28 Mart 2018 10:45

Hacettepe'de servis talebi 'çok büyük suç' oldu

Servis güzergahlarının değişmesi ve servis sayılarının azaltılmasını protesto eden Hacettepelilere, rektörlükten uyarı geldi.

Paylaş

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'de servis sayılarının azaltılması, güzergahların değiştirilmesi kampüs bünyesinde çalışan personel tarafından tepkiyle karşılandı. Bunun üzerine geçtiğimiz aylarda Nizamiye Kapısı'nda toplanarak kampüse kadar 45 dakika yürüyen memurlar, öğretim görevlileri ve üniversite çalışanları taleplerini dile getirdi.

Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen, Eğitim Hak Sen ve Eğitim İş'in düzenlediği ve yüzlerce kişinin yürüdüğü ortak eyleme dair Rektörlükten gelen açıklamayı sendika temsilcilerine sorduk.  Konuyu Ortak bir toplantı ile değerlendireceklerini ifade eden sendikalar,  sonucu paylaşacaklarını dile getirdi.

REKTÖRLÜKTEN EHLİLEŞTİRME AÇIKLAMASI

Yapılan eylem ile ilgili açıklamada bulunan Rektörlük, üniversitenin ana sayfasında yaptığı duyuruda şu ifadelere yer veriliyor. “Değerli Hacettepeliler, içinde bulunduğumuz yıl itibari ile personel personel semt servis hizmetimizde Maliye Bakanlığı'nın bu harcama kalemine tahsis ettiği miktar nedeniyle zorunlu olarak bir düzenleme yapılması gündeme gelmiştir. Personelimizin bu zorunlu düzenlemeden en az şekilde etkilenmesi amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar daha henüz yeni uygulama ile ilgili sorunlar ortaya çıkmadan  ve hatta bu uygulama henüz başlamadan, personelimizin bir bölümü tarafından hak talebi adı altında kampüs içinde yürüme eylemleri gerçekleştirilmiştir. Ne yazık ki bu eylemler sırasında, özellikle öğrencilerin derse girdikleri saatlerde, ana ulaşım yolunun bir süre kapanması söz konusu olmuş, bu da bazı öğrencilerimizin o günkü derslere geç kalmalarına yol açmıştır. Yürürlükteki mevcut yasalara göre eğitim ve öğretimi engellenmenin çok büyük suç olduğunu hatırlatmak isteriz. Bunun yanı sıra servislerde personelimizin Hacettepeliliğe  yakışmayacak biçimde konu ile ilgili tartışmalara girdiği de öğrenilmiştir. Bu olaylar ile ilgili gerekli işlemler başlatılmış olup, bu tür eğitim ve öğretimi engelleyici eylemlere izin verilmeyeceğini belirterek, bu olayın tekrarlanması halinde gerekli her tür yasal işlemin yapılacağını hatırlatmak isteriz. Beytepe personel semt servis hizmetinin 1800 koltuk kapasitesiyle  kesilmeden devam etmekte olduğunu belirtir, personelimizi bu konuda sağduyulu davranmaya davet ederiz”
Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'nde personel servis güzergahlarının değişmesi ve sayılarının azaltılması protesto edilmişti. Sabah saatlerinde kampüs nizamiye kapısında toplanan memurlar, sloganlar eşliğinde kampüse 45 dakika "Servis hakkımız söke söke alırız" sloganları ile yürümüştü. Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen, Eğitim Hak Sen, Eğitim İş’in, birlikte düzenlediği yürüyüşün ardından Rektörlük binası önünde, talepleri basın açıklaması yapılmıştı.

SENDİKALAR: YASAL HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'nde servis sayılarının azaltılması ve güzergahların değiştirilmesi üzerine yapılan eyleme Rektörlükten,  “Bir daha tekrarlanırsa yasal işlem başlatacağız” duyurusuna cevap geldi. 

Eylemi gerçekleştiren Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen, Eğitim Hak Sen ve Eğitim İş sendikasının yaptığı ortak açıklama 'Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğüne' başlığıyla yayınlandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Üniversitemizin hizmet alım yolu ile 1 Mart 2018 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasını kapsayacak şekilde yapılan personel taşıma ihalesinde taşınacak personel sayısında bir azalma olmadığı halde otobüs ve koltuk sayılarında ciddi azalmaya gidilerek ve önceki personel taşıma düzeninden farklı olarak toplanma noktalarından personelin iş yerlerine taşınması biçimindeki yeni uygulamanın telafisi güç mağduriyetler oluşturacağı düşüncesi ile tüm sendika temsilcileri olarak proaktif bir refleks ortaya koyduk.

Üniversitemizde kamu hizmetlerinin sağlıklı ve verimli yapılması için ulaşım hizmetlerinin personelin talepleri doğrultusunda sunulması ve sağlanması için yönetimimizle her zaman iş birliği ve diyalog kanallarını kullanmayı tercih ettik. Ancak personel taşınması konusundaki taleplerimizin karşılanması sonucunda kamuoyu desteği sağlamak için zaman zaman demokratik haklardan olan yürüyüş ve basın açıklaması araçlarını kullandık. Bu süreçte tüm üniversite paydaşları olan bizlerin ortak varlık sebebi olan öğrencilerimizin eğitim öğretim hakkını engellemek asla bir yol ve amaç olmamıştır. Aksine ulaşım konusundaki eylem ve etkinliklerimizin en önemli araçlarından birisi de öğrencilerimizin zamanında ve yeterince sağlıklı hizmet verebilme kaygısı olmuştur.

4688 Sayılı Kamu Görevlileri ve Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ve diğer ilgili mevzuatın biz sendika temsilcilerine vermiş olduğu yetki ile üniversite çalışanlarının ortak ekonomik, sosyal ve mesleki hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için azim ve kararlığında olacağımızı, gerektiğinde kamuoyu desteğini sağlamak adına yasal haklarımızı kullanacağımızı bilgilerinize arz ederiz.” (Ankara/EVRENSEL)

Foto: Arşiv

ÖNCEKİ HABER

Edirne'deki nehirlerde 'kırmızı alarm' sürüyor

SONRAKİ HABER

Facebook verilerinizi bulmak, indirmek ve silmek için araçlar geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...