21 Ağustos 2012 15:15

Yunanistan zaman kazanma peşinde

Aşırı borç krizi içinde olan Yunanistan, AB, IMF ve ABM troykası tarafından dayatılan acı reçeteyi hayata geçirmek için zamana ihtiyaç duyduğunu belirterek, bu temelde AB çapında diploması atağında geçti. Başta Başbakan Antonis Samaras olmak üzere, hükümet yetkilileri AB üyesi ülkelerin başkentlerind

Yunanistan zaman kazanma peşinde
Paylaş
Yücel Özdemir

Bu çerçevede önceki gün Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, Berlin’de temaslarda bulundu. Başbakan Samaras ise bugün ve yarın Avro Bölgesi Başkanı ve Lüxemburg Başbakanı Jean Claude Juncker, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmeler yapacak.

TROYKA RAPORU EYLÜLDE AÇIKLAYACAK

Yunanistan’ın dayatılan kısıtlamaları ne kadar süre içerisinde hayata geçireceği, Avro Bölgesi’nde kalıp kalmayacağı yönündeki sorular açısından troykanın eylül ayında açıklayacağı raporun belirleyici olacağı ileri sürülüyor. Bu nedenle, Avrupa’da şu günlerde yeniden alevlendirilen Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkarılacağı yönündeki açıklamalar ve tartışmalar asıl olarak, dayatılan kesinti planlarının belirlenen süre içerisinde hayata geçirilmesi yönünde baskının artırılmasını amaçlıyor.

Bugün Atina’da Avro Grubu Başkanı Juncker ile bir araya gelecek olan Yunanistan Başbakanı Samaras, 2014 yılına kadar hayata geçirilmesi için dayatılan 11.5 milyar avroluk kesinti paketinin süresinin uzatılmasını talep edecek. Bu çerçevede, teminatlar vermesi bekleniyor.

Görüşme öncesinde bir gazeteye açıklama yapan Juncker ise, şu anda Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkarılmasının söz konusu olmadığını, ancak dayatılan tasarruf planlarını hayata geçirmemeye yanaşması durumunda bu seçeneğin de masaya gelebileceğini dile getirdi. Juncker, daha önce Yunanistan’a tanınan sürenin uzatılmasından yana olduğu yönünde görüş belirtmişti.

Samaras, AB liderlerinden söz konusu kesinti paketinin hayata geçirilmesi için 2 yıl süre tanınmasını istiyor. Böylece, iki yıl içinde ülke ekonomisinin toparlanacağını savunuyor.

BERLİN VE PARİS BELİRLEYİCİ OLACAK

Samaras, önümüzdeki cuma günü Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel, Paris’te ise Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile bir araya gelecek. Samaras’ın Merkel ile yapacağı görüşme öncesinde bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, görüşmenin gelecek açısından büyük bir önem taşıyacağını söyledi. Seibert, ayrıca Almanya’nın tavrı açısından troykanın eylül ayı içinde açıklayacağı Yunanistan Raporu’nun belirleyici olacağını sözlerine ekledi.

Alman basınında ise Merkel’e Yunanistan’ı yalnız bırakmama, Avro Bölgesi’nden çıkmama konusunda gereken desteğin verilmesi çağrıları yer aldı. Böylece, Merkel’in, belirlenen süre içerisinde dayatılan tasarruf planlarını hayata geçiremeyeceğini açık olarak ifade eden Yunanistan’a zaman tanıma yönünde tavır takınması bekleniyor. Ancak buna yaparken, yeni dayatmaları ve tehditleri de elden bırakmayacağı tahmin ediliyor.

Bu nedenle Yunanistan’daki muhalefet partileri Samaras’ın ziyaretlerine sert tepki gösteriyor. Ana muhalefet partisi SYRIZA’nın Sözcüsü Panos Skurletis, Samaras’ın Berlin ve Paris ziyaretleri öncesi, Avrupalı siyasi otoritelerle görüşmesinde Yunan halkının çıkarları olmadığını ifade ederek, memorandumda herhangi bir uzatmanın ülkedeki ekonomik durgunluğun ve Yunan halkının felaketinin yankılarının uzatılması anlamına geldiğini iddia etti.

Skurletis ayrıca Samaras’ın krizin üstesinden gelmek için uluslararası kreditörlerinden farklı bir plana sahip olmadığını savundu.

İKİ YILLIK UZATMA ÇARE OLACAK MI?

Yunanistan’da haziran ayında yapılan genel seçimler öncesinde, şimdiki hükümeti kuran muhafazakar ve sosyal demokrat partiler, AB, AMB ve IMF troykası tarafından dayatılan kesinti paketinin yeniden gözden geçirileceğini ve belirlenen sürenin iki yıl uzatılarak 2016’ya erteleneceğini vaat etmişti. Bu durum daha sonra yapılan AB Zirvesi’ne de taşınmış ancak gerekli desteği görmemişti. Şimdi Samaras hükümeti, halk arasında yükselen tepkiyi yatıştırmak için kesinti süresini uzatarak işin içinden çıkılacağını sanıyor. Ne var ki, Yunanistan’a dayatılan acı reçetelerin kendisi yırtılıp çöp sepetine atılmadığı sürece, iki yıllık bir süre Avrupa’nın egemen ülkeleri için çok fazla bir süre görünmüyor.

Bu nedenle, Samaras’ın yapacağı görüşmelerden sonra sürenin iki yıl uzatılması söz konusu olabilecek, ancak yeni yaptırımlar da bunu takip edecek. Yunanistan emekçileri de dayatılan kesinti paketlerinin etkisiyle işsiz kalmaya ve yoksullaşmaya devam edecek gibi görünüyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağduyu çağrısı

SONRAKİ HABER

Bakan Şahin insani duygularını yitirmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...