29 Mart 2018 07:46
Son Güncellenme Tarihi: 29 Mart 2018 15:48

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen tahliye edilmedi

Sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle yargılanan Mehmet Türkmen için savcı tahliye istedi, mahkeme ise 'tutukluluğa devam' kararı verdi.

Paylaş

Sosyal medyadaki Afrin paylaşımları nedeniyle çıkarıldığı 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce “örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklanan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen bugün hakim karşısına çıktı. Gaziantep 8. Ağır Cezası Mahkemesinde görülen duruşma, 16.30'da başladı. Savcı Türkmen için tahliye istedi ancak mahkeme heyeti tutukluluğa devam kararı verdi. Dava 18 Nisan'a ertelendi.

Sosyal medya paylaşımlarda Afrin operasyonuna yönelik barış çağrısında bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklanan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen’in ilk duruşması Antep 8 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Türkmen ve avukatları Tugay Bek, Mehmet Alagöz, Eylem Sarıoğlu hazır bulundu. Duruşmayı Türkmen’in aile yakınları, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, EMEP Antep ve Urfa il ilçe örgütlerinin yanı sıra çok sayıda partili izledi.

‘İKTİDARDAN FARKLI DÜŞÜNDÜĞÜM İÇİN YARGILANIYORUM’

İddianamenin okunmasıyla başlayan duruşma Türkmen’in savunmasıyla devam etti. Savunmasında iddianameye konu olan paylaşımları kendisinin yaptığını belirten Türkmen, paylaşımlarda örgüt propagandası yapmadığını, iktidarın Afrin’e başlattığı askeri operasyonu eleştirdiğini aktardı. Türkmen, şöyle devam etti: “Biz iktidardan farklı düşündüğümüz için yargılanıyoruz. Paylaşımda terörü, şiddeti öven bir şey söz konusu değildir.”

‘SİVİLLERİN ÖLDÜGÜNÜ ÖSO KOMUTANI SÖYLEDİ’

Mahkeme başkanının “Paylaşımda Afrin’de siviller ölüyor yazmışsın. Efrin’de ölen kim?​” sorusuna “Paylaşımı yaptığım gece AHaber’in canlı yayınına bağlanan ÖSO komutanı söylemişti. Ben de ona dayanarak paylaşımımda sivillerin ve çocukların öldüğünü belirttim. AHaber’in o geceki kayıtlarının incelenmesini talep ediyorum” diye cevap verdi. Mahkeme başkanı ise “Burası siyaset meydanı değil siyaset yapma” dedi. Operasyonu eleştirmenin düşünce özgürlüğü olduğunu ifade eden Türkmen, askeri operasyonu eleştirmenin suç olamayacağını ve tartışılmaz bir şey olmadığını vurguladı.

‘AFRİN OPERASYONU SİYASİDİR’

Mahkeme başkanının “EMEP’in PKK ile bağlantısı var mı” sorusuna “Hayır, yoktur” diye cevap veren Türkmen, sanık bölümünde olma nedeninin Afrin operasyonuna muhalefet etmek olduğunu vurguladı. Operasyonun iktidarın siyasal ihtiyaçlarından dolayı yapıldığını anlatan Türkmen, savunmasını şu ifadelerle bitirdi: “İktidardan farklı düşünmek suç değildir. Partimizin ilkeleri gereği bu operasyona karşı çıkıyoruz. Biz bunun bedeli olacağını bilerek mücadele ediyoruz.”

‘PAYLAŞIM DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA’

Türkmen’in savunmasından sonra Avukat Tugay Bek söz aldı. Bek savunmasında Türkmen’in kendi kişisel görüşlerinden ziyade partisinin görüşlerini paylaştığını ifade etti. Bek savunmasına şöyle devam etti: “İktidardaki parti askeri operasyonlara dayanarak oy istiyorsa muhalefette olan bir parti de bu operasyonlara ilişkin çekincelerini toplumla paylaşma hakkına sahiptir. Müvekkilimin eylemi düşünce özgürlüğü kapsamındadır. TV’lerde bu operasyon övülüyor olabilir ancak eleştirilebilmesi de gerekmektedir. Mevzu bahis paylaşım cebir ve şiddette içermiyor. Müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum.”  

SAVCI TAHLİYE TALEP ETTİ

Avukat Mehmet Alagöz ve Eylem Sarıoğlu da avukat Tugay Bek’in savunmasına iştirak ettiklerini belirtmesinden sonra iddia makamı Türkmen’in adli kontrol şartı ile tahliye edilmesini talep etti. 

Mahkeme heyeti ise verilen kısa aradan sonra, sanık ve sanık müdafilerine iddia makamının mütalaasına karşı ve esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için gelecek celseye kadar süre verilmesine, Mehmet Türkmen’in üzerine atılı suçların niteliği, vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren deliller ve kaçma şüphesi dikkate alınarak tutukluluk halinin devamına karar verdi. 

Dava 18 Nisan 2018 tarihine ertelendi.

'YARGI KUŞATMASI YÜRÜTÜLÜYOR'

Dava öncesi Evrensel'e konuşan Av. Tugay Bek, tutuklanmanın haksız olmasına dikkat çekerek, Türkmen'in partisinin görüş ve düşüncelerini yansıttığını ifade etmişti.

Avukat Tugay Bek, Afrin operasyonu sonrası eş zamanlı bir şekilde sosyal medya ve yazılı görsel basına yönelik yargı operasyonu kuşatması yürütüldüğünün altını çizerek, "Hükümetin tek merkezde yapmış olduğu bu propagandanın halka boca edildiği bir süreç yaşandı. Bunun, tamamen siyasi iktidarın bir tercihi ve yönelimi olduğu düşüncesindeyim. Aslında yasalar ve hukuk işlemiş olsa ülkemizin taraf olduğu bu anlaşmalara göre, açık ki barışın değil savaşın kışkırtıcılığı suçluları kabul edilmektedir. Oysa fiiliyata bakıldığında kin, intikam ve nefret kusan bu söylemlere, paylaşımlara ve yazılı konuşmalara sınırsız bir özgürlük tanınırsa barış ve kardeşliğin hiçe sayıldığı bir yargı kuşatmasının önü açılacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Tugay Bek

'BU TUTUKLAMA HAKSIZ BİR TUTUKLAMADIR'

Mehmet Türkmen'in TTB yöneticilerine yönelik bir operasyon benzeri bir operasyonla gözaltına alınıp tutuklandığını ifade eden Bek, "Bugünkü duruşmada Mehmet Türkmen’in tahliye olmasını talep ediyoruz. Bu tutuklama haksız yapılan bir tutuklamaydı. Paylaşımlarda hiçbir şekilde bir örgüt propagandası olarak veya savaş kışkırtıcılığı olarak değerlendirilecek bir şey yok. Mehmet Türkmen Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısıdır. Türkmen'in bu görüş ve düşünceleri şahsının ve dünya görüşünün ötesinde bir muhalif partinin görüş ve düşüncelerini kamuoyuyla paylaşmıştır. Bu düşüncelerimizi bugünkü (29 Mart 2018) duruşmada da ifade edeceğiz" demişti.

NE OLMUŞTU?

Antep’te “sosyal medyada Afrin’e dair paylaşımlar” gerekçe gösterilerek yapılan gözaltı işlemleri kapsamında Türkmen’in şehir dışında olmasına rağmen evi aranmış ve bilgisayarına el konulmuştu. 28 Ocak günü ise Antep Havaalanında gözaltına alınan Türkmen, Emniyet işlemlerinin ardından Adliye sevk edilmiş ve çıkarıldığı 1. Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklanmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Belgeselci-Yönetmen Veysi Altay ile son filmi Bîr'i (Kuyu) konuştuk

SONRAKİ HABER

Kanserden ölenlerin fotoğrafını astıkları kahvede yer kalmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa