22 Ağustos 2012 08:34

Bir göz ağlarken, öbür göz gülmez

Gece Kelebeği- Perperık-a Söe isimli romanı okur tarafından beğeni gören Haydar Karataş, yeni romanı On İki Dağın Sırrı ile okuruyla tekrar buluştu. Yazar ilk romanı “Gece Kelebeği”nde Dersim katliamını yalın ve vicdanlara seslenen bir dille anlatmıştı.Yazar yeni romanına bir Dersimlinin “Çımo juke berberon, çimo bin nehuneno

Bir göz ağlarken, öbür göz gülmez
Paylaş
Şerif Karataş

Yazar yeni romanına bir Dersimlinin “Çımo juke berberon, çimo bin nehuneno” Zazaca sözüyle başlamış. Türkçe’si, “Bir göz ağlarken, öbür göz gülmez.” İletişim Yayınlarından çıkan roman 1915’te Ermenilere yönelik gerçekleşen katliamın Dersim’e yansımasına götürüyor okuru.

PİRLER, KESİŞLER...

Pirlerin, kesişlerin birbirine ikrar verdiği ve birlikte yaşadığı Dersim, yaşanan katliamla birlikte acıların yaşandığı yerdir yine... Topraklarında farklı inançları ve farklı halkları barındıran Dersim, bu özelliği ve çetin doğasıyla hedef olmaktan bir türlü kurtulamaz! Dersim toprağına akan gözyaşının izlerini roman karakteriyle devam ettiren yazar, aynı zamanda okuru aynı coğrafyada bir tarihi yolculuğa çıkartıyor. Birbirleriyle hoşgörü içinde yaşayan ve kirve olan bu farklı inanç yapılarındaki halkların Dersim’den uzaklaştırılmaları ve katle uğramalarını da anlatan yazar, bu politikaları da sorguluyor. Roman karakterlerinin Dersim’de yaşayan gerçek kişiler olduğunu da daha hatırlatalım. Bu yönüyle roman aynı zamanda tarihi bir roman olma özelliğini de taşıyor.

SIRLAR PAYLAŞILIYOR

Dersim’in farklı inanç yapısı ve bölgede farklı halkların da yaşadığını hatırlatan yazar, farklı inanç ve farklı halkların aralarındaki ilişkileri de başarılı bir şekilde okura sunuyor. Bir coğrafyada yaşanan katliam başta olmak üzere farklı inançları ve halkları katle götüren politikaların unutturulmak istenmesine karşın yazar, romanıyla hem tarihi bir gerçekliğe ışık tutuyor, hem de toplumsal hafıza oluşturulmasına katkı sağlıyor. Üslubuyla vicdanlara seslenen On İki Dağın Sırrı’yla yazar bilinen ama hep saklandırılmak istenen sırları okurlarla paylaşıyor.


YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Haçeli köyünde dünya gelen yazar, Türkçe’yi ilkokula başladığında öğrendi. İstanbul, Kocasinan Lisesi’nde okudu. Çeşitli işlerde çalışan yazar aynı yıllarda sol fikirlerle tanıştı ve dört kez gözaltına alındı. 1992’de tutuklanarak Türkiye’nin çeşitli hapishanelerinde on yıl, dört ay hapis yattıktan sonra, 2002’de, Gebze Cezaevi’nden tahliye edildi. Ülke dışına çıkan Karataş, 2003’ten beri İsviçre’de yaşıyor. Fribourg Üniversitesi’nde bir yıl, lise denklik eğitimi gören Karataş, çeşitli işlerde çalıştı, Halen Luzern Yüksek Okulu’nun Sosyal Kültür Bölümü’nde öğrenimini sürdürmekte.

On İki Dağın Sırrı
Haydar Karataş
İletişim Yayınları
Sayfa 296

ÖNCEKİ HABER

Çıldırmış öyküler

SONRAKİ HABER

Günel Altıntaş’a mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa