12 Nisan 2018 14:06

Almanya'da kamu emekçilerinin grev günü

Almanya'da kamudaki TİS görüşmeleri devam ederken emekçiler birçok şehirde eş zamanlı grev ve eylemler gerçekleştiriyor.

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Almanya’da son günlerde tüm dikkatler kamu emekçilerinin üzerinde. Zira devam etmekte olan TİS görüşmelerinde patronlar provokatif açıklamalarla emekçilerle alay etmekte. Bir haftadır her gün, aynı anda birçok şehirde eylemler ve tam gün grevler gerçekleşmekte. Emekçiler daha güzel bir yaşam için taleplerini gür biçimde eylemlerde haykırmakta.

Stuttgart’ta bugün hayat durdu. Toplu taşıma araçları grev nedeniyle çalışmayınca yer yer gerilimler yaşandı. Kamu emekçileri sabah saat 07:00'den itibaren sendika binasında toplanmaya başladılar. Çok kısa bir süre içinde sendika binası doldu taştı. Burada yemekler yendi, kahveler içildi, grev defterine kayıtlar yapılarak büyük salondaki toplantıya geçildi. İşyeri temsilcileri ve sendikacıların yaptıkları her konuşma slogan ve alkışlarla karşılandı. Kamu emekçileri sendikası Ver.di'nin Stuttgart başkanı Cuno Hagele’nin sunuculuk yaptığı büyük toplantıda "Haklarımız için grev grev grev" sesleri yükseldi.

Eski sendikacı olarak Sol Parti Milletvekili Bernd Riexinger de emekçilere hitaben bir konuşma yaptı. "Hak almanın, grev yapmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Sendikanın talepleri haklı ve yerinde. Birlikte hareket edildiğinde zafer de elde edilir" diyen Riexinger başarılar diledi.

15 Nisan’da Posdam'da yapılacak TİS görüşmesi öncesi kamu emekçileri eylemlerini hızlandırdılar. Bugün ise Stuttgart ve çevresindeki şehirlerin katılımı ile 6500 kişinin katıldığı yürüyüş ve miting yapıldı. Çıraklar için 30 gün yıllık izin ve ücretlerine 100 euro zam talep eden Ver.di, bunu dikkate alarak yürüyüşün en önünde gençlere yer verdi. Yol boyunca pullama yapan gençler, zaman oldu hep birlikte oturdular ve hep birlikte neşeyle koşarak yürüyüşe coşku kattılar. Ver.di sendikasının tüm eylemlerinde dikkat çeken önemli bir olgu da kadınların yoğunluğu ve coşkusu.

Kamu işyerleri patronları emekçilerin haklı taleplerini dikkate alma yerine grev hakkına göz dikmekte. Ver.di'nin tam gün grev çağrısına 12 bin kişi katıldı. TİS öncesi yapılan eylemler ile sendikacıların elleri güçlendi. Şimdi ise gözler görüşmelerin nasıl geçeceğinde.

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Mehmet Tüm, silahsızlanma kampanyası için EMEP'i ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Okullarda şiddet ortamı büyüyor: 'Gelecek kaygısı şiddeti besliyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...