13 Nisan 2018 09:32

Muhalefetten tepki: Türkiye’yi OHAL’siz yönetemez hale geldiler

TBMM, Çarşamba günü OHAL’in 7. kez uzatılmasını konuşacak. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve HDP Sözcüsü Bİlgen açıklamalarıyla OHAL'e tepki gösterdi.

Paylaş

AKP hükümetinin darbe girişimi sonrası ilan ettiği ve en kısa sürede kaldıracağını açıkladığı OHAL 7’nci kez uzatılıyor. OHAL’in muhalefeti sindirmenin aracına dönüştüğünü belirten CHP, “1 milyonu aşkın mağdur yarattılar” dedi. HDP ise Türkiye’yi OHAL’siz yönetilemez bir ülke konumuna sokmaya karşı tavır almaya çağırdı.

18 NİSAN’DA MECLİSTE GÖRÜŞÜLECEK

OHAL’in uzatılması teklifi 18 Nisan Çarşamba günü Mecliste görüşülecek. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilk kez 21 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL, ocak ayında 6. kez 3 ay süreyle daha uzatılmıştı. Hükümet 20 Temmuz 2016’da OHAL ilan ettiğinde bunun “darbe ile mücadele” çerçevesinde çıkarıldığını ve en kısa sürede kaldırılacağını ileri sürmüştü. Hatta ilk OHAL tezkeresi Mecliste görüşüldüğünde hükümet yetkilileri, “Belki de 3 aylık bir süreye bile ihtiyaç kalmayacak ve daha erken bitirilecek” açıklaması yapmıştı. Yine daha sonra benzer bir çok açıklama yapılırken, en son Başbakan Binali Yıldırım 16 Nisan 2017 referandumu öncesinde, “OHAL kaldırılacak, OHAL koşullarında seçime gidildi dedirtmeyiz” açıklamasında bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise  “OHAL’e ne kadar ihtiyaç varsa o kadar sürdürülecek” diyerek OHAL’in uzayacağının sinyalini vermişti.

‘FETÖ’NÜN BAKLAVACISI VAR SİYASİ AYAĞI YOK!’

Konya’da belediye başkanları toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu OHAL’in 7. kez uzatılma kararından, Man Adası belgelerini açıkladığı için hakkında hazırlanan fezlekeye kadar pek çok konuda konuştu. OHAL’in muhalifler için uzatıldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, FETÖ’nün siyasi ayağının ortaya çıkarılmadığını vurgulayarak “FETÖ’nün baklavacı esnaf sanayici ayağını buldular siyasi ayağı yok” dedi.

Kılıçdaroğlu OHAL’in 7. kez uzatılma kararına ilişkin şöyle dedi: “20 Temmuz darbesi oldu. OHAL ilan ettiler. ‘FETÖ’cülerle mücadele edeceğiz.’ Bugün karar almışlar tekrar 3 ay daha uzatıyorlar. FETÖ’cüleri temizlemişseniz niye OHAL? Muhalifler için. FETÖ’nün baklavacı esnaf sanayici ayağını buldular siyasi ayağı yok. Söyledim bir numaralı siyasi ayağı Saray’da oturan zattır ne istediniz de vermedik diyen zattır. Neyi verdin sen? Gücün garibana yetiyor. Gazeteciler, milletvekilleri içeride. 1 milyona yakın belki de aşkın mağdur yarattılar.”

‘OHAL’İN UZATILMASINA KARŞI ÇIKILMALI’

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen de OHAL’in uzatılmasına ilişkin konuştu. 16 Nisan referandumunun tahribatına karşı çıkmak ne kadar önemliyse OHAL’in bir kez daha uzatılmasına karşı çıkmanın da o kadar kritik olduğunu anlatan Bilgen şunları söyledi: “Çünkü birisi siyasal sistemi ve karar alma süreçlerini felç etmiştir, büyük bir kaosu yaratmıştır. Diğeri de her gün yeni hak ihlalleriyle yeni travmalara neden olmaktadır. Biz hem 16 Nisan’ın yıl dönümünde bütün toplumu bu yeni sistemle yüzleşmeye, ortaya çıkan tahribatı aşacak bir aklı inşa etmeye çağırıyoruz. Hem de hazırlıkları yapılan OHAL’i uzatmaya ve Türkiye’yi OHAL’siz yönetilemez bir ülke konumuna sokmaya karşı tavır almaya çalışıyoruz. OHAL ile ilgili çok özel bir şey söylemeye gerek yok, ama aslında OHAL’in tam da savaş ortamıyla, tam da Ortadoğu’da yaşanan kaosla iç içe geçmiş bir rolü olduğunu da eklemek isteriz. Çünkü Türkiye’nin dış politikası, Suriye’de yaşanan kaos, belirsizlik ve iç politikada OHAL ile yönetme tam birbirini tamamlayan gerçeklikler olarak karşımızda duruyor.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da KESK'in OHAL yürüyüşüne polis saldırısı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: FETÖ’cüleri temizlemişseniz niye OHAL'i uzatıyorsunuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...