14 Nisan 2018 23:12

Satranç Federasyonunda ‘sessiz’ görevden alma ve düşündürdükleri

Satranç Federasyonunda MHK Başkanı Doç. Dr. Güran Ünal'ın gerekçesiz şekilde görevden alınması 'Federasyonda neler oluyor?' sorusunu akıllara getirdi.

Paylaş

Evrensel BİLGİN

Türkiye Satranç Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı olarak yaklaşık 1 yıl önce göreve atanan Uluslararası Hakem Doç. Dr. Güran Ünal’ın görevine gerekçesiz olarak son verildi. Doç. Dr. Güran Ünal, sosyal medya hesabından, federasyon yönetimi ve işleyişi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ünal’ın açıklamalarının bir kısmı şöyle:
“03.04.2018 tarihli ve 04/02 sayılı yönetim kurulu kararı çocuklarıma babalarını daha da iyi tanımaları için bırakabileceğim en değerli belgeyi bahşetti bana. MHK Başkanlığı görevim yönetim tarafından sonlandırıldı. Her ne kadar kararda gerekçe belirtilmediyse de uyumlu çalışamadığımız söyleniyordu soranlara. Haklıydılar. Hedeflerimiz farklıydı galiba. Aynı dili konuşmuyorduk. Uyumlu çalışamıyorduk. Ben hakkaniyet diyordum, adalet diyordum, liyakat diyordum, şeffaflık diyordum, 81 il diyordum, 19 Mayıs projesi diyordum, hakemliği bu kadar basitleştirmeyelim diyordum, FIDE sınavında kimsenin hemşehrisini kayırmam diyordum, yeterli olmayan hakemi arkadaşım diye atamam doğru değil diyordum, sosyal medyada en çok beğeni yapan hakemi atamak da nereden çıktı diyordum, politik olamam diyordum, yastığa başımı koyduğumda rahat uyumak istiyorum diyordum, ağzıyla kuş tutsa kimseye yaranamayan cefakar hakemlerin özlük hakları düzeltilmeli, emeklerinin karşılığı verilmeli diyordum, her söylediğinizi şuursuzca alkışlayacak değil, hata yaptığınızda sizi uyaracak insanlara ihtiyacınız var diyordum. Yani açıkça uyumsuzdum. Üstelik makam-mevkimi feda edercesine bu uyumsuzlukta direnecek kadar da saftım. Federasyonumuz ve hakemlik müessesemiz uyumlu bir şekilde yeni başarılara yelken açtı. Ben de uzun zamandır satranç sebebiyle ihmal ettiğim ailemin yanına döndüm. Babaları saf ve uyumsuz olsa da artık daha bir parlak bakıyor çocuklarım yüzüme ve geleceğe, tabii en önemlisi ben de onların yüzüne bakabiliyorum.”

Türkiye Satranç Federasyonu son dönemlerde, sporcu, hakem ve antrenörlerin federasyonu eleştiren sosyal medya paylaşımlarına verdiği ağır disiplin cezaları nedeniyle kamuoyunda tartışmalara neden olurken, MHK üyesi ve aynı zamanda öneri-şikayet birimi yetkilisi olmasına rağmen lisanssız sporcu oynatan Mustafa İmamoğlu hakkında sadece uyarı verilmiş olması dikkat çekiyor.

Eski MHK Başkanı Güran Ünal’ın yaptığı açıklamalar, hakem atamalarının liyakate değil, kişisel çıkarlar gözetilerek yapılmış olduğuna işaret ettiğinden, hukuken görevi kötüye kullanma suçunun da işlenmiş olabileceği şüphesi uyandırıyor. Yaşanan tüm bu olaylara rağmen Türkiye Satranç Federasyonu kamuoyuna açıklama yapmayarak sessizliğini korumaya devam ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Çalışanları gözaltına alınan ETHA: Biat etmeyeceğiz  

SONRAKİ HABER

23. İzmir Kitap Fuarı bugün başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...