22 Ağustos 2012 15:57

Bir övmedikleri kalmıştı!

BES Genel Merkezi’nin Sosyal Güvenlik Kurumu’nde yaşanan banka promosyonu yolsuzluğunun açığa çıkarılmasına ilişkin çabaları Çalışma Bakanlığı duvarına çarptı. Şimdiye kadar yaşananlara sessiz kalan bakanlık, ilgili dilekçelere verdiği yanıtta yolsuzluğu akladığı gibi, yolsuzluk yaptığı ileri sürüle

Bir övmedikleri kalmıştı!
Paylaş

Çalışma Bakanı adına BES eski Genel Başkanı Osman Biçer’e yanıt veren Müsteşar Yardımcısı Mustafa Konuk, hiçbir hüküm olmamasına rağmen Vakıfbank ile yapılan promosyon anlaşmasıyla 3 milyon 228 bin liralık promosyonun tamamının personele dağıtıldığı ileri sürüldü. Bunun personelin menfaatine dönük olduğunu kaydeden Konuk, bankanın kurumun bazı ihtiyaçlarını ise tek taraflı karşıladığını iddia etti.

KURUMUN İHTİYAÇLARI KARŞILANMIŞ

Kurumun ihtiyaçlarının hiçbirinin kurum yetkililerine şahsi menfaat sağlayacak nitelikte olmadığını savunan Konuk, promosyon protokolünün imzalandığı tarihte her hangi bir düzenleme olmadığı için usulsüz harcamadan da söz edilemeyeceğini iddia etti. Her hangi bir gizli anlaşmanın yapılmadığını da savunan Konuk, tüm bunlar nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri hakkında adli, idari ve mali olarak her hangi bir işlem tayinine yer olmadığını açıkladı.

SGK’DA NE OLMUŞTU?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı’nın personel maaşlarının yatırılması karşılığında 2007-2010 yılları arasını kapsayan Vakıfbank’la biri memura dağıtılan 3 milyon 228 bin TL’lik açık, diğeri de memurdan gizlenen ‘gizli’ kaşeli 4 milyon 274 bin TL’lik 2 farklı anlaşma yapıldığı ve aradaki 1 milyon 46 bin TL’nin memura dağıtılmadığı ortaya çıktı.

Memura dağıtılması gerekirken SGK personelinden gizlendiği iddia edilen ve Konuk’un menfaat sağlamaya yönelik olmadığını ileri sürdüğü 1 milyon 46 bin liraya ise gramafon, yumuşak stres topu, bazıları 11 bin lira olan 122 adet kol saati, tombul bebek, prima, top, yazlık kova-kürek seti, sünger bob basket potası, satranç, küçük itfaiye, 1 ton muz, otomobil lastiği, masa tenisi, pinpon raketi gibi ilginç malzemeler alındığı, akaryakıt ve otomobil tamir paralarının ödendiği, defalarca kebapçıya gidildiğini gösteren faturalar ortaya çıktı. Promosyon sözleşmesiyle 3 adet Volkswagen Passat ve 4 adet Ford Focus marka arabanın da tahsisi güvence altına alındı.

Buna karşılık binlerce personeli olan SGK personelinin maaşlarının, 36 ay boyunca ilgili banka tarafından ödenmesi karşılığında, sadece 1 aylık maaşları toplamının yüzde 34’ü kadar promosyon bedeli ödenmesi kararlaştırıldı. BES Genel Merkezi de hem yolsuzluk yapıldığı hem de çalışanlar zarara uğratıldığı gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı’ndan Çalışma Bakanlığı’na kadar tüm kurumlara başvuruda bulunmuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


DEVLET HALA BİLDİĞİMİZ DEVLET

Osman Biçer*

Çalışma  ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,
(26 Mart 2012 ve 9 Nisan 2012)
Başbakanlık,
(27 Nisan 2012)
TBMM Başkanlığı ve
(27 Nisan 2012)
Cumhurbaşkanlığının
(30 Nisan 2012)
ardından;
“SGK Banka Promosyon Parası Yolsuzluğu İddialarını” 7 Mayıs 2012 tarihi itibarıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına iletmiştim.
2007 yılında yaşanan SGK Banka Promosyon Parası Yolsuzluğuna ilişkin iddialara dair ilk olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı bir cevap vermiş,
Ve demişti ki: “İddialar soyut olduğu için Suç Duyurusunun İşleme Konulmamasına karar verilmiştir.”
Diğerlerinden, yani:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,
Başbakanlık,
TBMM Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’ndan ise pek bir ses seda çıkmamıştı.
Bu karara karşı itiraz hakkımızı elbette ki kullandık.
Ancak henüz bir sonuç alabilmiş değiliz.
Bu arada Büro Emekçileri Sendikası Genel Başkanlığı görevimi devrettikten ve Trabzon Sürmene Malmüdürlüğünde Memur olarak göreve başladıktan kısa bir süre sonra
Cumhurbaşkanlığı tarafından telefonla aranarak bu olayla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığına yapmış olduğum başvuruya dair bilgilendirilmiştim.
Bu olay, Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Kanunu nedeniyle, DDK tarafından ele alınması mümkün olmayan bir olay olduğu için, eğer bendeniz uygun görüş bildirirsem; Başbakanlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teftiş Yetkisi olan birimlerine bizzat Cumhurbaşkanlığınca iletilebilirdi.
Cumhurbaşkanlığınca önerilen bu yöntemi pek gönüllü olmasam da kabul etmiş ve şöyle düşünmüştüm: “En azından, Cumhurbaşkanlığı Makamı bu konuya el atmış gibi görünüyor.”
O dönemde yaşanan bu sürpriz gelişmenin, belki olumlu bir gelişmenin ön adımı olabileceği umudu doğmuş gibi görünüyordu.
Ancak son olarak bendenize tebliğ edilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Konuk’un, Bakan Faruk Çelik adına imzaladığı “GİZLİ” ibareli yazı “Devlet” in hâlâ bildiğimiz “Devlet” olduğunu bir kez daha kanıtladı. Ekte bulunan bu yazıya bir göz attığınızda anlayacağınız üzere; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da, belgeleri basında onlarca kez yer alan bu olayın üstünü kapatmayı tercih etmiş, üstelik SGK yöneticilerini bir miktar övmekten de geri durmamış.
Bakarsınız, önümüzdeki günlerde “GİZLİ” bilgileri ifşa ettiğim için hakkımda idari soruşturma ve/veya adli kovuşturma bile açılabilir.

*Büro Emekçileri Sendikası (BES) eski Genel Başkanı

ÖNCEKİ HABER

İşleyici firma kendini denetliyor, biz de sonuçları

SONRAKİ HABER

Kartal'da 25 Alevi evi işaretlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...