Mahalleler Birliği’nden İBB önünde ‘tapu’ protestosu

Mahalleler Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde düzenlediği eylemle daha önce verilen tapu sözlerinin tutulmasını istedi.

02 Nisan 2018 12:24
Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde bir araya gelen yurttaşlar, tapu tahsis belgesi bulunmasına rağmen uzun yıllardır tapularına kavuşamadıklarını belirterek protesto eylemi düzenledi.

İstanbul’da 60 mahalle temsilcisinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Mahalleler Birliği üyeleri, 2981 sayılı İmar Affı Yasası ile tapu tahsis belgesi aldıklarını ancak aradan geçen uzun yıllara rağmen tapularına kavuşamadıklarını belirtti. Topladıkları imzaları Meclis'e teslim edeceklerini belirten yurttaşlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan basın açıklamasının ardından birliği temsilen bir heyet oluşturarak Ankara'ya uğurladı.

Yurttaşlar “Dertlerimizi anlatan binlerce dilekçe ile Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM'deki siyasi partilerle görüşmek üzere Ankara'ya gidiyoruz”, “TC kanunlarının vermiş olduğu haklarımızı istiyoruz” yazılı pankartlar açtı, “Zengin verdi iskan, bize kaldı hüsran”, “Afet bahane rant şahane”, “Mahallemiz evimiz hiçbir yere gitmeyiz”, “Mahalleme dokunma”, “Daha kaç kez satacaksınız” yazılı dövizler taşıdı.

‘HAKKIMIZI ALANA KADAR BU DAVADAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Eylemde söz alan Kazım Karabekir Mahallesi Dernek Başkanı Neriman Dülger, imar hakları için mücadele ettiklerini kaydetti. Mahalleler Birliği olarak 2015 yılının Mayıs ayında Meclis'e giderek tek tek siyasi partilerle görüştüklerini söyleyen Dülger, dönemin Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun 1984'den bu yana başbakanlık yapanlar hakkında “Görevlerini yerine getirmedikleri için dava açabilirsiniz” dediğini hatırlattı. Dülger ancak sorumlular hakkında hiçbir işlem yapılmadığını söyledi. Dülger, “İBB yetkilileriyle görüşmek istiyoruz. Sorunlarımızı dinlesinler, çözsünler artık. Mahkemelerde uğraşmak istemiyoruz. 10 tane mahallemiziz davası şu anda Bölge İdare Mahkemesinde görülüyor. Biz vatandaşız artık karşılarında cahil topluluk yok. Biz hakkımızı alana kadar bu davadan vazgeçmeyeceğiz. Sonuna kadar savaşacağız. Bu yerler bizim namusumuzdur” dedi.

AÇILAN DAVALARIN HEPSİNİ KAZANDIK ANCAK İBB CİDDİYE ALMIYOR

Okmeydanı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Umut Dede ise şunları söyledi: “Bizim birbirimizden başka şansımız yok. Oy verdiğimiz insanlar oyu aldıktan sonra bizimle ilgilenmiyorlar. İnsanların hayatını kararttınız oy zamanı kapı kapı geziyorsunuz utanmadan oy istiyorsunuz, sonra bir daha kapımızı çalmıyorsunuz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iki defa Okmeydanı'nı, beş defa da Gaziosmanpaşa Mahallesi'ni riskli alan ilan etti. Açılan davaların hepsini kazandık ancak İBB ciddiye almıyor.”

Kabul edilmeleri halinde 6 mahalle temsilcisiyle İBB yetkilileriyle görüşeceklerini ifade eden Dede, “Buradaki sorunlarımızı 4 tane temel başlıkta görüşmeye çalışacağız” dedi.

Öte yandan söz alan mahalle halkı da tepkilerini dile getirdi ve mahallelerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti. Yapılan konuşmaların ardından belirlenen bazı mahalle temsilcileri İBB yetkilileriyle görüşmek için içeriye alındı. Öte yandan akşam bazı mahallelerden sorunun çözülmesine ilişkin sıkıntı ve taleplerin aktarılması için Cumhurbaşkanı, Başbakan ve TBMM ‘de bulunan siyasi partilerle görüşmek için Ankara’ya yola çıkılacağı açıklandı. Eylem, sloganlarla sona erdi.

MAHALLE TEMSİLCİLERİ TALEPLERİ

-Kentsel dönüşüm kanunu olarak bilinen 6306 Sayılı Kanun'un 'Mahallelerimizin, yerleşimlerimizin rant amaçlı tasfiye edilmesinin' bahanesi kılınmasın, Riskli Alan kararlarında bilimsel esaslara uyulsun.

-Kontrolsüz inşaat uygulamalarına son verilsin. Sağlığımız güvenceye alınsın.

-33 yıldır her seçim döneminde uygulanacağı vaat edilen 2981 Sayılı Kanun ve bu kanundan doğan haklarımız güvenceye alınmadan kaldırılmasın.

-Her ölçekte planlama faaliyeti, rant odaklı olmaktan çıkarılsın. Yerleşimcilerin katılımı esas alınarak yapılsın.

-Her tür 'kentsel dönüşüm projesi' etkilenecek yerleşimcilerin rızası alınmadan yapılmasın. İlgili yerleşim alanındaki yerleşimcilerin çoğunluğunun rızasına dayanmadan alınan kararlar iptal edilsin. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İstanbul Şehir Tiyatroları’nda bu hafta 14 oyun sahnelenecek

SONRAKİ HABER

Tezcan: Milli ittifak, gayri milli iktidarı devirecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...