11 Nisan 2018 23:46

Tepecik'te işten atılan işçiler: Hizmet-İş nerede?

İzmir'de güvenlik arşivi soruşturması ile işten atılan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi işçileri üye oldukları sendikanın yöneticilerine tepkili.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir'de güvenlik arşivi soruşturması ileri sürülerek işten atılan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi işçileri “Hükümetin kadro düzenlemesine dair en başından endişelerimiz vardı, haklı çıktık. Bizler suçsuzuz. İşimize geri dönebilmek için hakkımızı arayacağız” dedi. Hükümete, mağduriyeti giderecek bir düzenleme yapma çağrısında bulunan işçiler, üyesi oldukları Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikasının yöneticilerine de “Neredesiniz” diye sordu?

5 yıllık Hastane İşçisi Gülizar Kurşun üzgün ve şaşkın olduklarını belirterek “Sağlıklı bireylerden bahsediyorlar beni işten çıkardıklarında ben nasıl sağlıklı birey yetiştirebileceğim. Ben işsiz kaldığımda çocuklarımı nasıl okutacağım? Şu ana kadar karakol yüzü görmüşlüğüm yok. Sabıkam temiz çıkıyor. Neye dayanarak işten çıkarıyor? Hepimiz işimizi, ekmeğimizi geri istiyoruz. Hukuki süreci sürdüreceğiz” dedi.

Kadro açıklandığında ilk önce kaygı duyduklarını, sonrasında kaygının mutluluğa dönüştüğünü söyleyen Kurşun şunları söyledi: “Şartlarımız daha iyi olur diye sevindik ama zamanla kaygılarımızda haklı çıktık. Kadro insanları işsiz bırakacaktıysa hiç gerek yoktu. En azından çocuğumuza bir ekmek parası götürebiliyorum diye seviniyorduk. Vicdanları rahat mı? Ben her vardiya saati geldiğinde yüreğim sızlıyor, onlarınki sızlamıyor mu? Düzenlemenin gözden geçirilmesini istiyoruz.”

8 yıllık işçi Zeynep Süren de sadece hak kazanamadıklarına dair açıklama yapıldığını ifade ederek “Ben hakkımı arayacağım. Benim herhangi bir gözaltım yok, işyerinde uyarı bile almışlığımız yok. Ben de çocuk okutuyorum. Üniversitede kızım var. Hükümetin kadro düzenlemesini ilk öğrendiğimiz andan itibaren işçilerin lehine olmayacağını biliyordum. Ben Alevi olduğum işten çıkarılacağımı bekliyordum ve bir çok işçi arkadaşımızı da bundan dolayı çıkardılar. Sadece 1 Mayıs’a gidiyordum. 1 Mayıs’a gitmek suçsa bütün toplum suçlu” dedi.

‘FİŞLENDİK Mİ, NASIL İŞ BULACAĞIZ?​’

6 yıllık işçi Gülcan Özman da devlete kadro konusunda düzenleme yapma çağrısında bulunarak şunları söyledi: “Zaten gariban bir kesimiz, gecekonduda oturuyorum. Zor geçiniyorduk, şimdi ne yapacağım, nereye gideceğim? Bundan dolayı hiç bir yerde iş de bulamayacağım. Ölelim mi biz? Hiç bir bilgim yok. Fişlendim mi? Ne yapacağız şimdi? Ben de çocuk okutuyorum. Bu atılan iftiranın çocuklarımı etkilemesinden endişeliyim. Bunun temizlenmesini istiyorum, işimi de geri istiyorum. Benim geçmişimde hiç bir sorun yok sicil kaydım tertemiz. Suç kabul etmiyorum. Hukuki sürecin peşini bırakmayacağım.”

Üyesi olduğu Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş’e de çağrıda bulunan Özman, “Bu sorunumuzla ilgilenmedi. Sadece dilekçe örneği yolladı, dilekçeyi nereye vereceğimi bile söylemedi. Bizden aidat alan Hizmet-İş bize neden sahip çıkmadı? Sendikacılarımız nerede?​” diye sordu.

DİĞER HASTANELERDE DE DEVAM EDECEK

Hükümetin kadro düzenlemesinin yarattığı mağduriyete her geçen gün yeni işçiler ekleniyor. Son olarak Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan en az 10 işçi kadroya geçiş sürecinde güvenlik arşivi soruşturmasının sonuçları gerekçe gösterilerek tazminatsız işten çıkarıldı. İşten çıkarmaların başka hastanelerde de devam etmesi bekleniyor.

İmzaladıkları sulh belgelerinden dolayı kıdem tazminatlarının da ödenmediğini dile getiren işçiler, işten çıkarılmalarına gerekçe olarak herhangi bir açıklama yapılmadığını ve muhatap bulamadıklarını belirtti. Herhangi bir suç işlemediklerini, işyerlerinde haklarında tutanak dahi tutulmadığını kaydeden işçiler verilen kararı kabullenmeyeceklerini ve işlerini geri istediklerini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

'10 Ekim davası kamu sorumluluğu ortaya çıkarılmadan bitirilemez'

SONRAKİ HABER

Turku saldırısının IŞİD sempetizanı sanığı hakim karşısına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...