24 Mart 2018 17:11

ABD’de silahlanmaya karşı gençlik isyanı

ABD'de yüz binlerce kişi bireysel silahlanmaya karşı 'March For Our Lives' (Hayatımız için yürüyüş) gösterilerinde buluştu.

Paylaş

ABD'de yüz binlerce kişi bireysel silahlanmaya karşı ülkenin dört bir yerinde protesto gösterileri için meydanlara çıktı.

“Doğruca toprağa. Derinlere. AR-15 model silahla 6 dakika 20 saniye. Arkadaşım Carmen bir daha asla piano dersleri hakkında şikayet etmeyecek. Aron Feist bir daha asla Kyra’ya ‘Güneş ışığım’ demeyecek. Alex Shactor bir daha asla kardeşi Ryan’la birlikte yürümeyecek okula, Scott Beagle Cameron’un kampta yaptıklarıyla ilgili bir daha asla şaka yapmayacak”

 

 

 

Florida’da bir liseye yönelik silahlı saldırının görgü tanıklarından olan Lise Ögrencisi Emma Gonzalez, ABD tarihindeki en büyük silahlanma karşıtı yürüyüşte bunları söyledi. 

ABD’de liseli gençliğin öncülüğünde 1 milyonu aşkın kişi, bireysel silahlanmaya karşı ülkenin dört bir yanında protesto gösterileri için meydanlara çıktı. 

Cumartesi günü yapılan “March For Our Lives” (Hayatımız için yürüyüş) gösterileri, geçen ay Florida’da bir liseye düzenlenen silahlı saldırıda 17 kişinin ölümünün ardından gündeme gelmişti.

800 KENTTE YÜRÜYÜŞLER YAPILDI

ABD genelinde 800’ü aşkın kentte düzenlenen gösterilerde yüz binlerce kişi, ülkede silah satışlarının yasaklanması ve daha sık denetlenmesi için sokaklara ve meydanlara çıktı. New York’taki yürüyüşe, Vali Andrew Cuomo, Başkan Donald Trump’ın görevden aldığı New York Güney Bölgesi eski Başsavcısı Preet Bharara da destek verdi.

“Yaşamlarımız için yürüyüş” kampanyası düzenleyen öğrencilere, ABD’nin dört bir yanından destek geldi. ABD’de sıkça yaşanan okul katliamlarından kurtulan öğrencilerin başlattığı yaşamlarımız için yürüyüş kampanyasında ülkede silah satışlarının daha sıkı denetlenmesi ve çocukların korunması çağrısı yapıldı. Öğrenciler ayrıca politikacılara silah satışını destekleyen NRA’dan (Ulusal Silah Derneği) bağış kabul etmemeleri çağrısında bulundu.


2018’DE 17 OKULA SİLAHLI SALDIRI DÜZENLENDİ

2018 yılına gireli yalnızca 11 hafta olmasına karşın, ABD’de tam 17 okulda silahlı saldırı gerçekleşti. ABD’nin Florida eyaletine bağlı Parkland kentinde geçen haftalarda Marjory Stoneman Douglas lisesinde meydana gelen silahlı saldırı çoğunluğu öğrenci 17 kişinin ölümü, 14 kişinin de yaralanması ile sonuçlanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump adına açıklama yapan Beyaz Saray, binlerce kişinin toplandığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada da ‘anayasal haklarını kullanan cesur genç Amerikalıları takdir ettiğini’ söyledi. Açıklamada, alınan önlemler arasında okullarda güvenliğin artırılması, öğrenciler, çalışanlar ve memurlar için de eğitimler verileceği belirtildi. 

Ayrıca, silah satın alacakların adli sicillerinin de daha ayrıntılı incelenmesi için bir takım düzenlemeler getirileceği ifade edildi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi öğrencilerinden Erdoğan'a: İfade hakkımızı savunuyoruz

SONRAKİ HABER

Avukatlar: Soma Katliamı davası cezasızlıkla kapatılmak isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...