3’lü Suriye Zirvesi: IŞİD ve Nusra’nın adı var YPG’nin yok

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katıldığı üçlü zirve sona erdi.

04 Nisan 2018 08:51
Son Güncellenme Tarihi: 04 Nisan 2018 15:57
Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katıldığı ana gündemi Suriye olan Türkiye-Rusya-İran üçlü zirve sona erdi.

İlki 22 Kasım 2017'de Soçi'de yapılan üçlü zirvenin ikincisi Cumhurbaşkanlığı Saray’ında basına kapalı gerçekleştirildi.

Söz konusu zirveye Türkiye heyetinden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

Zirve sonrası liderler basının karşısına çıktı. 3 isim de Suriye’de toprak bütünlüğü vurgusu yaptı, Astana görüşmelerinin devam etmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi sonrası bir de ortak açıklama yapıldı. 

Açıklamada, IŞİD, Nusra Cephesi ve El Kaide veya IŞİD'le bağlantılı tüm diğer grupların ortadan kaldırılması için birlikte çalışmaya devam edileceği vurgulanırken, PYD/YPG'ye yer verilmemesi dikkat çekti. 

Ortak açıklamada, "Suriye genelinde şiddetin azaltılmasına yardımcı olmak ve Suriye ihtilafına kalıcı siyasi çözüm bulunması için Cenevre sürecine ivme kazandırmak suretiyle Suriye'de barış ve istikrara katkı sağlamak bakımından tek etkili uluslararası girişimin Astana formatı olduğunun altını çizdiği" ifade edildi.Ortak açıklamada IŞİD, Nusra Cephesi ve El Kaide veya IŞİD'le bağlantılı tüm diğer bireyler, gruplar, teşebbüsler ve oluşumların ortadan kaldırılması için birlikte çalışmaya devam edileceğine dikkat çekildi.

ERDOĞAN MENBİC KONUSUNDA ISRARCI

Ev sahibi olarak ilk konuşmayı yapan AKP Başkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlanabilmesi tüm terör örgütlerine aynı mesafede davranılmasına bağlıdır. Terör örgütleri ayrım yapılmaksızın dışlanması önemlidir. Tel Rıfat'ı yaşanabilir hale getirmek için Rus ve İranlı dostlarımızla çalışma yürütmeye hazırız. Minbiç başta olmak üzere YPG’nin kontrolündeki tüm bölgeleri güvenliği hale getirene kadar durmayacağımızı tekrarlıyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğünün temin edilmesi, yaşanan çatışmaların önüne geçilmesi konusunda anlayış birliği içindeyiz. Yaşananların kaybedeni Suriye halkıdır. Kazananın kimliği olduğu hepimiz biliyoruz.

GÜVENLİ BÖLGEDE KONUT İNŞA EDELİM

Güvenli bölgelerde konut inşa edilmesini teklif ettiği aktaran Erdoğan da “Güvenli bölgede, gerek bizim tarafta gerekse Kuzey Suriye tarafında, konut inşası temin edelim diyorum. Bu konut inşasını yapmak suretiyle bu insanları çadırlardan, konteyner kentlerden kurtaralım. Eğer böyle bir adımı birlikte atabilirsek öyle zannediyorum ki bu Suriye halkına çok daha ciddi bir sinerji meydana getirmek suretiyle faydalı olacaktır” dedi.

RUHANİ: SADECE SURİYE HALKI KARAR VERİR

Ardından konuşan İran Cumhurbaşkanı Ruhani de, şunları ifade etti: “Bazı ülkeler tarafından eğitilmiş, para sağlanmış ve modern silahlar temin edilmiştir. Bu teröristler Suriye halkının petrolünü satıyordu, tarihi eserleri satıyordu. Bazı büyük dünya güçleri ve başta ABD istiyorlardı ki, IŞİD gibi terör örgütleri bizim bölgemizde uzun yıllar olarak, onların aracı olarak kalsın ve onlar bundan değerlendirsin. Suriye’de kısmı bir ateşkesin sağlanması ve dört bölgede de krizin azalmasına neden oldu. 

Terör örgütlerinin kalıntıları da Suriye’den çıkartılmalıdır. Hiçbir ülke Suriye’nin geleceği için karar verme hakkına sahip değildir. Kararı Suriye halkı verecektir. Seçime katılarak, Anayasa reformu isteyerek, özgür seçime katılarak kendi geleceklerine karar verirler. Bizler üç ülke olarak da bu çabalara devam edeceğiz. Bayram günü Suriye’deki savaşın son bulduğu gün olacaktır.”

PUTİN: TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ TEYİT ETTİK 

Son olarak söz alan Putin ise, şöyle konuştu: “Bazıları Suriye'de mezhepsel ve etnik çatışmaları körüklemeye çalışıyor. Rusya, Türkiye ve İran, Suriye'nin toprak bütünlüğüne bağlılığını teyit etti.

İnsani yardım meselesinin siyasallaştırılmaması gerekiyor. Doğu Guta'da yüz binlerce insanın kurtarılması için benzeri olmayan bir operasyon gerçekleştirdik. Bugün itibarıyla Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin alternatifi yok.” 

ZİRVE ÖNCESİ LİDERLER İKİLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRDİ

Zirve öncesi dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün de Beştepe'de İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Rusya-İran Zirvesi için Türkiye'ye gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde karşıladı. Karşılama basına kapalı gerçekleşti.

Ruhani'yi dün havalimanında Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taherian Fard'ın yanı sıra çok sayıda yetkili karşılamıştı.

İkili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuların gündeme geldiği görüşme, saat 11.58' de başladı. Yaklaşık yarım saat süren görüşme sonrası İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin'in görüşmesi başladı. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Büyükçekmece'de hidrojen siyanür alarmı: 'Bu bir çevre katliamıdır'

SONRAKİ HABER

DİSK/Gıda-İş, Tayaş'ta yaşanan işten atmaları protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa