23 Ağustos 2012 11:32

İspanya’da doktorlar ve polisler eylemde

İspanya’da hükümetin bütçe açığını düşürmek için başvurmayı planladığı ek tasarruf tedbirleri polisleri sokağa döktü. Üç büyük sendikanın çağrısıyla bir araya gelen polisler, hükümetin 13. maaş olarak bilinen yıl sonu priminin kaldırılması ve bazı sosyal haklara yeni dü

İspanya’da doktorlar ve polisler eylemde
Paylaş

İspanya’nın başkenti Madrid’te İçişleri Bakanlığı önünde toplanan yüzlerce emniyet mensubu mevcut koşullarda görevlerini yapmanın zorluğunu dile getirdi: “Bu çok zor bir durum. Bir gösteri düşünün ki insanlar emeğinin hakkını istiyor ya da işsizlikten dem vuruyor. Tamamen bizim gibi krizden etkilenen insanlardan söz ediyorum ama size emir verilirse onları durdurmak ya da bazen gözaltına almak zorundasınız.”

Hükümetin tepki çeken yeni kesinti planının eylül ayında parlamentonun gündemine gelmesi bekleniyor.

‘HİPOKRATI UNUTTUK’

İspanya’da doktorlar ise kemer sıkma politikalarına karşı yeni bir kampanya başlattı. Medicos del Mundo (Dünya Doktorları) derneğinin başlattığı kampanyada, resmi evrakları tam olmayan hastaların sağlık hizmeti dışında bırakılmasının ahlaki ilkelere aykırı olduğuna vurgu yapıldı.

‘Derecho a Curar’ (Tedavi etme hakkı) adlı kampanyanın video görüntüsünde doktorlar, “Bilgimi ve ilaçları sadece İspanyolların ve resmi evrakları tam olan yabancıların sağlığı için kullanacağıma; ekonomik kriz zamanında ahlaki ikinci plana atacağıma, insan haklarını tasarruf tedbirleri ve gelirlerin artırılmasının önüne koymayacağıma; devlet kurumlarını kaçak göçmenlere bakmak için kullanmayacağıma; sağlık hizmetlerini kimlikleri olanlar dışında herkese sunacağıma; devlet sigortası olmayan hiç kimse için AIDS’e karşı bir reçete yazmayacağıma dair yemin ederiz!” diyor.

Videonun sonunda ise “Ayrıca yemin ediyoruz ki bu dediklerimizin hiçbirine hiçbir zaman uymayacağız. Yeni sağlık reformu resmi evrakları olmayanları sağlık hizmetleri dışında bırakmamızı öngörüyor. Ancak sağlık evrensel bir haktır. Bu yüzden onlara bakmaya devam edeceğimize yemin ettik. Tedavi etmek bizim yükümlülüğümüz olduğu gibi aynı zamanda hakkımızdır. Sağlık personelinin itirazına destek ver!” ifadeleri yer aldı.

Medicos del Mundo derneği bu kampanya ile, 24 Nisan’da çıkartılan sağlık yasasına karşı direnen İspanyol Aile ve Cemiyet Sağlığı Toplumu’na (SEMFYC) destek vermeyi amaçlıyor. SEMFYC’nin, 10 Temmuz’dan itibaren ayrım yapmadan herkese sağlık hizmeti vermeye devam etme kampanyasına bin 300 doktor katılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gerilla ile askeri kucaklayamayan barışı getiremez

SONRAKİ HABER

Öğretmenler ailelerinden ayrılmak istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...