11 Nisan 2018 17:22

Theresa May, Suriye'ye askeri müdahaleye yeşil ışık yaktı

İngiltere Başbakanı Theresa May 'Parlamentonun onayı olmadan Suriye'ye müdahaleye hazırız', Angela Merkel ise 'Olası operasyonda yer almayız' dedi.

Paylaş

İngiliz medya kuruluşu BBC'nin haberine göre, İngiltere Başbakanı Theresa May, Suriye'ye askeri müdahaleye onaya hazır olduğunu açıkladı. Başbakan May, askeri müdahale onayı için İngiliz Parlamentosu'nun onayını da aramayacak.

BBC'ye konuşan kaynaklar, İngiltere Başbakanı Theresa May'in, parlamentodan onay almaksızın Suriye'de askeri müdahaleye katılım kararı almak için hazır göründüğünü söyledi. Aktarılana göre May, Suriye'de bir askeri müdahale ihtiyacını "acil" görüyor. Kaynaklar, May'in Doğu Guta'da, kimyasal saldırı olduğu iddia edilen saldırının bir daha tekrarlanmasını önleme amacında olduğunu belirtiyor.

İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn, Suriye'ye olası bir askeri müdahalenin ülkedeki durumu daha da kötüleştirebileceğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)

MERKEL: OLASI BİR SURİYE OPERASYONUNA KATILMAYACAĞIZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin Suriye'de düzenlenecek olası bir askeri harekata katılmayacağını ancak kimyasal silah kullanımına izin verilmeyeceği yönündeki diğer her türlü çabaya katılacağını söyledi.

Merkel, Berlin'de Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen ile yaptığı görüşmenin sonunda düzenlenen basın toplantısında, ABD'nin Suriye'ye yönelik olası harekatını destekleyip desteklemeyeceği şeklindeki soruya karşılık, her türlü kimyasal silah kullanımına karşı olduklarını belirtti ve "Şu ana kadar bir karar olmadığını vurgulamak isterim ama Almanya olası askeri harekatlara katılmayacak. Ancak kimyasal silah kullanımının kabul edilemeyeceği sinyalini vermek için de her türlü çabayı harcayacağız" dedi.

Merkel, Esed rejimine karşı her türlü önlem hakkında düşünülmesi gerektiğine dikkati çekerek bunun da Almanya için BM Güvenlik Konseyi toplantılarının ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün (OPCW) çalışmalarını desteklenmesi anlamına geldiğini kaydetti.

Merkel, OPCW'nin çalışmalarından duydukları memnuniyeti de dile getirerek "Suriye'deki kimyasal silahların imha edilmesinde de önemli rol oynadık. Ancak şimdi bu imhanın tümüyle gerçekleşmediğini görüyoruz. Şimdi tüm önlemler yelpazesi dikkate alınmak durumunda. Bu, Almanya açısından BM Güvenlik Konseyindeki tüm faaliyetleri destekleyeceğimiz anlamına geliyor. Acil toplantılar ve OPCW'nin çalışmalarını desteklemek gibi" şeklinde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Suriye konusunda görüştüğünü ifade eden Merkel, bu konuda yakın temas halinde kalacaklarını vurguladı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Doğu Ergil: Geniş cepheli ittifak bu tabloyu değiştirir

SONRAKİ HABER

Doğan Medyanın satışı rekabet kuruluna taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...