05 Nisan 2018 00:05

Adana'da belediyede çalışan 1700 işçi kapsam dışı bırakıldı

Adana Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 1700 taşeron işçi ve şirket işçisi, 'güvenlik soruşturması ve arşiv taraması' gerekçesiyle işten çıkarıldı.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan yaklaşık 1700 taşeron işçi ve şirket işçisi güvenlik soruşturması ve arşiv taraması gerekçe gösterilerek 2 Nisan itibarıyla işsiz bırakıldı. Adana Büyükşehir Belediyesi sitesinde iş durumlarını sorgulattıklarında “Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucu: Olumsuz, Şirkete geçiş durumu: Ret” ibaresi ile karşılaşan işçiler, kendilerine bir açıklama yapılmamasına tepkili.

Konuyla ilgili görüştüğümüz işçiler hangi sebeple güvenlik soruşturmasına takıldıklarını bilmiyor. İşçiler suç işlemiş gibi işten çıkarılmalarının kendilerini yaraladığını ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söylüyor. Kirasını, kredisini, çocuğunun okul masrafını ödeyemeyeceklerini, aileleriyle birlikte binlerce kişinin ciddi sorunlarla karşılaşacağını söyleyen işçiler, Büyükşehir yönetiminin istemesi halinde kendilerini şirketlere geçirebileceğini dile getirdi. Seyhan, Yüreğir ve Çukurova belediyelerinde işçilerin beledişye şirketine alındığını hatırlatan işçiler, kendilerine yaşatılan bu sorun nedeniyle “MHP’li yönetim önceki yönetimlerde işe girenleri çıkarıyor” şeklinde düşünmeye başladıkların anlattılar.

'BİZİ POTANSİYEL SUÇLU İLAN EDİYORLAR'

Belediye yetkilileri ile görüşen işçiler belediye bünyesinde oluşturulan tespit komisyonu şirkete geçişe karar vermesine rağmen önce “Bizimle alakası yok, Emniyet ve Valilik belirliyor” sonra da “İçişleri Bakanlığı belirliyor” yanıtını aldıklarını aktardılar.

Güvenlik soruşturmasında hangi hususta “sakıncalı” görüldüğünü sorduran bir işçi Gezi Parkı eylemlerinde çekilen bir fotoğrafın güvenlik soruşturmasının konusu olduğunu ifade etti. Büyük çoğunluğu sabıkası bile olmayan kişiler olan işçiler, potansiyel suçlu gibi gösterilmelerinden rahatsız olduklarını söyledi. Kendilerine sorunun çözüleceğinin iletildiğini ifade eden işçiler işlerine geri dönmek istediklerini ifade etti. Konuyla ilgili görüştüğümüz Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Yusuf Akıncı, CHP olarak konu ile ilgili toplantıda olduklarını aktararak basın açıklaması yapacaklarını ve konuyu belediye meclisine taşıyacaklarını aktardı.

‘BELEDİYE YENİDEN DEĞERLENDİRECEK’

Adana Büyükşehir Belediyesinde işe başlatılmayan işçiler işlerine geri dönmek için mücadele ediyor. İşçiler belediye önünde beklerken arabasından inen Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye seslerini duyurabildi. Sözlü, işçilerin itiraz dilekçelerini değerlendirerek sorunu çözeceklerini söyledi.

Başkan Sözlü ve daire müdürleri yüzlerce işçinin geri dönmek için verdikleri dilekçeler üzerine toplantı yaptı. Daire müdürleri toplantı sonrası işçilere sorunun çözüleceğini söyledi.

Aynı zamanda CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer de konuyu Hüseyin Sözlü ile görüştü. Sözlü, Tümer’e sorunun çözümü konusunda çaba harcayacaklarını belirtti. İşlerinden olan işçilerin işlerine geri dönmesi için konuyu Meclis gündemine de taşıyarak Çalışma ve Sosyal ve Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’ya anlatacaklarını belirten Tümer, “Büyükşehir Belediyesi itiraz dilekçeleri alacak ve yeniden değerlendirme yapacak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçililere özel savcı!

SONRAKİ HABER

Güvenlik soruşturmasından kadroya alınmayan işçiler konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...