23 Ağustos 2012 08:47

Müzisyenlerin güvencesizliği İzmir’in ‘ritmini’ bozdu

“İzmir’de bir baterist başından vurularak öldürüldü.”Dün gazetelerin üçüncü sayfalarında yer alan baterist Talip Regaip Vatansever’in ölüm haberinin başlığı böyleydi. Baterist Vatansever, çalıştığı barda garson ile müşteri arasında daha önce yaşanan bir tartışmanın sonu

Müzisyenlerin güvencesizliği İzmir’in ‘ritmini’ bozdu
Paylaş
Sinem Uğurlu

Dün gazetelerin üçüncü sayfalarında yer alan baterist Talip Regaip Vatansever’in ölüm haberinin başlığı böyleydi. Baterist Vatansever, çalıştığı barda garson ile müşteri arasında daha önce yaşanan bir tartışmanın sonucu olarak otoparkta kaza kurşununa kurban gitti. Başından vurularak ölen 34 yaşındaki Vatansever’in ölümü, gerçekte basit bir müşteri tartışması sonucu mu gerçekleşmişti, yoksa iş ve can güvenliğinden yoksun bütün müzisyenlerin kaderi, Vatansever’in kaderiyle aynı olabilir miydi?
Bu soruya İzmir Müzisyenler Derneği “Evet” cevabını veriyor. Dün kaybettikleri arkadaşlarının ardından, böyle olayların bir daha yaşanmaması için “Güvenceli bir çalışma ortamı” talep ediyorlar. Regaip Vatansever’in de mesleki taleplerini dile getirmek için kuruculuğuna soyunduğu İzmir Müzisyenler Derneği üyeleri ile hem olayın aslını hem de müzisyenlerin çalışma koşullarını konuştuk.

İŞ VE CAN GÜVENLİĞİ İSTİYORLAR

Regaip Vatansever’in bir dönem çalışma arkadaşı da olan derneğin yönetim kurulu üyelerinden Ahmet Gülşen, medyada yer alan Regaip Vatansever ile bir müşterinin tartışması sonucu Vatansever’in öldürüldüğü iddialarının yalan olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Balçova’da bulunan bir türkü evinde garsonla bir müşteri arasında daha önce yaşanan tartışmanın olay gecesi de devam ettiğini anlatan Gülşen, “Programın sonunda, müzisyen arkadaşlarımız eşyalarını otoparktaki arabalarına yerleştiriyorlarmış. O sırada bir müşteri ile daha önce tartışan garson da taksiye biniyormuş. Şahıslar garsona ateş etmiş ve kurşun Regaip’in başına isabet etmiş” dedi. Böyle olayların yaşanmaması için birlikte hareket edeceklerini ifade eden Gülşen, iş güvenliği istediklerinin altını çizdi.

Dernek Başkanı Oktay Çaparoğlu ise, yaşanan olayın kendilerine müzisyenlerin bu koşullarda çalışmayı sürdüremeyeceğini gösterdiğini söyledi. Sahne ve repertuar özerkliği istediklerini vurgulayan Çaparoğlu, “Biz sanki MP3 çalar gibiyiz. Müzik ve müzisyenler giderek değersizleşiyor. Mekân sahipleri sırf daha fazla para kazanmak için bu durumun üzerinden atlıyor. Eğer biz örgütlenmezsek bu olayların önünü alamayız. Yarın da bunlar yaşanabilir” diye konuştu. Çaparoğlu, derneğin müzisyenlerin meslek kriterlerinin oluşturulması konusunda mücadele edeceğini açıklayarak sözlerine son verdi. (İzmir/EVRENSEL)


22 AĞUSTOS ‘MÜZİSYENLERİN YAS GÜNÜ’ İLAN EDİLDİ

Konuyla ilgili olarak Eski Sümerbank önünde bir araya gelen İzmir Müzisyenler Derneği üyeleri, sessiz bir oturma eylemi gerçekleştirdiler. Üzerinde arkadaşları Talip Ragaip Vatansever’in fotoğrafının olduğu ve “Güvenli ve güvenceli çalışma ortamı istiyoruz” yazdığı pankartı taşıyan müzisyenler, ellerinde de “Ne çalarsan çal, hayat çalma”, “Enstrümanlar insanların haklarını değil, sevdiği şarkıları çalar” dövizlerini taşıdılar.
Çok sayıda müzisyenin sazı ve gitarıyla katıldığı eylemde açıklamayı dernek başkanı Oktay Çaparoğlu yaptı. Konuşmasında Regaip Vatansever’in öldürüldüğü gün olan 22 Ağustos’u müzisyenler için yas günü ilan ettiklerini duyurarak, her yıl 22 Ağustos’ta iş bırakacaklarını açıkladı. Çaparoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Her birimizin mutlaka müzik dinlemek için geldiği bu mekânlar; biz müzisyenlerin mezarı, dayakhanesi, itilip kakıldığımız yerler olmaktan ancak doğru bir sistemin uygulanmasıyla çıkacak. Biz müzisyenlerin; müşterilerin ve alkol ortamının doğrudan muhatabı olmayacağı koşulların yaratılmasını istiyoruz. Biz; parçası olmadığımız, pazarlıkların maşası ya da kurbanı olmak istemiyoruz. İşletme sahipleri bu konuda üzerine düşeni yapmalıdır. Bu konuda yasal düzenlemeler yapılmasını talep ediyoruz.”  Müzisyenlerin işlerini yaptıkları yerde kaza kurşununa hedef olduğunu ve bir istek şarkıyı çalmadığı için dövüldüğünü hatırlatan Çaparoğlu, derneğin müzisyenlerin sorunlarının çözümünün takipçisi olacağını ilan ederek, tüm müzisyenleri de birleşmeye çağırdı.  
Açıklamanın ardından müzisyenler gitar, saz ve karanfilleri yere koyarak bir süre oturma eylemi gerçekleştirdiler.

ÖNCEKİ HABER

Sorgun'da 1 madenci yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Çanakkale’de BDP binasına saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...