05 Nisan 2018 11:38
Son Güncellenme Tarihi: 05 Nisan 2018 20:49

Zaman gazetesi davasında tutukluluk halinin devamına karar verildi

Zaman gazetesi davasında savcı Ali Bulaç, Mümtazer Türköne ve Şahin Alpay için ağırlaştırılmış müebbet istedi.

Paylaş

Kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarları ve yöneticilerine yönelik açılan 17’si tutuklu 31 sanık hakkında açılanda davada, savcı mütalaasını açıkladı. Mütalaada, sanıklardan Ali Bulaç, Mümtazer Türköne ve Şahin Alpay’ın “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “örgüt üyeliği” suçundan ise 7.5 yıldan 15’er yıla kadar hapisleri talep edildi. 17 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Duruşma 10 Mayıs'ta Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'nda görülecek.

GEREKÇE: ANAYASAYI İHLAL

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampusünün karşısında bulunan binada 13. Ağır Ceza Mahkemesince  görülen duruşmada 17 tutuklu sanık ile Şahin Alpay’ın da aralarında bulunduğu 6 tutuksuz sanık hazır bulundu. 

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ile ifade özgürlüğü kuruluşu Article 19’un izlediği duruşmada Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasının hazır olduğunu belirtti. Savcı, mütalaasında sanıklardan Ali Bulaç, Mümtazer Türköne, İbrahim Karayeğen ve Şahin Alpay’ın  “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “örgüt üyeliği” suçundan ise 7.5 yıldan 15’er yıla kadar hapislerini  talep etti. 

MÜTALAYA KARŞI BEYANDA BULUNMAK İÇİN SÜRE TALEP ETTİLER

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampusü'nün karşısında bulunan duruşma salonunda görülen davanın öğleden sonraki bölümünde sanıklara ve avukatlara söz verildi.  Söz alan sanıklar, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre isteyerek tahliyelerini talep etti.  Bazı sanıkların avukatları da mütalaaya karşı savunma yaptı, müvekkillerinin beraatlerini ve tahliyelerini istedi.

Verilen aranın ardından ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, 17 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. 

20 SANIĞIN DOSYASI AYRILDI

‘FETÖ'nün kapatılan yayın organlarında yöneticilik yaptığı iddia edilen sanıklar Osman Nuri Arslan, Şeref Yılmaz, Faruk Akkan, Hakan Taşdelen, Murat Avcıoğlu, Zafer Özsoy, Cuma Kaya, Hüseyin Turan, Ahmet Metin Sekizkardeş, Alaatin Güner, Osman Nuri Öztürk, Süleyman Sargın, Ali Hüseyin Çelebi, İsmail Küçük, Onur Kutlu, Hüseyin Belli, Yüksel Durgut  ve Ahmet İrem'in dosyasının ayrılmasına karar veren mahkeme heyeti, duruşmanın  da 27 Nisan'da Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'nda yapılmasını kararlaştırdı. Tutuklu sanık Adil Gülçek'in de dosyasının ayrılmasına ve hakkındaki duruşmanın 11 Nisan'da yapılmasına karar veren mahkeme heyeti, sanık Sedat Yetişkin'in de dosyasını ayrılmasına hükmetti. Yetişkin hakkındaki dava da 8 Mayıs'ta yapılacak. 

11 SANIKLI DAVA DA 10 MAYIS'DA ÇAĞLAYAN'DA YAPILACAK

Kapatılan Zaman Gazetesi çalışanları ve yazarları olan sanıklar Ali Bulaç, İbrahim Karayeğen, Mümtazer Türköne, Şahin Alpay, Mehmet Özdemir, Mustafa Ünal, Ahmet Turan Alkan, Nuriye Ural, İhsan Duran Dağı, Lalezar Sarıibrahimoğlu ve Orhan Kemal Cengiz'in bu dosya üzerinden yargılanmalarının devamına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmanın da  10 Mayıs'ta Çağlayan'da yapılmasına karar verdi. 
Şahin Alpay'a "konutu terk etmemek" şeklinde uygulanan adli kontrol uygulamasının kaldırılması talebini de reddeden mahkeme heyeti, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için sanıklara süre verdi, duruşmaları erteledi. 

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı İsmet Bozkurt tarafından hazırlanan 64 sayfalık iddianamede terör örgütü FETÖ yapılanmasının tarihsel gelişimi, amacı ve hedefleri anlatılıyor. Örgütün medyayı ne zaman ve ne şekilde kullandığına da ayrıntılı değinilen iddianamede, örgütün strateji gereği  2013 yılına kadar devlete ve hükümete karşı gizli ve derinden bir mücadele yürüttüğü, 2013 sonrasında ise  açıktan saldırıya geçtiği iddia ediliyor. Örgütün, basın ve ifade özgürlüğü sınırlarını aşarak devlet sırlarını ifşa ettiği, algı oluşturarak meşru hükümetleri çalışamaz hale getirmeyi hedeflediği kaydedilen iddianamede,  bunu yapması için de medya  gücünü kullandığı, şüphelilerin de haber ve yazılarıyla bu durumu bilerek sürdürdüğü öne sürülüyor. 31 şüpheli hakkında “Darbeye teşebbüs”  suçundan 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan da 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

5 Nisan Avukatlar günü: Adalet Nöbeti’nde avukatlara özgürlük istendi

SONRAKİ HABER

Pastacılar serbest, pasta emniyette!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...