12 Nisan 2018 09:58
Son Güncellenme Tarihi: 12 Nisan 2018 15:25

ABD, Rusya ve Almanya'dan Suriye açıklamaları

Trump'ın 'Saldırı tarihi vermedim' paylaşımının ardından Merkel 'Olası operasyonda yokuz', Rusya ise 'Gerilimi tırmandırmak istemiyoruz' dedi.

Paylaş

ABD Başkanı Donald J. Trump yaptığı son Twitter paylaşımında “Ben Suriye’ye bir saldırı için bir tarih vermedim” dedi.

Trump “Hazır ol Rusya, füzelerimiz geliyor” paylaşımının ardından bugün Twitter’da şu paylaşımı yaptı:

“Ben Suriye’ye bir saldırı için bir tarih vermedim. Çok yakın bir zamanda da olabilir, hiç yakın bir zamanda olmayabilir de! Her durumda ABD benim yönetimimde bölgeyi IŞİD’den kurtarmak konusunda harika bir iş çıkardı. Bir ‘Teşekkürler Amerika’ diyemez misiniz?​” (HABER MERKEZİ)


MERKEL: OLASI BİR SURİYE OPERASYONUNA KATILMAYACAĞIZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin Suriye'de düzenlenecek olası bir askeri harekata katılmayacağını ancak kimyasal silah kullanımına izin verilmeyeceği yönündeki diğer her türlü çabaya katılacağını söyledi.

Merkel, Berlin'de Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen ile yaptığı görüşmenin sonunda düzenlenen basın toplantısında, ABD'nin Suriye'ye yönelik olası harekatını destekleyip desteklemeyeceği şeklindeki soruya karşılık, her türlü kimyasal silah kullanımına karşı olduklarını belirtti ve "Şu ana kadar bir karar olmadığını vurgulamak isterim ama Almanya olası askeri harekatlara katılmayacak. Ancak kimyasal silah kullanımının kabul edilemeyeceği sinyalini vermek için de her türlü çabayı harcayacağız" dedi.

Merkel, Esed rejimine karşı her türlü önlem hakkında düşünülmesi gerektiğine dikkati çekerek bunun da Almanya için BM Güvenlik Konseyi toplantılarının ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün (OPCW) çalışmalarını desteklenmesi anlamına geldiğini kaydetti.

Almanya Başbakanı Merkel, OPCW'nin çalışmalarından duydukları memnuniyeti de dile getirerek "Suriye'deki kimyasal silahların imha edilmesinde de önemli rol oynadık. Ancak şimdi bu imhanın tümüyle gerçekleşmediğini görüyoruz. Şimdi tüm önlemler yelpazesi dikkate alınmak durumunda. Bu, Almanya açısından BM Güvenlik Konseyindeki tüm faaliyetleri destekleyeceğimiz anlamına geliyor. Acil toplantılar ve OPCW'nin çalışmalarını desteklemek gibi" şeklinde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Suriye konusunda görüştüğünü ifade eden Merkel, bu konuda yakın temas halinde kalacaklarını vurguladı.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ: GERİLİMİ TIRMANDIRMA PEŞİNDE DEĞİLİZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya'nın Suriye'de gerilimi tırmandırmanın peşinde olmadığını söyledi. Washington'un son derece tehlikeli, gerilimi arttıracak militarist açıklamaları sürdürdüğünü belirten Zaharova, "Suçlamalar sadece Şam'a karşı değil, aynı zamanda Esed rejimini 'sözde' savunduğu iddia edilen ve dolayısıyla suçların sorumluluğunu paylaşan Rusya Federasyonu'na da gidiyor" diye konuştu.

Zaharova, "Uluslararası toplumun tüm sorumlu üyelerini, bu tür suçlamaların, tehditlerin ve planlı eylemlerin olası sonuçlarını ciddi olarak düşünmeye çağırıyoruz. Hiç kimse Batılı yöneticilerin dünya jandarması ve aynı zamanda araştırmacı, savcı, hakim ve cellat rolünü üstlenmesine izin vermedi" ifadelerini kullandı. Rusya'nın pozisyonunun son derece açık ve somut olduğunu söyleyen Zaharova, "Biz gerilimin tırmanması peşinde değiliz. Müttefiklerimizin yasal zemine dönmesini ve ortaya çıkan problemleri ortaklaşa çözmek için ihtiyatlı olmasını bekliyoruz" dedi.

TWITTER'DAN TRUMP'A YANIT

Zaharova ayrıca sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı mesajda, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Hiçbir zaman Suriye'ye ne zaman bir saldırı düzenleneceğini dile getirmedim." şeklindeki Twitter mesajına cevap verdi. Zaharova cevabında, "Irak’a müdahalesi sonucu DEAŞ'ın ortaya çıkmasından dolayı Amerika’ya teşekkür etmeye devam ediyorlar!" ifadelerini kullandı. (AA)


ABD SAVUNMA BAKANI: CENEVRE SÜRECİNE BAĞLIYIZ

ABD Savunma Bakanı James Mattis de yaptığı açıklamada "ABD, Suriye'deki savaşı bitirmek için Cenevre sürecine bağlı" ifadelerini kullandı.

THERESA MAY 'ASKERİ MÜDAHALEYE HAZIRIZ' DEMİŞTİ

İngiltere Başbakanı Theresa May ise Suriye'ye askeri müdahaleye onaya hazır olduklarını açıklamış ve askeri müdahale onayı için İngiliz Parlamentosu'nun onayının aranmayacağını belirtmişti. (HABER MERKEZİ)


ERDOĞAN MÜTTEFİKLERİNDEN VAZGEÇMEDİ

Ankara’da Başkentray açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gündeminde Suriye’de Doğu Guta üzerinden alevlenen ABD Rusya gerilimi vardı. Suriye rejiminin ‘kapkara’ bir sicile sahip olduğunu savunan Erdoğan,  Trump ile görüştüğünü Putin ile de bir görüşme yapacağını söyledi. Erdoğan “Müttefik ülkelerin askerlerine silah doğrultacak değiliz…Rejimi korumak da yanlış teröristi korumak da…Ne ABD’den vazgeçeriz ne de Rusya ve İran’dan…” dedi.

Erdoğan, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Suriye’de herkesin maskelerinin indirmesini ve olduğu gibi görünmesini istiyoruz. Kimsenin Suriye topraklarını askeri mücadeleleri için yakmaya hakkı yoktur. Kimyasal silah kullanan rejimi korumak ne kadar yanlışsa, teröristleri korumak da o kadar yanlıştır. Katil Esed’i destekleyenler yanlış yapıyorlar, PYD’yi destekleyenler de yanlış yapıyorlar. Bulunduğu ortama refah getiren tek ülke Türkiye’dir. Bizim dışındaki güçlerin bulunduğu yerlerde zulüm vardır, huzursuzluk vardır. Suriye’yi imar etmeye, gönülleri yapmaya gittik ve başarana dek kalacağız.” (HABER MERKEZİ)


DIŞİŞLERİNDEN İNCİRLİK AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamdi Aksoy, Suriye’ye karşı olası bir askeri operasyonda İncirlik Üssü’nün kullanılıp kullanılmayacağı konusunun NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in pazartesi günkü ziyareti sırasında gündeme geleceğini söyledi.

Sözcü Aksoy,  “ABD Suriye’ye saldırırsa Türkiye bu operasyonu destekler mi?​” sorusuna, “Spekülatif bir soru. Bakalım gelişmeler bize neyi gösterecek. Biz süreci yakından izlemeye devam ediyoruz” karşılığını verdi.

Aksoy, ABD ile oluşturulan çalışma gruplarına ilişkin olarak da “Beklentimiz, ABD’nin somut adımlar atması ve verdiği sözleri tutması” ifadesini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Boşanan anne, kendi soyadının çocuğuna verilmesini isteyebilecek

SONRAKİ HABER

Yunanistan askeri jeti Ege Denizi'nde düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...