04 Nisan 2018 16:07

Temiz enerji, temiz gelecek...

İTÜ Elektrik Mühendisliği Kulübü, Temiz Enerji Günleri'ne dair soruları yanıtladılar.

Paylaş

Edanur İŞ 
İTÜ

Enerji ihtiyacının her geçen gün artmakta olduğunun bilincinde olan İTÜ Elektrik Mühendisliği Kulübü olarak farkındalığı artırmak amacıyla 2011 yılından beri her mart ayında Temiz Enerji Günleri'ni düzenliyoruz.

İTÜ Elektrik Mühendisliği Kulübü “Sadece derslere girerek mühendis olunmaz.” mottosuyla hareket eden, öğrencilerin kolayca tanışıp kaynaşacağı ve üyelerine mühendislik hayatına atılım öncesi pratik, teknik ve sosyal açıdan katkı sağlayan bir uzmanlık kulübü. Kulübün her yıl düzenlediği iki büyük ekinlikten biri olan Temiz Enerji Günleri, 22 Mart'ta gerçekleşti. 

Elektrik Mühendisliği Kulübü nasıl bir kulüptür?

Numan EMER: İTÜ Elektrik Mühendisliği Kulübü 25 yıllık tarihiyle İTÜ’nün en köklü kulüplerinden birisidir. Oldukça aktif bir kulüp olduğumuzu söyleyebilirim. Seminer, etkinlik, “Sektörden Fakülteye” adını verdiğimiz mezun sohbetleri ve teknik gezilerimizi düzenli periyotlarla gerçekleştiriyoruz. Kulüpçülüğün önemli olduğunu düşünüyorum çünkü sadece okula gelecek, derslere girip çıkacak olsaydık bunu uzaktan eğitim şeklinde de gerçekleştirebilir, plandaki dersleri kendimiz de öğrenebilirdik. Ama kulüpte bir araya gelerek fikirlerimiz üzerine tartışma olanağı, sektörle tanışma fırsatı ve staj imkanı buluyoruz. Kulübümüzün gözde iki etkinliği ise Temiz Enerji Günleri ve Elektrikli Araçlar Zirvesi. İki sene öncesine kadar EAZ, TEG’in bir oturumu idi. İlgi çok yoğun olduğu için EAZ’yi ayrı bir etkinlik olarak düzenlemeye karar verdik.

'ASIL AMACIMIZ TOPLUMDAKİ FARKINDALIĞI ARTIRMAK'

Bu yıl Elektrik Mühendisliği Kulübü olarak Temiz Enerji Günleri’nin 8.'sini düzenlediniz. Bu etkinliği yaparken neyi amaçlıyorsunuz ve temiz enerji kullanımı alanında çevrenizde ne gibi sorunlar görüyorsunuz?

Berkay KEBAPÇIOĞLU: Temiz Enerji Günleri Etkinliği’nin 8.'sini düzenlememiz, bu etkinliğin kulübün köklü bir etkinliği olduğunu gösteriyor. TEG’idüzenlememizin amacı toplumda temiz enerjiye farkındalığı sağlamak. Yaşadığımız çevredeki sorunları son yıllarda fark ettiğimizi düşünüyorum. İklim değişikliği ve küresel ısınma sorunlarımızı fark etmemize neden oldu. Sanayi Devriminden sonra icat edilen makineler dolayısıyla karbon salınımlı enerji üretimi yaygındı. Sonrasında ise karbon salınımlı makinelerin çevreye verdiği zarar fark edildi ve alternatif, yenilenebilir enerjiye ihtiyaç duyuldu. Temiz enerji bizlerin de ileride çalışma imkanı bulunan bir alan olduğu için Elektrik Mühendisliği Kulübü olarak böyle bir etkinlik düzenliyoruz. Etkinliğimizin asıl amacı toplumdaki farkındalığı artırmak olsa da sektördeki bireyleri öğrencilerle bir araya getirmek, gelecekte ne gibi sorunlar veya ne gibi teknolojilerle karşılaşacaklarını bugünden göstermek de etkinliğimizin diğer amaçları.

Etkinliğin düzenlenme ve organizasyon sürecinden bahsedebilir misiniz?

N.E: Aslında etkinliğin düzenlenmesinin pek çok kolu var. Öncelikle okulla bir prosedürümüz var. Etkinliğin tanıtımı için bir afiş asılmasından dağıtacağınız bir el broşürüne kadar her şeyden okulun haberdar olması gerekiyor. Aksi takdirde kulübün başı derde girebilir. Otopark alanını kullanmak için bile dilekçe vermek gerekiyor. O konuda rektörlüğün yolunu eskittik diyebilirim. Onun haricinde gelecek konuşmacıları koordine etmek gerekiyor. Saatleri, konuşulacak konular, ilgilenilmesi gibi pek çok sorumluluğun altına giriyoruz. Sahnedeki backdrop, catering gibi pek çok harcamamız oluyor etkinlik için. Bütçe yapmamız, pek çok malzemenin piyasasıyla ilgilenmemiz gerekiyor. Organizasyon ile ilgili değinmek istediğim bir diğer konu, görev alan kulüp üyeleri. Herkesi iyi organize etmek gerekiyor, etkinliğin sorunsuz ilerlemesi için. Ama kimseye müdahale etmek de istemiyoruz. Bir kriz anında herkesin nasıl davranması gerektiğini bilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kimseye karşı “sen onu yap, sen bunu yap” gibi ithamlarda bulunmuyoruz. Kısaca, organizasyon tamamıyla kulüpçü insanların emeğiyle birlikte gelişen bir süreç.

ÖNCEKİ HABER

Rektör Bey'e...

SONRAKİ HABER

Olmayan memuriyete 3 yıl kademe durdurma cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...