06 Nisan 2018 16:52

İsveç Akademisinde cinsel taciz depremi: 3 istifa

Nobel Edebiyat ödüllerini veren İsveç Akademisinin 3 üyesi, tacizle suçlanan akademi üyesinin ihraç edilmemesi üzerine istifa etti.  

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Nobel Edebiyat ödüllerini veren İsveç Akademisinin 3 üyesi, #MeToo kampanyası sırasında ortaya çıkan cinsel tacize karşı yumuşak tutum aldığı için akademideki görevlerinden ayrıldıklarını açıkladı.

Kadınların #MeToo etiketiyle sosyla medyada başlattıkları kampanyaya katılan 18 kadın yazar, İsveç Akademisi’ne yakınlığıyla bilinen ve ‘kültür profili’ olarak adlandırılan kişiyi taciz ve tecavüzle suçlamıştı.

Acil bir toplantı yapan yönetim söz konusu kişiyle tüm ilişkileri kesme kararı almıştı. Aradan çok geçmeden ‘kültür profili’nin akademi üyelerinden Katarina Frostensson ile uzun yıllar birlikte yaşadığı ortaya çıkmıştı.

Aftonbladet gazetesi, bazı akademi üyelerinin Frostensson’un ihraç edilmesi için oylama yapılmasını istediklerini ve yapılan oylamada ihraç kararı çıkmaması üzerine akademi üyeleri; Klas Östergren, Kjell Espmark ve Peter Englund’un istifa ettiğini duyurdu.

Bir akademi üyesinin ihraç edilebilmesi için üyelerin üçte ikisinin onayı gerekiyor. Ancak yapılan oylamada bu sağlanamadı. 

Akademi üyesi Anders Olsson, İsveç Haber Ajansı TT’ye Aftonbladet’te yayımlanan bilgileri doğruladı. İstifa edenlerle birlikte bazı üyelerin Frostensson’un akedemiden atılmasını istediklerini söyleyen Olsson, “Akademi büyük bir çoğunlukla üyeyi ihraç etmeme kararı aldı” dedi.

Fotoğraf: Mastad/Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

 

ÖNCEKİ HABER

Caferi: Ankara’nın askerlerini Afrin’den çekmesini bekliyoruz

SONRAKİ HABER

Erciyes Üniversitesi işçilerine de aynı bahane: Arşiv soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa