02 Nisan 2018 14:58

İsrailliler, saldırıları sürdüren ülkelerini protesto etti

Yüzlerce İsrailli, saldırıların durdurulması için eylem yaptı: Gazze’ye saldırı dursun, barış görüşmeleri başlasın.

Paylaş

Gazze sınırında geçen cuma gerçekleşen bir protesto gösterisinde 18 Filistinlinin İsrailli askerler tarafından öldürülmesi sonrası gerilim devam ederken İsrail’de eylem yapan yüzlerce kişi İsrail’in Gazze tutumunu protesto etti. İsrail ordu yetkilileri ise, 18 Filistinlinin öldürülmesine rağmen ‘ateş açma’ politikasını değiştirmeyeceklerini açıkladı. Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerginlik sürüyor. İsrail Başbakanı Netanyahu, kendisine “terörist” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yanıt verdi. Netanyahu, Erdoğan’ı “Afrin’de sivilleri katletmek ve Kuzey Kıbrıs’ı işgal etmekle” suçladı.

İSRAİL: ATEŞ AÇMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İsrail ordu yetkilileri, 17 Filistinlinin öldürülmesine rağmen ‘ateş açma’ politikasını değiştirmeyeceklerini açıkladı. Haaretz gazetesine konuşan bir ordu yetkilisi “Cuma günü olduğu gibi Gazze’deki göstericilere karşı müdahalelerimize devam edeceğiz” dedi. Sınır boyuna yerleştirilen keskin nişancıların da geri çekilmeyeceğini vurgulayan aynı yetkili “Askerlerin birincil görevinin, göstericilerin sınır şeridindeki tellere yaklaşmasını engellemek olduğunu” söyledi. İsrail Savunma Bakanı Avgnor Lieberman, Filistinlilerin öldürülmesi ile ilgli suçlamalara “Askerlerimiz gerekeni yaptı. Bence tüm askerlerimiz madalyayı hak ediyor” demişti.

‘GAZZE’YE SALDIRI ARAŞTIRILSIN’

İsrail radyosunun haberine göre, başkentte bir araya gelen yüzlerce İsrailli, ordunun Gazze sınırındaki Filistinli sivillere yönelik günlerdir sürdürdüğü tutumuna son vermesi, soruna siyasi çözüm bulunması istedi. Eylem yapan İsrailliler barış sürecinin yeniden başlatılmasını istedi. İsrail Muhalif Meretz Partisi Başkanı Tamar Zandberg de Gazze’de yaşananlarla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasını talep etti.

ARAP BİRLİĞİ, FİLİSTİN İÇİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Arap Birliğinin, İsrail yönetiminin Filistinlilere yönelik ihlallerini ele almak üzere yarın temsilciler düzeyinde olağanüstü toplanacağı belirtildi. Arap Birliği Filistin İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Said Ebu Ali yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu toplantının, Filistin’in talebi doğrultusunda ve Suudi Arabistan’ın başkanlığında gerçekleşeceğini ifade etti. Ebu Ali açıklamasında; toplantıda, Filistin Toprak Günü’nün 42. yılı münasebetiyle başlayan barışçıl gösterilerde İsrail askerlerinin işlediği suçlar ile Filistin topraklarında devam eden tehlikeli olayların ele alınacağını kaydetti.

Arap Birliği’nin, yaşanan gelişmeleri ve Gazze sınırında 17 Filistinlinin öldürüldüğü olayları yakından takip ettiğinin belirtildiği açıklamada, uluslararası toplum, İsrail’in bu ihlallerini durdurma ve bir soruşturma komisyonu kurma konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağrıldı.

NETANYAHU’DAN ERDOĞAN’A KIBRIS VE AFRİN SUÇLAMASI

İsrail Başbakanı Netanyahu, kendisine “terörist” diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi. Netanyahu, Erdoğan’ı “Afrin’de sivilleri katletmek ve Kuzey Kıbrıs’ı işgal etmekle” suçladı. İsrail’e karşı eleştirilerini pazar günü de sürdüren Erdoğan, hem Gazze sınırındaki olaylar hem de Netanyahu’nun Zeytin Dalı harekatına yönelik sözlerine şu ifadelerle tepki göstermişti:
“Ey Netanyahu, sen işgalcisin. Sen işgalci olarak o topraklarda bulunuyorsun. Aynı zamanda sen bir teröristsin. Zira o mazlum Filistinlilere sizin yaptıklarınızı tarih kaydediyor. Bunu hiçbir zaman unutmayacaklar, unutmayacağız. İnanıyorum ki İsrail halkı da senden rahatsız.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek çığ gibi büyüyor

SONRAKİ HABER

Hakkında hapis cezası istenen İhsan Eliaçık: Gerçeği ifade ettim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...