03 Nisan 2018 15:34

İsrail BM ile sığınmacı anlaşmasını askıya aldı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler ile yapılan mülteci anlaşmasını iptal ettiğini bildirdi.

Paylaş

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesindeki Afrikalı sığınmacıların akıbeti konusunda BM ile yaptığı anlaşmayı yürürlüğe girmeden askıya aldığını açıkladı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Netanyahu, İsrail’deki yaklaşık 37 bin Afrikalı sığınmacıdan 16 bin 250’sinin Batılı ülkelere yerleştirilmesini, diğerlerinin ise İsrail’de kalmasını öngören anlaşmayı kamuoyuna duyurduğu günün akşamında geri adım attı.

Netanyahu, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada BM ile varılan anlaşmayı askıya aldığını ve göçmen nüfusunun yoğunlukta olduğu güney Tel Aviv bölgesinin temsilcileriyle yapacağı görüşmeden sonra bu konudaki nihai kararını vereceğini belirtti.

BM ile yapıldığı açıklanan anlaşma, çoğu Eritre ve Sudan’dan gelmiş olan on binlerce sığınmacıyı zorla sınır dışı ederek Afrika’ya göndermeye hazırlanan İsrail’in bu planını da rafa kaldırması anlamına geliyordu.

İsrail’in sığınmacıları Tel Aviv yönetimiyle para karşılığı anlaştığı Ruanda ve Uganda’ya göndermeyi planladığı ifade ediliyordu.

Afrikalı sığınmacılar ülkelerinde can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle İsrail’e kaçtıklarını belirtiyor. İsrail ise büyük bölümünün ekonomik nedenlerle geldiğini iddia ettiği Afrikalı sığınmacıları ülkede tutma gibi bir zorunluluğu olmadığını savunuyor. Hakkında üç ayrı yolsuzluk soruşturması bulunan ve başbakanlık makamındaki en zorlu aylarını geçiren Netanyahu’nun sağcı seçmenin desteğini kaybetmemek için kararından döndüğü yorumları yapılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

KESK Disiplin Kurulu üyesi Rukiye Çakır yoğun bakımda

SONRAKİ HABER

Winnie Mandela hayatını kaybetti 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...