06 Nisan 2018 01:18

Gazeteciler hedefte, haberi yok etmek istiyorlar!

Bugün 'Öldürülen Gazeteciler Günü'. Gazeteci Hasan Fehmi Bey’in öldürülmesinin üzerinden 109 yıl geçti. O günden bu yana yüzlerce gazeteci öldürüldü.

Paylaş

“Öldürülen Gazeteciler Günü” dolayısıyla bir açıklama yayımlayan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), “Gazeteciler yine hedefte, haber yine yok edilmek isteniyor. Biz bütün baskılara rağmen inatla halkın çıkarlarını savunmaya devam edeceğiz” dedi.

İttihat ve Terakki Cemiyetine muhalif yazılarıyla tanınan dönemin Serbesti Gazetesi Çalışanı Hasan Fehmi Bey, 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü’nde öldürüldü. 6 Nisan, 1997’den itibaren, “Öldürülen Gazeteciler Günü” olarak kabul edildi.

“Öldürülen Gazeteciler Günü” olarak kabul edilen Serbesti Gazetesi Çalışanı Hasan Fehmi Bey’in öldürülmesinin üzerinden 109 yıl geçti. Türkiye’de o günden bu yana 66 gazeteci öldürüldü. Bugün ise 145 gazeteci cezaevinde bulunuyor. 

DÜNYADA İLK SIRADA

Türkiye’de öldürülen gazeteciler arasında Krikor Zohrab’tan, Sebahattin Ali’ye,  Hrant Dink’e, Uğur Mumcu’dan Metin Göktepe’ye, Musa Anter’den Ferhat Tepe’ye kadar en az 66 gazetecinin cinayetlere kurban gittiği belirtiliyor. Gazeteci Hasan Fehmi Bey’in öldürülmesinden bu güne kadar halen gazetecilerin öldürülmesini Türkiye’de basın özgürlüğüne duyulan “öfkenin” göstergesi olarak niteleyen Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) aradan geçen 109 yıla rağmen onlarca gazetecilerin hedef olmaya devam ettiğini belirtti. “Gazeteci Hasan Fehmi Bey’in 6 Nisan 1909 gecesi öldürülmesiyle başlayan Türkiye’de gazetecilere yönelik faili meçhul cinayetler gerçekleri gizleme hamlesi olarak 15 Temmuz 2016’ya kadar devam etti” denilen açıklamada, “Türkiye basın tarihinde şu ana kadar 66 gazeteci öldürüldü. Basın özgürlüğünü içine sindiremeyen, gerçeklerin su yüzüne çıkmasını engellemek isteyen zihniyet her dönemde gazetecileri hedef aldı” ifadeleri kullanıldı.

İNATLA HALKIN ÇIKARLARINI SAVUNACAĞIZ

TGS’den yapılan yazılı açıklamada medya çalışanlarının bugün de yoğun baskı altında olduğu belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: “Üzülerek söylüyoruz ki övünülecek bir basın tarihimiz yok. Gazeteci cinayetleriyle geçen bir tarih. Öldürülen gazetecilere tek tek baktığımızda da gördüğümüz gibi hemen hepsi gerçeklerin peşinde koşarken, halka haberi ulaştırmaya çalışırken katledildi. 1909 yılından bugünlere geldiğimizde ise değişen bir şey yok maalesef. Gazeteciler yine hedefte, haber yine yok edilmek isteniyor. Belki cinayet sayısı azaldı ama tutuklanan gazeteci sayısı arttı, hakkında dava açılan gazeteci sayısı arttı. Müebbet hapis cezalarının konuşulduğu günlerden geçiyoruz. Gazetecilik her zaman zor bir meslek olmuştur. Kamunun yani halkın çıkarını savunur gazeteciler. Son yıllarda gazetecilerden iktidarın çıkarlarını savunmaları isteniyor. Bunu kabul etmeyenler ise hedef haline getiriliyor. Halkın çıkarlarını savunurken öldürülen meslektaşlarımızı unutmayarak bugün de bütün baskılara rağmen inatla halkın çıkarlarını savunmaya devam edeceğiz.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gıda-İş üyeleri: Sendika hakkımız için 1 Mayıs’ta alanlardayız

SONRAKİ HABER

Medipol Başakşehir - Yeni Malatyaspor maçı ne zaman, saat kaçta?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...