11 Nisan 2018 17:36

Doğan Medyanın satışı rekabet kuruluna taşındı

Doğan Medya Grubunun, Demirören Grubuna satış işlemlerinin resmi olarak gerçekleşmesinin ardından Rekabet Kurulu’na şikayet başvurusunda bulunuldu.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Doğan Medya Grubu'nun satışı ile ilgili Rekabet Kurulunu göreve çağırdı. Satışın, basın ve yayın piyasasında tekelleşme ve kartelleşmeye sebep olduğunu söyleyen Tanal, Doğan Medya Grubu’nun satışıyla muhalefetin sesinin kısılmasından öte tamamen kesilmesinin amaçlandığını kaydetti. İktidarın medyaya hâkim olma çabasını, önümüzdeki seçimleri riske atmamak ve iktidar ömürlerini uzatmak olarak yorumlayan Tanal, sözlerine şöyle devam etti:

“Anayasamızın 167’nci maddesine göre devlet, para, kredi, sermaye, mal ve hizmet piyasalarının sağlıklı ve düzenli işlemelerini sağlayıcı ve geliştirici tedbirleri alır; piyasalarda fiili veya anlaşma sonucu doğacak tekelleşme ve kartelleşmeyi önler. Ancak Rekabet Kurulu’nun Doğan Medya Grubu’nun satışına onay vermesi, anayasaya aykırılık teşkil etmektedir. Medya, tamamen Demirören Grup tarafından yönetilecek, halkın algısı ve bilinci üzerinde söz sahibi olan yalnızca tekel bir medya söz konusu olacak. Özgür basının çok sesliliği de yok olmaya başlayacaktır.”

Tanal ayrıca “Asıl amacı topluma doğru, tarafsız bilgi sunup, kamuoyunu oluşturmak ve şekillendirmek olan basın, asıl görevini yerine getiremeyecektir. Bu nedenlerle söz konusu devir ve satış işlemine Rekabet Kurulu tarafından verilen onayın ilgili kanun hükümlerine ve Anayasa’nın 167. maddesine göre iptali gerekmektedir. Yalnızca Anayasa’nın ihlali değil aynı zamanda 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu’nun da 4’üncü maddesi olan Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar, 6’ncı maddesi olan Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması ve 7’nci maddesi olan Birleşme veya Devralma maddelerinin de ihlali söz konusudur” ifadelerini kullandı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Theresa May, Suriye'ye askeri müdahaleye yeşil ışık yaktı

SONRAKİ HABER

Tapu endişesi Sazlıdere halkını bir araya getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...