10 Nisan 2018 11:22

Kayyımdan taşeron işçi sınavında keyfi uygulama

Van Büyükşehir Belediyesinde taşeron işçilerin şirkete geçiş sınavı geç yapıldı, mevzuata aykırı sorular soruldu, sonuçlar geç açıklandı.

Paylaş

Kayyım tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesinde taşeron işçilerin belediye şirketine geçiş sınavında bir dizi skandal yaşandı. Kayyım, taşeron işçiler için sınavı zamanında yapmadı, sınav sonuçlarını zamanında duyurmadı. Sınavda işçilere mevzuata aykırı biçimde işle hiçbir ilgisi olmayan sorular yöneltildi. İşçilere “Dünyanın en büyük adası nedir”, “Matbaayı getiren ilk Türk kimdir”, “Hazreti Muhammet’in ilk eşinin adı nedir” gibi sorular soruldu. Sınava katılan her 5 işçiden biri başarısız sayıldı. İtirazların Valiliğe yapılması gerekirken, Belediye itirazların kendisine yapılmasını istedi.

SINAV ZAMAMINDA YAPILMADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayımladığı tebliğe göre taşeron işçilerin merkezi idarelerde kadroya, yerel idarelerde ise yerel idarelerin şirketlerine geçişinin 2 Nisan 2018 tarihine kadar tamamlanması gerekiyordu. 2 Nisan’a kadar sınavların yapılması, sınav sonuçlarının kesinleşmesi ve geçiş işleminin tamamlanması yasal zorunluluktu. Ancak Van Büyükşehir Belediyesi, sınavı son tarih olan 2 Nisan’dan sadece bir hafta önce yaptı. Sınav sonuçları ise 9 Nisan’da yayımlandı.

SINAVDA SORU REZALETİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayımladığı tebliğe göre belediyelerin yapacağı taşeron işçi sınavlarında sorular her bir ilin valiliği tarafından hazırlanacaktı. Sorular, işçilerin yaptıkları işlerle ilgili ve yürütmekle yükümlü oldukları vazifelerindeki yetkinliklerini ölçmeye yönelik olacaktı. Belediyeler ise bu sorular içinden seçeceği soruları işçilere yöneltecekti.
Van Büyükşehir Belediyesi, taşeron işçiler için sözlü sınav yaparken, bu kuralların hiçbirisini uygulamadı. Belediyeyi yöneten kayyım tarafından oluşturulan sınav komisyonu, işçilere işle hiçbir ilgisi olmayan şu soruları sordu: Dünyanın en büyük adası nedir? Matbaayı getiren ilk Türk kimdir? Camın hammaddesi nedir? Hazreti Muhammet’in ilk eşinin adı nedir? Bursa ile İstanbul arasında kurulan köprünün adı nedir?

5 İŞÇİDEN 1’İ BAŞARISIZ SAYILDI

Sınavla ilgili tüm yasal kuralları çiğneyen ve kendi kriterlerini uygulayan Belediye, sınav sonuçlarını 9 Nisan’da internet sitesinden duyurdu. Sonuçlara göre sınava katılan 1700 işçiden 1334 işçi başarılı, 366 işçi başarısız sayıldı. Böylece yasal kurallara aykırı yapılan sınav neticesinde her 5 işçiden 1’i başarısız sayılmış oldu.

BÖYLE BUYURDU KAYYIM!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayımladığı tebliğe göre sınav sonuçlarına itiraz hakkı var. Tebliğe göre itirazlar her ilde valilikler bünyesinde kurulan sınav itiraz komisyonlarına yapılabiliyor. Ancak Van Büyükşehir Belediyesi, sınav sonuçlarını duyurduğu ilanında itirazların Belediyeye yapılmasını istedi. Sürece ilişkin tüm kuralları tanımayan, kendi kurallarını hukuka aykırı bir biçimde uygulayan kayyım, itirazlarla ilgili olarak da kendi kriterini getirdi.

İŞÇİLER VALİLİĞE İTİRAZ EDECEK

Ancak sınavda başarısız sayılan işçiler, Van Valiliği Sınav İtiraz Komisyonuna itiraz edecek. Van Valiliği Sınav İtiraz Komisyonu, işçilerin itirazlarını yerinde görürse, işçiler belediye şirketlerine geçmeye hak kazanacak. Aksi takdirde işçiler, hem belediye şirketlerine geçirilmeyecek, hem de işsiz kalacak. Bu durumda işçiler için tek seçenek dava yoluna gitmek olacak.

KAYYIMIN BAŞI VALİ!

Van Büyükşehir Belediyesine atanan kayyım yönetiminin başında Belediye Başkanı sıfatıyla Murat Zorluoğlu bulunuyor. Murat Zorluoğlu aynı zamanda Van Valisi. Dolayısıyla hem Valiliğin hem Belediyenin başında bulunan Murat Zorluoğlu, yaşanan skandaldan birinci derecede sorumlu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SES: Taksim İlkyardım'da uyarılar dinlenmedi, yangın ihmalden çıktı

SONRAKİ HABER

Emek Partisi Bursa İl Başkanı Hasan Özaydın tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...