Erdoğan: Baktım Macron garip garip konuşuyor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un SDG ile Türkiye için önerdiği arabuluculuk teklifine sert yanıtlar geldi.

30 Mart 2018 08:25
Paylaş

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) ile Türkiye arasında ara buluculuk yapma önerisine  Türkiye’den peşpeşe tepki açıklamaları geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Macron için “Boyunu aşan işlere girme”, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “sen kimsin”, Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ “Umarız böyle adım atmaz” açıklamaları geldi.

FRANSA’NIN MÜZAKERE ÖNERİSİ TEPKİ ÇEKTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önceki gün aralarında SDG temsilcisinin de bulunduğu, Suriyeli Kürtlerin heyetiyle Elysée Sarayı’nda görüşme yaptı.Görüşme sonrasında Fransa ve uluslararası toplumun desteğiyle Türkiye ile SDG arasında bir diyalog kurulmasını ümit ettiği açıklaması yapılmıştı.Yapılan açıklamalara başta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Hükümet yetkilileri tepki gösterdi.

ERDOĞAN: GARİP GARİP ŞEYLER

Partisinin il başkanları toplantısında konuyla ilgili konuşan Erdoğan Macron’un ifadelerinden üzüntü duyduklarını belirterek, “Geçen hafta Macron’un kendisiyle görüştük. Baktım garip garip şeyler söylüyor. Garip garip şeyler söyleyince de frekansı da yüksek oldu ama söylemek zorunda kaldım. Bizim silahlı kuvvetlerimizi asla kabullenemeyeceğimiz bir yere oturtmak kimsenin haddine değil” diye konuştu. Erdoğan devamında şunları söyledi: “YPG’ye destek garantisi verdik, lafa bak. SDG ile Türkiye arasında ara bulucu olabiliriz lafı şayet doğruysa,  bunu söyleyen kişinin haddini ve boyunu çok aşan bir beyandır bu. Bizde bir söz var ya gelin güvey olmak filan. Sana böyle bir görevi kim verdi. Bunu söyleyen kişinin haddini ve boyunu çok aşan bir beyandır bu. Boyunu aşan işlere girme. Türkiye’nin ne zamandan beri terör örgütleriyle bir masaya oturmak gibi bir sorunu var? Siz terör örgütleri ile beraber masaya oturabilirsiniz, ama Türkiye terör örgütleriyle mücadelesini Afrin’de olduğu gibi yapacak. Bu tavrından sonra Fransa’nın hiçbir terör örgütünden, hiçbir teröristten, hiçbir terör eyleminden şikayetçi olma hakkı kalmamıştır.”

ÇAVUŞOGLU: SEN KİMSİN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından basın açıklaması yaptı Macron’un açıklamasına tepki gösteren Çavuşoğlu, “Fransa maalesef dürüst değil yüzlerine de söylüyoruz. Fransa’nın bizimle teröristler arasında ara buluculuk yapma önerisi kabul edilemez. Sen kimsin, ara buluculuk yapacaksın? Ara buluculuk yapma cüretini nereden buluyorsun? Fransa objektifliğini tamamen yitirmiştir. Fransa’nın birbiri ile çelişen açıklamalarının hiç birisini ciddiye almıyoruz. Bu tür önerileri de baştan reddediyoruz” diye konuştu.

FRANSA’YA TWİTTER’DAN TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Kalın, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin, SDG adı altında kendini meşrulaştırmaya çalışan PKK/PYD/YPG ile ilgili duruşu açık ve nettir. Türkiye ile bu tür terör yapılanmaları arasında ‘diyalog, temas, ara buluculuk’ gibi ciddiyetten uzak yaklaşımları reddediyoruz” dedi.

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Twitter hesabından Macron’un açıklamalarını eleştirerek, “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da ‘Kürtlere destek garantisi verdik’ açıklaması altında PYD/YPG terör örgütlerini gizleyemez. Umarız Fransa, rasyonel olmayan böyle bir adımı atmaz” dedi.

FRANSA: SURİYE’NİN KUZEYİNE YENİ OPERASYON AMACIMIZ YOK

Reuters’in Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee’den bir kaynağa dayandırarak, yaptığı habere göre; Fransa’nın Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’in yeniden ortaya çıkma riski gördüğü ifade edildi.

Kaynak, Fransa’nın uluslararası IŞİD’le mücadele koalisyonunun faaliyetlerinin dışında kalacak şekilde Suriye’nin kuzeyinde yeni bir askeri operasyon amacında olmadığını belirtti.

Kaynak ayrıca açıklamasında ülkesinin, Türkiye’nin Menbic’e yönelik herhangi bir askeri operasyonunun ‘kabul edilemez’ olduğunu savunan ABD ile görüş birliği içinde olduğunu da söyledi.

NE OLMUŞTU?

Emmanuel Macron, önceki gün aralarında SDG temsilcisinin de bulunduğu, Suriyeli Kürtlerin heyetiyle Elysée Sarayı’nda görüşmüştü.Görüşme ardından saraydan yapılan açıklamada Macron’un, Fransa ve uluslararası toplumun desteğiyle Türkiye ile SDG arasında bir diyalog kurulmasını ümit ettiği duyurulmuştu.

ASKER GÖNDERMEYİ VADETMİŞTİ

Reuters haber ajansına konuşan Kürt yetkililer ise Fransa’nın SDG’yi desteklemek için Menbic’e asker göndermeyi vaadettiğini söylemişlerdi. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Finlandiya’da halk sığınmacılara sahip çıktı

SONRAKİ HABER

Belediye başkanının ziyareti öncesi köyün köpekleri uyuşturuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...