07 Nisan 2018 14:06
Son Güncellenme Tarihi: 08 Nisan 2018 16:48

2 kişinin öldürüldüğü Münster saldırısının ‘nedeni’ araştırılıyor

Almanya polisi Münster kentinde bir şahsın aracını restoran önünde oturanların üzerine sürerek 2 kişiyi öldürüp intihar etmesinin nedenini araştırıyor

Paylaş

Almanya'da polis, Münster kentinde failin aracını insanların üzerine sürerek iki kişiyi öldürdükten sonra intihar ettiği olayın nedenini araştırıyor.
DW Türkçe’nin haberine göre Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul, “şu an için olayın İslamcı bağlantısı olduğuna dair herhangi bir bulunmadığını” açıkladı. Eyalet savcısı Martin Botzenhardt da, şüphelinin “48 yaşındaki bir Münsterli” olduğunu duyurdu.

AŞIRI SAĞCI OLABİLİR

Almanya medyasında çıkan haberlerde ise şoförün adının Jens R. olduğu ve bu kişinin geçmişte psikolojik sorunlar yaşadığı belirtildi. ZDF televizyonu, aşırı sağcı hareketlerle bağlantısı olabileceğini iddia ettiği şüphelinin son dönemde de bir intihar girişiminde bulunduğunu öne sürdü. Spiegel’in haberine göre polis, şüphelinin evinde yaptığı aramada bir silah buldu. Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanlığı, “failin psikolojik durumu yerinde olmayan bir Alman vatandaşı olduğu” iddialarını ne doğrulayabileceklerini ne de yalanlayabileceklerini açıklamıştı.

NE OLMUŞTU?

Münster’de Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleşen olayda şüpheli, kullandığı minibüsü bir restoranın önündeki masalarda oturan kalabalığın üzerine sürmüştü. Olayda aracın içinde kendini vuran şoför hariç 51 yaşındaki bir kadın ve 65 yaşındaki bir erkek hayatını kaybetti, altısı ağır 20 kişi de yaralandı.

ULUSLARARASI TEPKİLER

ABD’den gelen Beyaz Saray açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın “alçakça yapılan saldırıyı kınadığı duyuruldu, “Alman yetkililer alçakça yapılan bu saldırının nedeni konusunda henüz bir açıklama yapmadı. Ancak biz ne olursa olsun bu saldırıyı kınıyoruz ve ABD’nin Almanya’nın ihtiyaç duyulabileceği her türlü desteği vereceğine söz veriyoruz” denildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’a taziye mesajı göndererek yaralılara acil şifa dilediğini belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Twitter’dan taziyelerini sundu. Macron, “Fransa, Almanya’nın acısını paylaşıyor” ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)


İZLENİM: MÜNSTER’DEKİ SALDIRININ HEDEFİNDE KİMLER VARDI?

Molla DEMİREL
Münster

Münster’de bugün çok güzel güneşli bir bahar havası vardı. Münster tren istasyonun tam karşısındaki alanda bu cumartesi günü Afrin’e barış yürüyüşü ve mitingi vardı. Özellikle gençlerde oluşan her inançtan, her milliyetten, her kültürden insanlar ellerinde Afrin haritası, bayrağı meydana aktılar.

“Yaşasın Uluslararası Dayanışma, Afrin’e Özgürlük, Afrin’den yabancı askerler hemen çekilsin,  Afrin’e barış, Afrin’e sevgi” gibi sloganlarla Münster kenti çınladı. Toplananların yürüyüş koluna geçmesi için çağrı yapıldı. Münster Kentinin sözcüsü Richard-Michael Halberstadt (CDU), kentin eski belediye başkanı ve yabancılar meclisinden Dr. Georgios Tsakalidis birlikteydik. Tam o yürüyüş koluna hazırlanırken polis arabasından bir ses yükseldi. “Yürüyüş geçiş güzergahında bir terör saldırısı oldu. Ölüler ve çok sayıda yaralı var. Bu nedenle yürüyüş güzergahlarında tüm yollar kapatıldı. Lütfen bütün konuşmalarınızı ve toplantınızı bu alanda sürdürün.”

Hemen polislerin yanına gittik, olayı sorduk. “Sizin de gördüğünüz gibi onlarca ilk yardım arabası, polis arabası geçiyor. Fazla bir şey bilmiyoruz” denildi. Biz de hemen olay yerine gittik. Olayın olduğu sokağın iki başı kapatılmıştı. İlk yardım arabaları, yardıma gelen polis arabalarından başka kimsenin olay yerine yaklaşmasına izin verilmedi. İlk bilgiyi olayı araştıran sorumlu polis komiserinden geldi. “Bu saldırıda ne yazık ki 4 ölü ve 30 yaralı var. (Yaralı sayısı daha sonra 20 olarak açıklandı) Bunlardan 6 kişi ağır yaralı.”

Geç saatlerde de olayı yapanın kimliği tespit edildi. Baharın tadını çıkaran yüzlerce insanın üzerine arabayı süren, 1969 yılında Olsberg-Sauerland’da doğmuş. Jens R. Psikolojik sorunlar yaşıyormuş, uzun yıllardır Münster kentinde yaşıyor. Hakkında fazla bir bilgi yok. Emniyet yetkilileri, IŞİD veya aşırı Alman sağı ile bir ilişkisi olup olmadığının araştırılacağını ve saldırı amacının ne olduğunun tespit edilmesinin zaman gerektirdiğini belirtti. Bu olayı neden Afrin için barış yürüyüşünün başladığı saatlerde, yürüyüş güzergahında yapıldığı bir soru işareti. Emniyet yetkilileri, sorgulamanın bu noktada derinleştirileceğini de açıkladı.

Münster’de halktan kime sorduysak hiç biri Münster gibi bir kentte böyle bir terör olayın olacağını düşünmediklerini dile getiriyor.

ÖNCEKİ HABER

ABD medya takibi için veri tabanı kuruyor

SONRAKİ HABER

5 as oyuncusundan mahrum Beşiktaş, Göztepe'yi 5 golle geçti: 5-1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...