüştürme amacıyla hazırlanan ve tarihe mühürsüz seçim olarak geçen 16 Nisan referandumunun üzerinden tam 1 yıl geçti" diyen Kaftancıoğlu, "15 Temmuz’daki FETÖ darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL altında gidilen referandum, meşruiyeti olmayan bir rejim değişikliğini ülkemize dayatmıştır. Sivil darbe ortamında, “Evet” demenin devletin tüm kurumlarıyla desteklendiği, “Hayır” demenin ise adeta yasaklandığı bir dönem yaşanmıştır” diye konuştu.

Türkiye’nin 21 aydır OHAL’le yönetildiğini hatırlatan Kaftancıoğlu, “OHAL ilan edilişindeki amacından uzaklaşarak demokrasi ve hukuk sistemine yönelik bir saldırıya dönüşen OHAL rejimi, insan haklarını, ifade özgürlüğünü ve her türlü protesto eylemini baskılamanın da aracı olmuştur. KHK’ler eliyle parlamento, yani halkın iradesi gasp edilmiştir. Türkiye’yi tek tipe sokmak için sendikalar, meslek oda ve birlikleri ile sivil toplum kuruluşlarına yönelik operasyonların ardı arkası kesilmemiştir" dedi.

Kaftancıoğlu, "AKP iktidarının muhaliflerine bir sopa olarak kullandığı OHAL giderek bu faşizan sınırlarını bile aşmış sağcı-solcu, muhafazakâr-sosyal demokrat, kimseyi ayırmadan tüm toplumu baskı altına alan otoriter bir rejime dönüşmüştür. OHAL ile ülkemizde hiç kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır" dedi.

'OHAL REJİMİNE DERHAL SON VERİLMELİ'

İlan edilirken bir buçuk ay bile sürmeyecek dedikleri OHAL'in çok uzun sürdüğüne değinen Kaftancıoğlu, "Sabır testisi kırılmış, toplumun büyük çoğunluğu OHAL rejimine artık yeter demeye başlamıştır. Bugün iktidar partisi ve yeni ortakları, Türkiye’yi uçuruma adım adım yaklaştıran OHAL’i bir kez daha uzatmanın peşindedir. Postallı darbelerle mücadele etme vaadiyle gelenler, gelinen noktada takım elbiseli darbeciler haline gelmiştir. Bizim talebimiz kesindir. Halkın iradesine karşı işlenen bir suç haline gelen OHAL rejimine DERHAL son verilmelidir. Hukukun askıya alındığı, parlamentonun yok sayıldığı, milli iradenin tanınmadığı, milletvekillerinin rehin alındığı faşizm düzeni ortadan kalkmalıdır. Sendikalar, meslek odaları ve birlikleri ile sivil toplum örgütlerine yönelik iktidar gücü ile uygulanan sindirme politikaları son bulmalıdır. Sivil darbe ile tek koltukta birleştirilen yasama, yürütme ve yargı erkleri, yeniden, çağdaş demokrasilerde olduğu gibi kendi koltuklarına geçmelidir" dedi.

'YAŞASIN İŞÇİLERİN BİRLİĞİ'

Kaftancıoğlunun ardından söz alan DİSK Genel Başkan Kani Beko ise bu eylem nedeniyle CHP yöneticilerini kutladığını söyleyerek sözlerine başladı. “Milyonlarla birlikte OHAL'e karşı yan yana birlikte olma mücadelesi vermeye hazır mısınız” dedi. “Faşizme karşı mücadele edenlerle yan yana omuz omuza” başta Maltepe olmak üzere bütün 1 Mayıs alanlarına çağrı yaparak “Kahrolsun, faşizm, yaşasın işçilerin birliği yaşasın halkların kardeşliği” sözleriyle konuşmasına son verdi.

Bir saat süren eylemin sonunda kitle sloganlarla dağıldı. (İstanbul/EVRENSEL)


BAŞKENTTE ADRES GÜVENPARK’TI

CHP’nin “OHAL değil demokrasi istiyoruz” şiarıyla düzenlediği oturma eyleminde Ankaralılar Güvenpark’ta buluştu. “OHAL ile yaşamak istemiyoruz” diyen yüzlerce insan, OHAL’in son bulmasını ve demokrasi talep etti.

Saygı duruşu ile başlayan eyleme CHP Genel Başkan Yardımcıları Tekin Bingöl, Fethi Açıkel, Haluk Koç, CHP milletvekilleri Şenal Sarıhan, Sibel Özdemir, Engin Altay’ın yanısıra, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, sendika ve meslek odası yöneticileri ile OHAL KHK’leriyle işlerinden edilenler, çocukları tutuklu bulunan aileler de katıldı.

‘ACİL DEMOKRASİ’

Güvenpark’ta yapılan oturma eyleminde konuşan CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, “OHAL, Ankara Kızılay’da İnsan Hakları Anıtı’nı gözaltına almaktır.10 Ekim’de katledilen çocuklarını anmak isteyen anne ve babalara sıkılan biber gazıdır. Ekmeğinin peşindeki tütün üreticisine vurulan coptur. Ahmet Şık başta olmak üzere hayatını FETÖ ile mücadeleye adamış gazetecileri zindanlara atmaktır. Muhalifleri ‘terörist’ olarak tanımlama cürretidir” dedi. Açıklamanın ardından kitle bir saat oturma eylemi gerçekleştirdi. (Ankara/EVRENSEL)


İZMİR, OHAL’İ İSTEMEDİĞİNİ KONAK’TA HAYKIRDI

CHP'nin 16 Nisan referandumunun yıldönümünde 'OHAL değil demokrasi istiyoruz' sloganıyla 81 ilde düzenlenen oturma eylemi İzmir'de Konak Meydanı'nda gerçekleşti.

Eyleme CHP Genel Başkan Yardımcıları  Seyit Torun, Lale Karabıyık, Tuncay Özkan , Genel Sekreter Akif Hamzaçebi, Milletvekilleri Zeynep Altıok, Ali Yiğit, Mustafa Balbay, Atila Sertel ile CHP İl yönetimi, Belediye Başkanları, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, EMEK Partisi İl Yönetimi ile siyasi parti ve sendikalar da katıldı.

'Ne darbe ne OHAL demokrasi derhal, faşizme karşı omuz omuza, iş, ekmek özgürlük, hak hukuk adalet' sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel okudu. (İzmir/EVRENSEL)


DİYARBAKIR'DAKİ OTURMA EYLEMİ DAĞKAPI MEYDANINDA YAPILDI

Diyarbakır'daki oturma eylemi Dağkapı meydanında gerçekleşti. Oturma eylemi öncesi geniş güvenlik önlemleri alan polis oturma eylemi yapılacak alanı güvenlik şeridiyle çevrelerken, alana girmek isteyenler yapılan üst aramasının ardından alındı.

Oturma eylemine CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Necati Yılmaz'ın yanı sıra, HDP il yönetimi DİSK bölge temsilcisi Mehmet Şirin Gürbüz, Genel-İş, Sur Platformu, Emek Partisi İl Yönetimi de katılarak destek verdi.

KİMSENİN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ KALMAMIŞTIR

Açıklamayı yapan CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın,  OHAL altında yapılan referandumun meşruiyeti olmadığına dikkat çekerek, “OHAL'le birlikte baskı rejimi kurumsallaşmıştır, insan haklarını, demokrasi istemini baskılama aracı olmuştur. KHK’ler eliyle parlamento yani halkın iradesi gasp edilmiştir.  Sivil toplum kuruluşlarına, meslek odalarına baskının ardı arkası kesilmedi. OHAL ile ülkemizde hiç kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır " dedi.

OHAL NEDİR?

OHAL nedir diye soran Sayın, “OHAL 10 Ekim'de katledilen çocuklarını anmak isteyen anne ve babalara sıkılan biber gazıdır, işçi grevlerini ertelemek, gazetecileri tutuklamak, Nuriye ve Semih’i öldürmeye ant içmek, tiyatro oyunları yasaklamak, tüm muhaliflerini terörist ilan etme cesaretidir. OHAL, on binlerce taşeron işçiyi kadro dışı bırakmaktır. Boğaziçi’deki öğrencilere okuma hakkını vermediğini deklare etmek ve tutuklamak, belediye başkanlarını tutuklayıp kayyım atamaktır. OHAL seçilmiş milletvekillerini esaret altında tutmaktır. Hakim ve savcıların bir parti başkanının karşısında önlüğünü iliklemektir, Türk lirasının kaybettiği değer, satılan şeker fabrikası, artan enflasyon, Twitter’daki 280 karakterden, Facebook’taki beğen butonundan korkmaktır. Toplumunun büyük çoğunluğu OHAL rejimine yeter artık demiştir. Postallı darbelerle mücadele etme söylemiyle gelenler takım elbiseli darbeler yapmak peşindedir. Hukukun askıya alındığı, milli iradenin tanınmadığı, milletvekillerinin rehin alındığı faşist düzen ortadan kalkmalıdır. Türkiye'nin 81 ilindeki meydanlardan sarayı uyarıyoruz, bizler OHAL'de demokrasi istiyoruz" diyerek açıklamasını sonlandırdı.

‘OHAL’İN ZULÜM OLDUĞUNU SÖYLÜYORDU, ŞİMDİ 81 İLDE UYGULUYOR’

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Erdoğan’ın “OHAL’i iktidara geldiğimizde biz kaldırdık” sözlerinin büyük bir yalan olduğunu söyledi. Tanrıkulu, AKP hükümetinin 18 Kasım 2002’de güvenoyu aldığını ve o tarihte sadece Diyarbakır ve Şırnak’ta 30 Kasım’da kaldırılacağı belli olan OHAL uygulamaları olduğunu söyledi. Tanrıkulu, “OHAL'in zulüm olduğunu kendileri söylüyorlardı, şimdi 81 ili kendilerinin baskı dediği rejimle yönetiyor. Bu dayanışmayı daha da büyüterek bu meydanları barış ve demokrasi meydanları haline getireceğiz" dedi.

16 NİSAN BU ÜLKEDEKİ SON DARBE OLACAK

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, OHAL zorba hükümetin ayakta kalmasının son çaresidir diyerek şunları dile getirdi “16 Nisan referandumunun birinci yıldönümünde bu tarihi meydandan söylüyoruz, 16 Nisan bu ülkedeki son darbe olarak kalacaktır. Bu meydanlar böylesine baskı ve zulmün işareti olan bariyerlerle değil, barış ve sevgi iklimiyle kuşatılacaktır. Ülkemizin buna ihtiyacı vardır. Biz korkmuyoruz, zulme karşı boyun eğmiyoruz diyerek bir başlangıç yapıyoruz, destek verenler ve halkımızla beraber” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların ardından yapılan oturma eylemiyle açıklama sona erdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


KOCAELİ'DE CHP VE HDP'DEN OHAL AÇIKLAMALARI

CHP’nin Kocaeli’de oturma eylemi yapacağı alan sabah saatlerinde sulandı, CHP'liler duruma tepki gösterdi. HDP ise OHAL'in bir kez daha uzatılmaması gerektiğini belirterek, il binasında açıklama gerçekleştirdi.

CHP'nin 81 ilde "OHAL değil demokrasi istiyoruz" sloganıyla yaptığı eylem Kocaeli'de İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nda gerçekleştirildi. Yapılan açıklama sonrası oturma eylemi gerçekleştiren CHP'liler, belediye tarafından sabah saatlerinde sulanan çimlerde oturdu.

'OHAL REJİMİNE SON VERİLMELİDİR'

Oturma eyleminde CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, “Görüyorsunuz anlatmaya gerek yok. OHAL işte bu. Bir hafta önce burada toplanacağımız belliydi fakat biz gelmeden önce oturmayalım diye çimleri sulamışlar, bize reva görülen işte bu" diyerek tepki gösterdi. Eyleme CHP Kocaeli Milletvekilleri Fatma Kaplan Hürriyet ve Haydar Akar, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyar Sındır, HDP, EMEP, ÖDP, SYKP, Halkevleri, Kocaeli Demokrasi Girişimi ve KESK üye ve yöneticileri katıldı.

HDP: ÖZGÜRLÜK VE EŞİTLİK TALEBİMİZDE ISRARCIYIZ

CHP'nin eyleminin ardından HDP ise "Keyfi tek adam rejiminin olağan hale dönüşmesine igöz yummayacağız" başlıklı açıklamasını il binasında gerçekleştirdi. İl Eş Başkanı Şahabettin Işık'ın okuduğu basın açıklamasında belediyelerin kayyumlarla yönetildiği, milletvekillerinin tutuklandığı bir ortamda halkın iradesinin yok sayıldığı vurgulandı.

Özgürlük ve eşitlik talebinde bulunmaya devam edeceklerini belirten Işık, "İçeride ve dışarıda gerilim, savaş politikalarının terk edilmesi, duyarlı bir toplum ve kararlı bir siyasal mücadele ile mümkündür. Katılımcı demokrasinin inşası toplumsal ve bölgesel barışın da güvencesi olacaktır. 16 Nisan'ın birinci yılında OHAL'i bir kez daha uzatma eğilimi karşısında tüm toplumsal muhalefet dinamiklerini güç birliğine, dayanışmaya çağırıyor ve her türlü baskıya rağmen özgürlük ve eşitlik talebimizi daha ısrarlı ve yaygın biçimde dile getirmenin çabası içinde olacağımızı ifade ediyoruz" dedi.

HDP'nin yaptığı açıklamaya ise CHP, EMEP, Halkevleri, Kocaeli Demokrasi Girişimi ve KESK üye ve yöneticileri destek verdi. (Kocaeli/EVRENSEL)


ADANA: OHAL GÖLGESİNDE SEÇİM OLMASIN

CHP’nin Adana’daki eylemine HDP, EMEP, KESK’e bağlı sendikalar ile DİSK Bölge Temsilciliği, Adana Tabip Odası, TMMOB, İHD, Adana Alevi Platformu, PSAKD, ÖDP, Halkevleri, İYİ Parti, ADD, ÇYD de destek verdi. Otuma eylemi yapan yurttaşlar seçimlerin 16 Nisan’da olduğu gibi OHAL gölgesinde yapılmamasını istedi.

“1 MAYIS’TA BİRLEŞELİM”

Oturma sırasında kurum temsilcileri konuştu. KESK adına konuşan dönem sözcüsü Muzaffer Yüksel, OHAL’de en büyük zararı gören kesimlerden birinin kamu emekçileri oluğunu belirterek ihraç edilen kamu emekçilerine savunma dahi yaptırılmadığını söyledi. KESK’lilerin gerici eğitim değil laik eğitim istediğini ifade eden Yüksel, “Yarın köy enstitülerinin kuruluş yıl dönümü. İmam hatipleri artırmak çözüm değil. Tek çözüm laik eğitim” dedi. İşçileri 1 Mayıs’ta birleşmeye çağıran Yüksel, 1 Mayıs’ın 17.30’da Uğur Mumcu Meydanı’nda gerçekleşeceğini paylaştı.

“2019’U BEKLEMEYELİM”

Emek Partisi adına konuşan GYK Üyesi Halil İmrek, AKP’nin avantajının muhalefetteki dağınıklık olduğunu belirterek “Daha güçlü bir şekilde birleşmemiz lazım. Ülkede demokrasi, adalet, özgürlük, laiklik olacaksa işçilerin emekçilerin birleşmesi ile olacak. 2019’u beklemeden ilk olarak 1 Mayıs’ta birleşmemiz lazım. Sabıkası bulunan Cumhurbaşkanı’nın görevini yapabilirken çöp toplayan işçinin güvenlik soruşturması ile görevini yapamıyor” dedi. (Adana/EVRENSEL)


BURSA: OHAL BARDAĞI ÇOKTAN TAŞIRMIŞTIR

Bursa Kent Meydanında yapılan eyleme CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, CHP Parti Meclis Üyesi Gamze Pamuk Ateşli, Bursa Demokrasi Güçleri ve İyi Parti temsilcileri destek verdi. Merkezi sçıklamayı CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş okudu. (Bursa/EVRENSEL)


URFA’DA SİYASİ PARTİLERDEN ‘DEMOKRASİ’ ÇAĞRISI

Urfa’da CHP tarafından “OHAL değil demokrasi istiyoruz” sloganıyla düzenlenen eyleme HDP, EMEP ve çeşitli sivil toplum örgütleri de destek verdi. Eyleme katılan CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, konuşmasında OHAL’de yaşananları eleştirdi. (Urfa/EVRENSEL)


SAAT KULESİNDE AÇIKLAMA, HÜRRİYET PARKINDA OTURMA EYLEMİ

Çorum’da CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, İl Başkanı Ali Rıza Suludere, Merkez İlçe Başkanı İsmail Kalender, Kadın ve Gençlik Kolları başkanları, Belediye ve İl Genel Meclisi üyeleri, KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Gül ve KESK’e bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri, DİSK/Emekli-Sen Şube Başkanı Ömer Sözüdoğru, EMEP Merkez İlçe Başkanı Feyzullah Aygün ile çok sayıda CHP üyesinin katıldığı oturma eylemi öncesinde Saat Kulesi’nin altında bir basın açıklaması yapıldı. (Çorum/EVRENSEL)


DENİZLİ’DE YÜZLERCE KİŞİ DEMOKRASİ İSTEDİ

Denizli’de yüzlerce kişinin katıldığı eyleme Emek Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, sendikalar ve meslek odaları odalarından da katılım sağlandı. Basın açıklamasını CHP Denizli İl Başkanı Ali Rıza Ertemur okudu. (Denizli/EVRENSEL)


DERSİM’DEKİ EYLEM SEYİT RIZA MEYDANINDA YAPILDI

CHP’nin Dersim’de düzenlediği OHAL’e hayır, demokrasi istiyoruz eylemi ise Seyit Rıza meydanında gerçekleştirildi. Oturma eylemine Emek Partisinin yanı sıra KESK’e bağlı sendikalar da destek verdi. Eylemde CHP Hatay milletvekili Hilmi Yarayıcı konuştu. (Dersim/EVRENSEL)


ŞEKER: OHAL’SİZ BU ÜLKEYİ YÖNETEMEYEN BİR İKTİDAR VAR

CHP’nin “OHAL değil demokrasi istiyoruz” adıyla 81 ilde düzenlediği oturma eylemi Elazığ’da Perşembe Pazarı alanında gerçekleşti. Eyleme CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de katıldı.

HDP’NİN OHAL’E KARŞI YAPMAK İSTEDİĞİ BASIN AÇIKLAMASINA İZİN VERİLMEDİ

HDP Elazığ İl Örgütü’nün OHAL’in bir kez daha uzatılması eğilimine karşı Hozat Garajı’nda yapmak istediği açıklamaya izin verilmedi. Bunun üzerine il binasında açıklama yapan HDP Elazığ İl Eş Başkanı Osman Görgüler “keyfi tek adam rejiminin olağan hale dönüşmesine göz yummayacağız” dedi. (Elazığ/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Starbucks, Afro-Amerikalı iki müşterisini gözaltına aldırdı

SONRAKİ HABER

Yumurta barkodlarında hangi kod ne anlama geliyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...