23 Ağustos 2012 10:04

Asil Nadir davasında son perde

KUZEY Kıbrıslı iş adamı Asil Nadir, İngiltere ağız ceza mahkemesi tarafından 20 yıldır itham edildiği 10 suçlama nedeniyle mahkum oldu.Yönetiminde etkin olduğu Polly Peck şirketinden 29 milyon sterlini usulsüz olarak diğer şirketlerine aktardığına hükmedilen Nadir, hakkındaki üç suçlamadan ise beraat etti.BBC Türkçe&

Asil Nadir davasında son perde
Paylaş

KUZEY Kıbrıslı iş adamı Asil Nadir, İngiltere ağız ceza mahkemesi tarafından 20 yıldır itham edildiği 10 suçlama nedeniyle mahkum oldu.
Yönetiminde etkin olduğu Polly Peck şirketinden 29 milyon sterlini usulsüz olarak diğer şirketlerine aktardığına hükmedilen Nadir, hakkındaki üç suçlamadan ise beraat etti.
BBC Türkçe’nin haberine göre; Eşi Nur Nadir ise mahkumiyet kararlarını temyiz edeceklerini söyledi.
İş adamının, Londra’nın güneydoğusundaki Belmarsh hapishanesinde tutulduğu sanılıyor.
Nur Nadir, götürülüşü sırasında el salladığı eşinin suçsuz olduğunu savunarak, “Suçlu bir adam, adaletle yüzleşmek için kendi iradesiyle geri gelmez” dedi.
Ağır Dolandırıcılık Ofisi SFO’nun açtığı soruşturma nedeniyle Polly Peck’in batmasının ardından Asil Nadir, 1993 yılında İngiltere tarafından tanınmayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kaçmıştı.
Nadir’in 2010’da aniden İngiltere’ye dönüşü kamuoyunda yankı uyandırmıştı.
SFO Sözcüsü Clare Whitaker, “Uzun süredir devam eden davada adil bir sonuca ulaşılmasından memnun olduklarını” söylerken, soruşturmanın kuruma 3 milyon sterline mal olduğunu sözlerine ekledi.
BBC Muhabiri Dominic Casciani, Nadir’in kaçışıyla büyük itibar kaybına uğrayan SFO’nun, geç de olsa, bu mahkumiyet kararıyla zafer elde ettiğini belirtiyor.
Casciani, söz konusu olan paranın Nadir’den tazmin edilmesinin ise ayrı bir uğraş gerektireceğine dikkat çekiyor.

‘İMPARATORLUK’ KURMUŞTU

1980’de İngiltere’deki iş hayatına bez ticaretiyle başlayan Nadir, yaklaşık 300 bin sterline Polly Peck adlı küçük bir tekstil şirketinden hisse almıştı. On yıl sonra şirketin değeri 2 milyar sterline çıktı.
Şirket dünya çapında 200 alt kuruluşu olan bir imparatorluğa dönüşürken, Asil Nadir, İngiltere’de Muhafazakar Partiye yaptığı bağışlar ve Türkiye’de medya sektörüne yaptığı yatırımlar ile adından söz ettirmeye başladı.
Nadir, mahkemede, para transferlerini kabul etti ancak bu nakit transferlerinin, şirketin Unipac koluna yapılan ödemelerle dengelendiğini savundu.
Şimdi Nadir’in önümüzdeki ay, Polly Peck alacaklılarının açtığı tazminat davasında hesap vermesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kışanak: Yasağa rağmen Siverek’te olacağız

SONRAKİ HABER

Hepatit hastalığını hafife almayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa