23 Ağustos 2012 10:05

Hepatit hastalığını hafife almayın

DÜNYADA her yıl milyonlarca insan hepatit hastalığına yakalanıyor ve erken teşhis edilmediği için de ölümle sonuçlanıyor. Bu nedenle de uzmanlar, virüsün hangi durumlarda bulaşıcı olduğu ve korunma yöntemleri hakkında önemli uyarılarda bulunuyor. “Hepatit size düşündüğünüzden daha da yakın olabilir&

Hepatit hastalığını hafife almayın
Paylaş
Duygu Ayber

DÜNYADA her yıl milyonlarca insan hepatit hastalığına yakalanıyor ve erken teşhis edilmediği için de ölümle sonuçlanıyor. Bu nedenle de uzmanlar, virüsün hangi durumlarda bulaşıcı olduğu ve korunma yöntemleri hakkında önemli uyarılarda bulunuyor. “Hepatit size düşündüğünüzden daha da yakın olabilir” diyen uzmanlar, korunma ve tedavi yöntemlerinin önemine dikkat çekiyorlar.

Dünyada her yıl hepatit virüslerinin neden olduğu hastalıklara bağlı olarak yaklaşık 1 milyon insan hayatını kaybediyor. A, B, C, D, E tiplerinde bulunan virüsün yol açtığı hastalıkların seyri farklı ve özellikle karaciğer kanserlerinin yüzde 78’i hepatit B ve C virüsleri nedeniyle oluşuyor. Hastalığın ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabildiğini belirten uzmanlar, hepatit virüsü bulaşan hasta erken teşhis edilmediği sürece ölümlerin artabileceği uyarısı yapıyor.

HEPATİT A ÖLDÜREBİLİR

Dünyada her yıl 1,4 milyon insan, hepatit A virüsünün neden olduğu hastalıklara yakalanıyor. Hepatit A virüsünün süreğen (kronik) bir hastalığa neden olmadığını belirten uzmanlar, karaciğerde birden (akut) gelişen hastalık nedeniyle de “ölümcül olabilir” diye uyarıyor. Uzmanlar, hepatit A virüsünün insana geçişinin gıda ve su tüketimi yoluyla ya da virüs bulaşan hasta ile doğrudan temas ile olduğunu kaydediyor.

EN ETKİLİ ÖNLEM AŞI OLMAK

Sağlıksız koşullar nedeniyle 10 yaş altındaki her 10 çocuktan 9’unun bu hastalığı geçirdiğini aktaran uzmanlar, hepatit A aşısı olunması gerektiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, hastalıktan korunmak için başta “el yıkama” gibi temizlik kurallarına dikkat etmek gerektiğini ve içilen suyun temiz olmasının büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Bilimsel araştırmalara göre, dünyada yaklaşık her 3 kişiden biri hepatit B virüsünü kapmış olup, her yıl yaklaşık 600 bin insan bu nedenle yaşamını yitiriyor. Uzmanlar, Hepatit B aşısının hastalığın önlenmesinde “en etkili araç” olduğuna işaret ediyor. Hepatit B aşısının rutin uygulanması durumunda dünyanın birçok yerinde yeni hastalıkların oluşmasının etkili bir biçimde önlendiğinin altını çizen uzmanlar, aşının bu etkililiğine karşın dünyada her beş bebekten sadece birinin doğduğunda “Hepatit B aşısı” ile aşılanabildiğini aktarıyor.

KORUNMAK İÇİN HİJYEN ÖNEMLİ

Uzmanlar, hepatit hastalığından korunmak için genel temizlik kurallarına uyulması gerektiğini vurguluyor. Hepatit A ve B için aşı olmak gerektiğini kaydeden uzmanlar, hepatit virüsü bulaşan bireyin damar içi ilaç kullanma, dövme/ piercing ve güvenli olmayan cinsel ilişki konusunda önlem almalarını öneriyor.
Evlenme muayenesinde ilgili laboratuar testlerinin yapılarak çiftlere danışmanlık hizmeti verilmesi gerektiğine de dikkat çeken uzmanlar, anne adaylarına gebelik öncesinde aşı yapılmasının önemli olduğunu dile getiriyorlar. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Asil Nadir davasında son perde

SONRAKİ HABER

IMF Başkanından Mısır’a ‘teşekkür ziyareti’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa