26 Mart 2018 08:09

Afrin'de TSK destekli cihatçılar birbirine girdi

TSK ve beraberindeki cihatçı grupların ele geçirdiği Afrin kent merkezinde Ahrar el Şarkiye ile Hamza Tugayı arasındaki gerilim büyüyor.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kuvayi Milliye gibi milli bir yapı” olarak nitelendirdiği ÖSO grupları birbirine girdi, en az 7 cihatçı militan öldü. 

TSK ve ÖSO’nun ele geçirdiği Afrin kent merkezinde cihatçı gruplardan Ahrar el Şarkiye ile Hamza Tugayı arasındaki gerilim büyüyor. Londra Merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevinin duyurduğu habere göre çıkan çatışmalarda 7 militan öldürüldü. 

Haberde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) talimatıyla 130’dan fazla tutuklama yapıldığı belirtildi. 

Çatışma, geçmişte ABD destekli olan Hamza Tugayı ile savaşçılarının büyük çoğunluğu Deyrizor’dan gelen Ahrar Şarkiye grupları arasında çıktı. 

Ahrar Şarkiye’nin Hamza Tugayını, “operasyonu lekelemek için Batı’dan talimat alarak” Afrin’de evleri yağmalamakla suçladığı, iki grubun bunun üzerine birbirine girdiği belirtiliyor.

200 HAMZA TUGAYI ÜYESİ ESİR

Al Masdar’ın muhalif kaynaklara dayandırdığı habere göre ise Ahrar el Şarkiye, 200 Hamza Tugayı üyesini alıkoydu. Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde Hamza Tugayı üyeleri tek sıra halinde yürürken görüldü.

Olayın, Hamza Tugayının Ahrar Şarkiye üssünü basmasının ardından gerçekleştiği aktarıldı. Ahrar Şarkiye, geçtiğimiz hafta Hamza Tugayını Komutanları Ebu Sakr el Kadısiye’yi suikastla öldürmekle suçlamıştı.
“Özgür Suriye Ordusu” adı altında TSK’nin Afrin operasyonuna katılan gruplar daha önce de ganimet paylaşımı sebebiyle birbirine girmişti. 

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ocak’taki AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada cihatçılardan oluşan ÖSO güçleri için “Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) terör örgütü değil, kendi vatanlarını savunan içinde her meşrepten her inançtan etnik kökenden bulunan insanın bulunduğu milli yapıdır. Tıpkı Kuvayi Milliye güçleri gibi sivil bir oluşumdur” ifadelerini kullanmıştı.  

‘EŞYALARIMIZI ÇALIP AZEZ’E GÖTÜRÜYORLAR’

Erbil merkezli Rudaw haber ajansına Afrin’den çektiği videoyu gönderen bir kişi, “Eşyalarımızı çalıp Azez’e götürüyorlar” dedi. Rudaw’ın haberinde, Afrin’de sivillere ait eşyaların çalınması ve evlerin yağmalanması olaylarının sürdüğü belirtildi.

İsmi belirtilmeyen Afrinli vatandaş ise, gönderdiği videoda şunları söyledi: “Bomboş binaları bombalıyorlar. İçinde tek bir insan yok neden bombalıyorusunuz? Evlerdeki tüm eşyaları çalıp Azez’e götürüyorlar. Hiçbir insani yardım örgütü de çalınan bu eşyalar nereye gidiyor diye sormuyor. Buradan çağrıda bulunuyorum; lütfen insani yardım örgütleri sesimizi duysun ve bize yardım etsin. Afrin halkına ait yüzlerce traktörü çaldılar. Eşyalarımızı gözümüzün önünde kepçelere yükleyip götürüyorlar. Evimizdeki televizyondan tutun jeneratöre kadar her şeyi çaldılar. Böyle devrim olmaz. Bu neyin devrimi? Neden kimse sesimizi duymuyor?  Olan hep bize oldu. Kendi halimize bakıp birbirimize gülüyoruz. Ne gelen ne de giden bize hizmet etmedi.”

‘AFRİN HARABELERİ’

RUDAW  haber ajansına Afrin’den gönderildiği belirtilen bir başka görüntüde ise kentinin harabeye dönmüş olduğu görülüyor. Videoda bombalanmış binaların yıkıntıları dikkat çekerken, kapı önlerindeki birçok otomobilin de enkaz halinde oldukları görülüyor. Afrinli Ezidi bir Kürt ise, bombardımanda enkaza dönüşen evinin başında göz yaşı dökerek,  “2 çocuğum bombardımanda can verdi. Cesetleri 3 gün boyunda bu enkazın altındaydı. 3 gün sonra cesetleri oradan çıkarabildik. Ne bize yardım eden ne de sesimizi duyan yok” diyor. 
20 Ocak’ta hava ve kara harekatı başlatan TSK ve beraberindeki ÖSO güçleri Afrin kent merkezine ise 18 Mart’ta girmişlerdi.

İSVEÇ SOL PARTİDEN AFRİN EYLEMİ

Afrin'de yaşananlara dikkat çekmek için Avrupa’da yapılan eylemler farklı biçimlerde devam ediyor. 

ANF’nin haberine göre İsveç’in Uppsala bölgesinde Sol Parti yöneticileri Afrin için bir eylem yaptı. 
Sol parti yöneticileri yan yana durarak ellerindeki kağıtlara yazılmış harflerle “Support Afrin” (Afrin’i destekle) yazısını oluşturdu.
Habere göre, sosyal medyada da bu fotoğrafı yayınlayan parti yöneticileri, “Sol Parti Uppsala Bölgesi Afrin’deki Kürtleri destekliyor ve Türk devletinin Kürtlere karşı savaşı durdurmasını ve Afrin’den çekilmesini talep ediyor” mesajını verdi.

BRÜKSEL’DE BÜYÜK GÖSTERİ ÇAĞRISI

Yazılı açıklama yapan Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM) de, bugün Afrin için Brüksel yürüyüşü yapılacağını duyurdu ve yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

Açıklamada, Türkiye’nin Afrin operasyonuna NATO başta olmak üzere  Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, ABD ve sessiz kalan uluslararası kurum ve güçlerin, en az Türkiye ve Rusya kadar “kirli savaşın ortağı” oldukları belirtildi ve operasyonun durdurulması talebiyle bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO’nun önünde yapılacak olan yürüyüş ve mitinge çağrı yapıldı. (DIŞ HABERLER) 

ÖNCEKİ HABER

Kaputaş Plajı’na otoyol projesine yargı freni

SONRAKİ HABER

Eurovision'un ilk kazananı Lys Assia hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...