04 Nisan 2018 11:21

Çakırözer, Onur Hamzaoğlu ile görüştü: Yeri cezaevi değil akademidir

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, iki aydır tutuklu bulunan Prof. Onur Hamzaoğlu'yu ziyaret etti.

Paylaş

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, iki aydır tutuklu bulunan halk sağlığı uzmanı Prof. Onur Hamzaoğlu’yu Sincan Cezaevinde ziyaret etti. Çakırözer, 12 sanığın 10’unun tutuksuz yargılandığı davada Hamzaoğlu’nun da bir an önce serbest bırakılması gerektiğini belirterek “Türkiye’de kimsenin düşüncesi ve ifadeleri nedeniyle özgürlüğünden mahrum bırakılmaması gerekir” dedi.

YERİ CEZAEVİ DEĞİL AKADEMİDİR

CHP’li Çakırözer, Hamzaoğlu’yu Sincan F-Tipi Kapalı Ceza Evinde ziyaret etti. 55 gündür tutuklu olan Hamzaoğlu’nun Türkiye’nin en saygın halk sağlığı uzmanlarından biri olduğunu belirten Çakırözer, “Onur Hamzaoğlu sayısız makalenin, ulusal ve uluslararası akademik ödüllerin sahibidir. Onun araştırmaları sonucu Dilovası’nda yaşanan kanser vakalarındaki olağanüstü artışın araştırılmasına ilişkin Meclis’te bir komisyon kurulmuştur. Hayatını bilime ve halkın sağlığına adayan bir ismin düşünceleri ve görüşleri nedeniyle özgürlüğünden mahrum bırakılması kabul edilemez. Onun yeri cezaevi değil üniversitedir, öğrencilerinin yanıdır” dedi.

ÖNCE İHRAÇ SONRA TUTUKLULUK

Onur Hamzaoğlu Kocaeli Üniversitesi’nde öğretim üyesiyken imza attığı bildiri nedeniyle OHAL KHK’si ile ihraç edildiğini hatırlatan Çakırözer, “Onur Hamzaoğlu görüşleri nedeniyle öğrencilerinden ve akademiden koparılmıştı. Şimdi yine barış istediği bir başka basın açıklaması nedeniyle gözaltına alınarak tutuklandı. Aynı açıklamaya onunla birlikte imza atan diğer 10 kişi tutuksuz yargılanıyor. O ve bir diğer siyasetçi ise tutuklu. 2 aydır demir parmaklıklar ardında. Bir an önce tutukluluk halinin sona ermesi gerekir” dedi.

Hamzaoğlu’nun hayatı boyunca insan sağlığıyla, çevre ve doğanın korunmasıyla uğraştığını belirten Çakırözer, “Hayatı boyunca insanı yaşatmak için uğraşan böyle bir insanın tutuklanması insan haklarına aykırıdır. Hamzaoğlu öncelikle bir an önce özgür kalmalı ardından da sevdiği işine üniversiteye ve araştırma dünyasına geri dönmelidir” dedi.

GÖZALTI KOŞULLARINI RAPORLAŞTIRDI

Cezaevindeki görüşmede Hamzaoğlu’nun gözaltında tutulduğu Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde yaşadığı ve gözlemlediği sağlık koşullarına ilişkin bir rapor hazırladığını belirten Çakırözer şunları söyledi:

“Prof Hamzaoğlu halk sağlığına kendini adayan bir insan. 52 kişi ile birlikte gözaltında tutulurken yaşadıklarını, tutuklanıp Sincan Cezaevi’ne gönderilir gönderilmez bir rapor haline getirmiş. Terörle Mücadele Şubesi spor salonunu gözaltı merkezi olarak kullanıyor. Buranın koşullarının insan sağlığı için zararlarını raporunda sıralamış. Burayı bir ‘toplama merkezine’ benzetiyor. Fiziksel mekanın barınmaya uygunsuzluğu, tuvalet ve banyo koşullarının kısıtlılığı ve hijyen açısından sıkıntıları ve gözaltındakilere uygulanan şiddet konularını tek tek raporunda belirtmiş. Havalandırmanın olmadığını, doktor muayenesinin ise kurallara aykırı biçimde açıkta yapıldığını belirtiyor. Yargıdan Hamzaoğlu’na bir an önce özgürlük isterken, İçişleri ve Adalet Bakanlıklarına da bu değerli halk sağlığı uzmanının raporunu dikkate alarak Ankara Emniyetindeki gözaltı koşullarının insan haklarına uygun hale getirilmesi çağrısında bulunuyoruz”

OHAL REJİMİ ARTIK BİTMELİ

Çakırözer Türkiye’nin 2 yılı aşkın süredir OHAL altında yönetildiğini belirterek, “15 Temmuz darbecileriyle hesaplaşacağız diye getirilen ancak ülkede muhalif herkesi hapse atan OHAL 2 yılı buldu. Bu OHAL rejimi artık bitmeli. Yazdığı, düşündüğü, eleştirdiği ve barış istediği için gözaltına alınan, tutuklanan gazeteciler, siyasetçiler, sendikacılar, öğrenciler bir an önce özgür kalmalı” çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kapsam dışı kalan veya ret alan taşeron işçiler için itiraz dilekçesi örnekleri

SONRAKİ HABER

Kadro fiyaskosu veliyi de vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...