22 Ağustos 2012 15:54

İşleyici firma kendini denetliyor, biz de sonuçları

Son dönemde, gıda katkı maddelerinin kullanımı ve zararlarıyla ilgili kamuoyunda birçok tartışma yaşanırken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker adeta itiraf gibi bir açıklama yaptı. Bakan Eker, çiğ gıdaları işleyen firmaların otokontrol yöntemiyle kendi kendini denetlediğini, Bakanlığın ise sadece otokontrol sonuçları &uu

İşleyici firma kendini denetliyor, biz de sonuçları
Paylaş
Gökhan Uysal

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın verdiği soru önergesini yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de tartışma konusu olan gıda katkı maddelerine ilişkin herhangi bir olumsuzluk olup olmadığına dair açıklama yapmaktan kaçındı. Bakan Eker, süte konulduğu iddia edilen hidrojenperoksit için “saptadık ya da saptamadık” demek yerine sadece “yasak” diyerek geçiştirdi.

FİRMALAR KENDİ KENDİNİ DENETLİYOR

Soğutma sistemi (frigofirik) olmayan tankerlerle üreticiden süt toplayan bazı tüccarların, sütün bozulmaması için saç boyamada kullanılan ‘hidrojen peroksiti’ maddesini süte karıştırdığı iddiasını değerlendiren Eker, “Çiğ süte herhangi bir maddenin katılması yasak” demekle yetindi. Eker, çiğ süte doğal niteliğini bozacak yabancı madde katılmasına izin vermediklerini belirtirken, sütte yabancı madde bulgularına rastlayıp rastlamadıklarıyla ilgili açıklama yapmadı. İşlenecek gıdaların gıda mevzuatına uygunluğunu, gıda işleyicilerinin kontrol ettiğine vurgu yapan Bakan Eker, Bakanlığın denetim görevlileri tarafından sadece otokontrol sonuçlarının incelendiğini itiraf etti.

İNCELEME YAPILMIYOR

Oran, önergesinde hazır çorba, et suyu, dondurma ve renkli yoğurt gibi birçok üründe kullanılan ve ‘Çin Tuzu’ adıyla satışı yapılan Monosodyum Glutamat (MSG) maddesinin kullanımı hatırlattı. Bakan Eker, net ve tatmin edici cevaplar vermeyerek, bahsi geçen madde ile ilgili sadece il laboratuarında analizlerin yapıldığını söylemekle yetindi. Analizlerin sonucuna dair olumlu ya da olumsuz herhangi bir şey söylemekten kaçınan Eker, gıda katkı maddelerinin ve limitlerinin Türk Gıda Kodeksi-Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne göre kullanıldığını belirtti. Bakan Eker, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in gıda katkı maddeleri kriterlerini olduğu gibi uyguladıklarını belirtirken, bu kriterlerle ilgili gerekli incelemelerin yapılmadığını da ortaya koydu. (Ankara/EVRENSEL)


ORAN: YASAK DEYİP GEÇİŞTİRİYORLAR

Bakan’ın yanıtlarıyla ilgili yorumda bulunan Umut Oran, Türkiye’de gıda katkı maddeleri konusunda bir olumsuzluk olup olmadığı sorusunun cevapsız kalmasını ‘enteresan’ olarak nitelendirdi. Sağlık Bakanlığı’nın da inceleme yapmadığını vurgulayan Oran, “Tarım Bakanı, yurt dışındaki standardı olduğu gibi aldığımızı ve herhangi bir inceleme yapmadığımızı bu yanıtıyla itiraf etmiş oldu” dedi. Oran, süte katıldığı iddia edilen hidrojenperoksit maddesi için, “Bakan saptadık ya da saptamadık demiyor sadece yasak deyip geçiştiriyor” yorumunda bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Barış talebinde ayak diremeliyiz

SONRAKİ HABER

Bir övmedikleri kalmıştı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...