07 Nisan 2018 08:05

Uçan Süpürge ödülleri umudun kadınlarına

21. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ödülleri umudu büyüten kadınların oldu.

Paylaş

21. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ödülleri belli oldu. Bu sene
10-17 Mayıs 2018 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecek olan festival, ‘Umut’ temasıyla seyircisiyle buluşacak. Umudu büyüten kadınlar ise ödüllerin sahipleri oldu.

Her yıl Onur Ödülü başta olmak üzere Bilge Olgaç Başarı Ödülleri ve Tema Ödülü’nü veren Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin 21.Onur Ödülü, tiyatro sanatçısı ve üç yüzden fazla filmde rol alan sinema oyuncusu Nedret Güvenç’e veriliyor.

ONUR ÖDÜLÜ SAHİBİ: NEDRET GÜVENÇ

Ankara Devlet Konservatuarı’nda şan ve piyano eğitimi alan sanatçı Nedret Güvenç, eğitim sürecinin ardından tiyatroya ağırlık veriyor. 1948'de İzmir'de tiyatro çalışmalarına başlayan Güvenç, 1950’de İzmir Şehir Tiyatroları kapatılınca İstanbul'a taşınarak İstanbul Şehir Tiyatroları'na katılıyor. Güvenç, 1998 yılında ise Devlet Sanatçısı unvanını alıyor. Ayrıca Türkiye'nin 2009 Dünya Tiyatro Günü bildirisini yazan Güvenç, 9 Mart 2010’da İzmir’de Nedret Güvenç Tiyatro Sahnesi’ni açtı. Elli yıllık tiyatro oyunculuğunun ardından anılarını da kaleme alan Güvenç, oyunculuğunun yanı sıra yazarlığı ile de tanınıyor. Süpürge, hayatın her alanında en öne çalışmayı ve mücadeleyi koyan Güvenç'e Onur Ödülü verecek.

BİLGE OLGAÇ BAŞARI ÖDÜLLERİ: BİKET İLHAN VE IŞIK YENERSU'YA

Türkiye sinemasının kadın temsilini de anlamını da dönüştüren isimlerin başında gelen Bilge Olgaç, kadın filmleri yapmayı odağına alıyor ve Bilge Olgaç adına her yıl ödüller veriliyor. Kadın filmlerinin Türkiye sineması için önemini hatırlatan bu ödül, umudu önceleyen iki emekçi kadının oldu.

Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nün bir sahibi, “Yolun sonunda ulaşacağınız o ışığı görmüşseniz, aydınlık günlere inancınız varsa tiyatrodan vazgeçemiyorsunuz” diyen tiyatro ve sinema oyuncusu Işık Yenersu’nun oldu.

Bu ödülün bir sahibi de filmlerinde kendi hikâyelerinden, kendi tarihinden yola çıkan, filmlerini belli kategorilerde değerlendirmeyen, toplumsal kaygıları öne çıkaran sinema yapımcısı ve yönetmen Biket İlhan.

IŞIK YENERSU

Yenersu, 1942 yılında Zonguldak’ta doğdu. Sinema ve tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısıdır. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü mezunu olan sanatçı, öğrenciyken Cüneyt Gökçer'in yönettiği Anne Frank’ın Hatıra Defteriadlı oyunda Anne Frank’ı, Mahir Canova'nın yönettiği Antigone oyununda Antigone'u oynayarak dikkat çekiyor.  Konservatuar eğitiminin ardından Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü kadrosuna giren ve mesleğini halen sinema, televizyon ve tiyatro alanlarında sürdüren oyuncunun sanat yaşamını konu edinen “Işık Yenersu: Tiyatronun Narin, Çetin Divası” adlı bir belgesel yapılıyor.

BİKET İLHAN

Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Yüksekokulu mezunu olan İlhan, sinema alanında çalışmalarına başlamadan önce İngilizce öğretmenliği yapıyor. Sinema alanına Seni Kalbime Gömdüm filminin yönetmen yardımcılığı ile 1981 yılında dâhil oluyor. TRT’de ve çeşitli sinema filmlerinde yönetmen ekibinde yer aldıktan sonra 1992 itibariyle Teleflaş adlı televizyon dizisi ile yönetmenlik yapmaya da başlıyor. Yönetmenliğini yaptığı sinema filmleri arasında Yarım Kalan Mucize, Mavi Gözlü Dev, Ayın Karanlık Yüzü, Bir Kadın Yüzü ve Sokaktaki Adam sayılabilir.

TEMA ÖDÜLÜ: IOANNA KUÇURADİ

Değer felsefesini temel alan bir yaklaşımın öne çıkmasını sağlamış olan düşünür, yazar, akademisyen, 1980 yılından itibaren Türkiye Felsefe Kurumu başkanlığını yapan Ioanna Kuçuradi, 2018’in Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Tema Ödülü’nü alıyor.

Kuçuradi, 1936'da İstanbul’da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü mezunudur. Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü'nün kuruluşundan (1968) sonra uzun bir süre bölümün başkanlığını yaptı. Daha sonra Yeditepe Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi gibi başka kurumlarda da çalıştı. Şu anda hâlâ Maltepe Üniversitesi'nde akademik çalışmalarını sürdürmektedir. Özellikle insan hakları, insan felsefesi, etik, Aydınlanma felsefesi gibi alanlara önem verip bu konularda çalışmalarıyla öne çıktı. Uluslararası Felsefe Kurumları Federasyonu (FISP) yönetiminde uzun yıllar boyunca yer aldı. Bu göreve seçilen ilk Türkiyeli kişidir. 2001 yılında Dünya Felsefe Kongresi'nin Türkiye'de yapılmasını sağladı. 1997’den beri Hacettepe Üniversitesi İnsan Hakları ve Felsefesi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin müdürü ve bu merkezin bünyesinde kurulan UNESCO kürsüsünün sahibidir. UNESCO tarafından, 2003 yılında Felsefe Ödülü’ne layık görüldü. Halen Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir. Başta Goethe Madalyası olmak üzere pek çok ulusal/uluslararası ödülün sahibi ve ulusal/uluslararası mesleki kuruluşlara üye olan Kuçuradi’nin yaşamı ve yaklaşımı, Başkaldırıdan Felsefeye: Ioanna Kuçuradi adlı belgesel filmine konu oluyor. (Ankara/EVRENSEL)

Fotoğraf: ucansupurge.org.tr

ÖNCEKİ HABER

İTÜ öğrenci yurdunda yangın

SONRAKİ HABER

Facebook’tan siyasi kampanyalara tedbir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...