15 Nisan 2018 23:32

Avukatlardan basın davaları için dayanışma ağı

İfade özgürlüğü ve basın davalarında görev yapan avukatlar, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneğinin çağrısıyla 'Basın Avukatları Ağı' kurma kararı aldı.

Paylaş

Eren YILMAZ
İstanbul

İfade özgürlüğü ve basın davalarında görev yapan avukatlar, deneyim paylaşımı, davalar hakkında bilgi, dava izleme, raporlama ve ortak çalışma alanları belirleme gibi konuları konuşmak için Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneğinin çağrısıyla Basın Avukatları Ağı kurma kararı aldı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Başkanı Evin Barış Altıntaş, ağın tanıtımı için yapılan toplantıda, “Temel amacımız gazetecilerle hukuku bir araya getirmek. Maalesef, Türkiye’nin son yıllardaki durumu nedeniyle bu gittikçe önem kazanıyor” dedi.

Derneğin Kurucularından Veysel Ok ise, Basın Avukatları Ağı fikrini Evrensel’e değerlendirdi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte, yargıda eşgüdümlü olarak gazetecileri, yazarları cezalandırma ve tutuklama eğilimi olduğu değerlendirmesi yapan Ok, “Yargının hakim ve savcı yanında bu olurken avukatlar tarafında bir dağınıklık vardı. Birbirimizle irtibatımız azdı” diyerek avukat ağını neden kurduklarını anlattı.

‘BİR ÇOK KESİMDEN AVUKAT KATILDI’

Veysel Ok, basın avukatları ağına olan ihtiyacı anlatmaya şöyle devam etti: “Birbirimize deneyimlerimizi aktarma  imkanımız yoktu. Aynı zamanda Türkiye’de 150’den fazla tutuklu gazeteci var. Sadece belli bir kesimin davası uluslar arası makamlara ulaşabilmiş, diğer gazeteciler başvuramamışlar. Bu hem iş yoğunluğundan hem de bilgi aktarımı konusunda eksiklerden haynaklı bir durum. Biz de MLSA olarak böyle bir fikir ürettik. Hem savunma taktikleri paylaşımı, hem uluslararası mekanizmalara erişim için beraber çalışma, eğitim, yerel avukatlara ve yerel mağdurlara ulaşma çalışmaları başlattık.

Bunun amacı hem kendi aramızdaki deneyimleri aktarmak, karar ve başvuru formları paylaşmak, savunma desteği vermek, çeviri desteği vermek. Diyarbakır’daki Hakkari’deki gazetecilerin de böyle bir mekanizmadan faydalanması için böyle bir fikir ortaya çıktı. Gazetecilerin yazarların adalete erişiminin daha hızlı ve etkin olması için bu dayanışma ağını gerekli gördük. Önceki gün ilk toplantımızı yaptık. Birçok kesimden avukat meslektaşımız katıldı. Bundan sonra buradaki meslektaşlarımızla avrupalı meslektaşlarımızı bir araya getireceğiz.”

‘AİHM’E BAŞVURU SAYISI 15’i AŞMIYOR’

Basın davalarında avukatların yaşadığı aksaklıkları aşmak istediklerini ifade eden Ok, “Şu an 150’nin üzerinde tutuklu gazeteci var ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru sayısı 15’i aşmıyor. Bunun sebebi meslektaşlarımızın iş yoğunluğu olabilir, bu yola inançlarının olmamasından kaynaklanabilir, başvuru konusunda eksiklik yaşıyor olabilir. Bir çok sebebi var. Biz bu ağ ile ya onlara başvuru yöntemi göstereceğiz, kendi deneyimimizi aktaracağız ya da onların başvurusunda bir parça olacağız. Aynı zamanda yerel gazetecilerin uluslar arası mekanizmalarda gündeme gelmesi için de davalara katılım sağlayacağız.  Önceki gün yaptığımız toplantıya katılan avukatlarla paylaşıma başlayacağız. Mayıs ayı içerisinde bir toplantı daha yapacağız. İfade özgürlüğü davalarına katılan her avukatın katılımına açık bir ağ” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

16 Nisan Referandumunun yıl dönümü: OHAL’siz seçim için ortak mücadele

SONRAKİ HABER

Aykut Erdoğdu: Paradise Belgeleri davası hukuk sisteminin ayıbıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...